Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2944: Viggo Rivad.

Boken jag pratade om i ett tidigare inlägg handlade om den danske fotografen Viggo Rivad. Jag minns honom från en av fototidningarna som jag prenumererade på.
Han föddes 1922 och dog 2016. Han var självlärd och försörjde sig som arbetare, specialistarbetare och senare som oberoende taxavognmand. Det sistnämnda gjorde han under hela sitt liv!
Han reste mycket både i Europa, men även till andra platser i världen.
Han har vunnit många priser.
Hans bilder från Kofoeds skola var typiska för hans arbete, att följa och dokumentera livet med de udda existenserna. Rivad kunde förverkliga den sistnämnda bildserien först när Danska konstfondens treåriga arbetsstipendium på totalt 100 000 DKK, det första som tilldelades en fotograf, 1974 gjorde det möjligt för honom att bekanta sig med denna speciella miljö under månader. En annan fördel med detta välförtjänta stöd var en serie magnifika fotos 1976 från Venedig i färg och svartvitt. Och det var den boken jag plötsligt hittade hos min vän Jørgen på Hestetorvet.

Roskilde-bloggen # 2942: Bokköp. - Fotosidan

På gensyn.

Wikipedia: Kofoeds Skole er en selvejende institution, der hjælper socialt udsatte mennesker. Den første skole blev oprettet i 1928 af kordegn Hans Christian Kofoed (1898 - 1952). Den største skole findes på det nordlige Amager i København, men der er også en skole i Århus og projekter i flere andre danske og europæiske byer.

Inlagt 2024-09-26 22:02 | Läst 302 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Erik, jag har träffat honom personligen, eftersom han var god vän till vår förra ordförande Leif Rosén. Leif hade hans böcker och jag kom igår en bok med porträtt från Marocko. Han var en mycket duktig svartvitt-fotograf. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2024-09-27 10:07
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Åh vad roligt. Jag har bara läst om honom i olika fototidningar och har därför även sett några av hans andra bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Verkar vara en fin bok. Spännande med dessa långtidsprojekt som genomfördes förr, de gav ofta helt andra bilder än när någon "stressar" för att ta bilderna på kanske någon vecka max.
/Affe
Svar från Erik Madsen 2024-09-27 10:53
Hej Alf - tack för dina kommentarer.
Det var en slump att jag hittade den.
Håller helt med. Han använde i stort sett samma taktik/metod som Bruce Gilden så småningom gjorde (efter att han stoppat blixtfotograferingen på gatan). Genom att bli bekant med personerna det handlade om – innan han tog fram kameran. Till exempel i hans projekt om Kofoeds Skola med hemlösa och andra utsatta.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Kul, då har jag lärt mig lite om en fotograf som var okänd för mig. Jag ser att han gjort många fina bilder från Venedig. Det är en underbar plats, även om den översvämmas av turister numera.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2024-09-27 11:00
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Ja, du kan bara se där. Men det finns många fotografer där ute som vi inte känner till. Det finns även några av de svenska fotograferna som nämns här på FS, som jag inte heller kände.
Men då kan man googla lite och bli lite smartare :-)
Jag har aldrig varit i Venedig. Ja, de har sina problem med turistpubliken idag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Häftigt vilket bokfynd. Böcker är viktigt, man lär sig mycket genom att titta på andras bilder. Kul att lära sig om andra fotografer. Bra inlägg!
Svar från Erik Madsen 2024-09-27 11:06
Hej Morgan - tack för dina kommentarer.
Ja, det var ett bra köp - 60 kronor, men med en rabatt så 40 kronor til mig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.