Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Stavkyrkor

De flesta tänker nog på Norge när de hör om stavkyrkor men faktum är att det finns en i Sverige också, Hedared mellan Borås och Alingsås. Hedared är en väldigt enkel liten kyrka jämfört med många av de norska som är ganska pråliga i sin stil. I Danmark skall de också ha funnits.

Hedareds stavkyrka från början av 1500-talet

Ett klipp från Wikipedia:

En stavkyrka är en kyrka byggd av trä i stavverk. Den har en bärande konstruktion av stolpar som står på liggande syllar och bär upp väggband. De bärande elementen i väggarna utgör på detta sätt ramar för en fyllning av stående plankor; stavar, vilket byggnadstypen har fått sitt namn efter. (I norsk terminologi syftar emellertid förleden "stav" på de bärande stolparna.) Stavkyrkorna anses vara bland de viktigaste representanterna för europeisk medeltidsarkitektur i trä.

Norges mest berömda är nog Borgund som ligger en bit från Lärdal i Sogn. I dag skall det finnas 28 st kvar runtom i Norge, några har brunnit på senare år, bränder som har varit anlagda!!! Under medeltiden skall det ha funnits mellan 1 och 2000 stavkrykor men de flesta försvann tidigt, säkerligen på grund av ändrade behov. Man såg nog inte kulturarvet på samma sätt då...

Vi åkte förbi Eidsborg stavkyrka från mitten av 1200-talet på vägen hem.

Vi var där för tidigt för att komma in men detaljeran är fantastiska

Och till slut en bild på Borgund stavkyrka i vinterskrud.

/Frode

Inlagt 2015-07-30 17:16 | Läst 7868 ggr. | Permalink
Jag tycker om stavkyrkor! Jag har nu "samlat" 6st på bild. Borgund stavkyrka i vinterskrud är läcker!
Tack för att du visade bilderna!
/Wolfgang
Svar från frwe 2015-07-30 20:05
Tack för din kommentar Wolfgang. Då har du väl fått med dig Hedared också? Din närmaste stavkyrka :) /Frode
Wolfgang 2015-07-31 08:17
Jag har tyvärr inte varit i Hedared än. Men jag skall :-)
Det finns även en stavkyrka i södra Polen i Karpacz. Min far var född i trakten och fick besöka den vid varje skolutflykt.
Den stod ursprungligen i Vang och liknade den som finns kvar i Öye. Den såldes till den tyske kejsaren som ville bygga upp den i Berlin på en ö i floden Havel, men markägaren vägrade, och så hamnade den i Schlesien som tillhörde på den tiden Tyskland i byn Karpacz som behövde en kyrka.
Den var inte komplett så ortens byggmästare fick bygga till den efter eget huvud :-)
https://sv.wikipedia.org/wiki/Vangs_stavkyrka
Fina bilder! Jag såg Hedared innan renoveringen och lite under renoveringen kring 1990 tror jag. Jämfört med norska kyrkorna var den dels väldigt mycket enklare, stampat jordgolv, dels i jämförelsevis mycket dåligt skick. Man hade i början av 1900-talet i felriktat antikvariskt nit tagit bort 1700-talets panelinklädnad. Den exponerade stommen fick omfattande rötskador. Att det som finns kvar resp återskapat under renoveringen nu åter är inpanelat var nog rätt lösning.
Svar från frwe 2015-07-30 22:09
Så länge det bevarar det som finns kvar på ett bättre sätt och kanske återskapar det som den en gång såg ut tycker jag de gör helt rätt. Tack för din kommentar Måns. /Frode
Dessa stavkyrkor är så vackra få se.
Jag besökte några senast vi kom genom Norge.
Tänk vilket vackert byggnadsverk det är.
Har aldrig sett någon på vintern men nu har jag det.
Gun-Inger
Svar från frwe 2015-07-30 23:39
Tack så mycket Gun-Inger, jag tror de är byggda för att vara vackra på vintern :) /Frode
En annorlunda och mycket vacker kyrka som du elegant visar här! =)
Snyggt!
Svar från frwe 2015-07-31 16:01
Ja, det är ju tre olika kyrkor ;-) Är du i Norge skall du absolut ta en titt, det är det värt, de äldsta är snart 1000 år gamla. Tack för din kommentar Heléne :)
Heléne Alklid 2015-07-31 16:21
Hahaha! Kyrkor menar jag naturligtvis, men fastnade så för den sista och vackra bilden, så jag blev nog alldeles vimmelkantig! =)