Betraktelser i sensorformat.

Jag kommer inte att göra några djupdykningar i mitt inre utan helt enkelt försöka dela med mig av små, och kanske stora, händelser bakom kameran.

Rumänska björnar

Enligt officiella beräkningar (2006) skall det finnas ca 6000 björnar i Rumänien och enligt samma källa 4000 vargar. Enligt vår guide på plats är det osäkert om det verkligen är så många men det finns i alla fall gott om brunbjörn.

Lennart Hessel, som jag var i Västerbotten med i vintras för örnfoto, undrade i samma veva om jag ville följa med till Rumänien för att fota björn. Jag svarade att jag skulle fundera och förstås höra med min sambo och återkomma men efter en timme svarade jag att det är klart jag följer med och så blev det. Med på resan var också Arne Bivrin.

Upplägget i Rumänien var fågelspaningar på förmiddagarna, vi åkte runt på den Rumänska landsbygen i trakterna av Harghitabergen, och björnfoto från gömsle på eftermiddagarna. Jag måste säga att vi fick god valuta för pengarna. Björngömslena sattes upp förra sommaren och hösten och är ännu inte marknadsförda. Vi fungerade litet som testgrupp, dels för att se hur det fungerade i stort men också utvärdera och se vad som eventuellt kan förbättras eller ändras. Måste ändå säga att det var genomtänkt och väl fungerande men litet småsaker hade vi väl kanske att bidra med.

Boendet var mycket fint i en skogvaktares gästhus, stora fina rum med alla bekvämligheter. Maten serverades hemma hos hans mor en bit bort och vi blev verkligen bortskämda med mycket och god traditionell mat även om t ex pasta har gjort sitt intrång även där.

Vår guide var med oss hela tiden, även i gömslena, och det blev ganska många mil i Folkvagnsbussen. Tidiga morgnar och middag vid åtta på kvällen gjorde att det blev intensiva dagar utan att egentligen få chans att vila men det kan man ju göra när man kommer hem.

Jag fick fotat en del för mig nya fågelarter men framför allt björnar. Det ena gömslet gav 100%. Björn visade sig tre av tre dagar och det blev många exponeringar, inte alltid i så fint ljus men i alla fall… Det andra gömslet var vi i en dag, där blev det inget men vi såg björnspår utanför så det var kanske bara otur.

Ändå är de starkaste intrycken landsbygden med enkla förhållanden, många transporter sker fortfarande med häst och vagn och vi såg även vårbruk som skedde med hjälp av hästen. Många hus är i dåligt skick samtidigt som klyftorna är stora.

Jag har ett album med bilder från resan, det kommer mera så titta gärna in igen om du vill.

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=346300

http://arnebivrin.se/ http://www.lensman.se/

Ung hanne

Från Rumänien åkte vi vidare till Bulgarien för att fota gamar men det blir en annan bloggpost.

http://www.fotosidan.se/blogs/fwdfoto/gamar-i-bulgarien.htm

/Frode

 

Postat 2013-04-22 11:43 | Läst 8987 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Oskarpa strömstarar

Med några tusentalet exponeringar på dessa charmiga fåglar gäller det att koncentrera sig på annat än skärpa och porträtt. Kvar har jag fortfarande att lyckas fånga dem snyggt i flykten och badbilder tar jag gärna flera.

Med goda vännerna Tommy och Kenny åkte jag till Grevedämmet mitt på påskafton. Tanken var att ljuset skulle leta sig ner i den ganska djupa kanalen där de håller till. Vattnet är ganska brunt och med reflekterande ljus från sidorna blir det ganska trevligt även om det är mitt på dagen.

Här kommer ett, hoppas jag, något udda urval av dagens bilder.

Är jag helt ute och cyklar som visar er dessa?

Här kommer ett par med hyfsad skärpa men som kanske ändå har en något udda tuch.

Det var allt på påskafton.  /Frode

Postat 2013-03-30 16:48 | Läst 3772 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kallt, regn och kungsfiskare.

Återigen en tidig morgon för att hinna före ljuset. Denna gång var det Skåne och förhoppningsvis kungsfiskare som var målet. Vi skulle åkt lördag morgon men väderprognosen var inte den bästa så vi sköt på det ett dygn. Söndag morgon såg bättre ut med någon enstaka tiondels millimeter och chans till litet sol så det var inte mycket att snacka om.

Alltså upp kl 3 för att bli upphämtad halv fyra. Mackor och kaffe förutom fotoutrustning + nytt kamouflagenät var med.  Hemma såg det inte så illa ut, det kom en del regn på vägen ner och ju närmare vi kom ju mer tog det i. Jag är optimist så det var ju bara bra att de tiondels millimetrarna kom nu och inte senare.

Vädertjänsten måste ha tagit fel på ett decimalkomma någon stans, det var snarare tiondels metrar som damp ner över oss. Jag brukar alltid se till att vara välklädd men missade denna gång. Min gamla gore-texjacka var inte tät längre, ganska snart var jag genomblöt och kall. Fotograferandet fick avbrytas och jag satte mig i bilen för att torka upp litet. Efter ett tag tittade solen fram i alla fall och torkade kläderna så pass att jag kunde ta ett pass under nätet igen men nu blev det inte mer kungsfiskare på minneskortet. Det kom en några gånger men bara på snabbvisit så det blev att packa ihop och åka tillbaka hem. Trots allt var alla nöjda och glada. Här följer ett axplock.

På plats

Allt verkar OK

Med imma på frontlinsen, trodde det var på okularet :(

Bättre efter puts

 

Och då var det bara att tacka för denna gång.  /Frode

Postat 2012-09-23 18:57 | Läst 5909 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Höstfärger, myskoxar och nysnö i Dovre och Rondane nationalparker

Lördagen den 15 september blev jag hämtad kl 6 på morgonen för vidare befordran till Rondande och Dovre nationalparker i Norge. Biofoto (biofoto.se) samlade ett fint gäng under Christer Johanssons http://cameradawn.se/ arrangemang. Fint boende på Putten seter och härliga turer i fjällvärlden där landskap och myskoxar brände sig fast på näthinnor och sensorer. Förra årets resa vid samma tid var en liten besvikelse vad gäller höstfärgerna. Då var allt brunt och redan avblåst men bortsett från det var det också en mycket fin tur. http://www.fotosidan.se/blogs/fwdfoto/pa-besok-i-myskoxeland.htm

Att vara morgontrött är inte så bra på de här arrangemangen. Det var upp kl 5 varje morgon för att få med sig morgonljuset och för att kunna ägna en hel dag åt att leta efter och förhoppningsvis fota myskoxarna. Kvällarna ägnades åt goda middagar och bildvisning med bildkritik.

Här följer ett litet utdrag ur mina bilder men vill ni se mer så finns det här och det kommer förmodligen mer från de som var med. http://www.biofoto.se/fototraff-rondanedovre/

Från Valdresflya in mot Jotunheimen

Bäcken vid Putten seter

Ravinen vid Hövringen

Betande myskoxe

Myskoxe i ett större perspektiv

Slicka sig om munnen

Tidig morgon på väg upp mot myskoxeland

I lä av Peer Gynthytta, jag själv till vänster, Curt Leidig, Dan Brannarp och till höger Anders Krüger, alla nya fina bekantskaper, litet snö i luften och småkallt

Det var väl allt för denna gång.  /Frode

Postat 2012-09-22 13:30 | Läst 9027 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Runde

Runde är Norges sydligaste fågelberg och ligger lättillgängligt strax söder om Ålesund på Norges västkust. Bilväg finns nästan ända fram och efter en 30-40 minuters promenad (brant uppför) är man på toppen av fågelberget ca 200m över havet. På vägen upp kan man hålla utkik efter storlabb och väl uppe är det bara att njuta av alla lunnefåglar som man verkligen kommer in på livet.

Den bästa tiden att besöka Runde är juni och fram till mitten av juli. Efter det är risken stor att lunnefåglarna har dragit långt ut till havs. Just lunnefågel är nog det Runde är mest känt för men här finns mycket annat att titta på. Tar man en båttur runt ön, helst tidigt kväll då ljuset ligger på fågelberget, kommer man många andra arter riktigt nära. Havssula, tretåig mås, tordmule, sillgrissla, toppskarv kryllar det av och havsörn ser man som oftast patrullerande utmed de branta klipporna.

Upp på fågelberget ger man sig med fördel också på kvällen då lunnefåglarna kommer in från havet med sin fångst.

Vädret är ombytligt och varma kläder, regnställ och rejäla kängor eller stövlar kan vara bra att ha samtidigt som man kan uppleva de vackraste sommarkvällar man kan tänka sig. Vid midsommar går solen ner under horisonten men inte så mycket mer. Ljuset är då fantastiskt och det kan vara svårt att komma till sängs.

Övernattning sker i stugor eller i tält. Det finns hela hus att hyra om man är flera och ute i god tid. Själv har jag åkt dit på vinst och förlust men haft med tält som jag fick sova slå upp vid ett av besöken.

Vill du åka till Runde i sommar och vara säker på plats i hus eller stuga kan det vara läge att boka ganska snart. http://goksoyr.no/

Eftersom man kommer många av fåglarna väldigt nära behövs inte den allra värsta utrustningen, jag har till och med fotat lunnefågel på nära håll med vidvinkel. Har du ett 300mm kommer du långt med det. Runt öns klippiga stränder finns mycket annat att fota, ta med stativ tidig morgon på öns norra sida och prova litet längre slutartider då vågorna slår in mellan klipporna. På vägen till och från Runde finns det hur mycket som helst att titta på om man gillar fjordar och fjäll, trollstigen och trollväggen ligger inte så långt bort, likaså Geiranger.

God tur säger de i Norge

 

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=170031

/FW

Postat 2011-03-16 21:20 | Läst 7897 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa