Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2618: Back Button Focus.

15. marts 2023.

Jag kan inte förklara tekniken bättre än vad han gör här:

https://www.davemorrowphotography.com/back-button-focus

og her:

https://www.google.dk/search?q=Back+button+focus&hl=da&source=hp&ei=nzcPZMTDGKOM9u8PpO2M6Ak&iflsig=AK50M_UAAAAAZA9FrwHOF5yWyoBrdyiN4lk-Z88-IJmw&ved=0ahUKEwiEj_CTk9n9AhUjhv0HHaQ2A50Q4dUDCAc&uact=5&oq=Back+button+focus&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEOgsIABCABBCxAxCDAToICAAQgAQQsQM6EQguEIAEELEDEIMBEMcBENEDOggILhCxAxCDAToOCC4QgAQQsQMQxwEQ0QM6DgguEIAEELEDEIMBENQCOgsILhCABBCxAxCDAToICC4QsQMQgAQ6DgguEIAEELEDEMcBEK8BOggILhCABBCxAzoLCC4QgAQQsQMQ1AI6CAguEIAEENQCOgUILhCABDoHCAAQgAQQClAAWIg0YNQ3aABwAHgAgAGQAYgB8wmSAQQxNi4xmAEAoAEB&sclient=gws-wiz#fpstate=ive&vld=cid:6ae11dec,vid:sdfnvCWqb_A

Mit første fotgrafi apparat - købt i 1964.

Ikke just "Back Button Focus" :-)

Här är en riktig Back Button Focus knap - AF-ON. På min Nikon D700. Jag använde redan den tekniken på min D300.

Jag har programmerat AEL-knappen till AF-ON på min Sony a6000.

Jag lärde mig detta för flera år sedan av en professionell sportfotograf som annars var väldigt konservativ och ovillig att göra något nytt. Metoden ligger helt enkelt så mycket i bakhuvudet att jag inte tänker mer på det.

Det är såklart upp till var och en hur man fokuserar. Det finns ett så stort utbud av fokussystem. Min Sony har flera sätt, men de fungerar även om man fokuserar med AF-ON-knappen (AEL).

Det är en helt annan sak med min Fuji X100F.  Med den tänker jag mig tillbaka til de "De goda gamla dagarna" (om än digitalt). Mycket manuellt- hyperfocal - filmsimuleringar - direkt ur kameran - ingen efterbearbetning osv.

På gensyn.

PS: Kom ihåg att kameran måste vara inställd på C (kontinuerlig).

16/3: EDIT: Jag glömde förklara varför jag ställer in kameran på C. När man håller in AF-ON-knappen har man kontinuerlig autofokus och när man släpper AF-ON-knappen har man singel autofokus. Utan att behöva byta från den ena metoden till den andra på kameran, objektivet eller ev inne i menyerna.

Inlagt 2023-03-15 19:47 | Läst 1813 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Detta har jag innan inte riktigt förstått, måste jag säga!
Stort tack för länkarna!
Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2023-03-16 09:48
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Nu försöker jag inte indoktrinera någon att ändra på det sätt som man är van att fokusera på. Jag kände att det fanns vissa missförstånd eller bristande kunskap om tekniken. That´s all.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Jag har använt metoden att "fokusera med tummen" i många år. Fördelen är att man kan fokusera först, trycka av sen.

Fungerar bra med mina Pentaxkameror som är bra på mycket, men saknar blixtsnabb fokus och ögonfokus. Jag har t o m satt en liten självhäftande filtbit på knappen för att känna igen den med tummen.

Det där med C har jag inte koll på. Tack för tipset, ska kolla närmare!
Svar från Erik Madsen 2023-03-16 09:58
Hej Måns - tack för dina kommentarer.
Jag känner likadant – använt den i många år och har blivit helt van vid den utan att tänka på det.
Det var ett bra tips med filtbiten. Jag har dock inga problem med att hitta AF-On-knapparna på mina kameror.
Jag glömde skriva varför jag/ni har ställt in kameran på C. Så länge man håller in AF-On-knappen har man kontinuerlig autofokus och när man släpper knappen har man singel autofokus. Och utan att behöva gå in i menyer eller ändra någonstans på kameran. Man kan se det i sökaren och byta från den ena metoden till den andra - enkelt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det har säkert några fördelar ibland, men då är det ytterligare en sak att hantera samtidigt som allt annat, du vet män och hantera mer än en sak…..

Jag tar ju oftast en serie bilder på varje objekt och det är ju ny fokus till varje, och det finns en liten skillnad i fokus när man granskar så man kan välja den bästa. Om det är tumfokus så kanske man sätter fokus en gång och tar en serie bilder, visst det kan gå bra men man får inte fler chanser till ny fokus. Om man inte har tumfokus igång hela tiden. Men det är ju en fördel att köra på AF-C hela tiden.

En nackdel med AF-C är att man, iaf inte på nikonhus, får färgfokus när man vrider på avståndsringen till manuell fokus. Det får man i AF-S och jag trycker det är skönt att man snabbt kan växla mellan AF och manuell focus peaking
Svar från Erik Madsen 2023-03-16 10:08
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Jag kommer att säga detsamma till dig som jag har sagt till Wolfgang. Inlägget är inte skrivet för att "advokere" for det ena eller andra sättet att fokusera. När jag fick min Nikon D300 visste jag inte så mycket om autofokus. Jag läste manualen (som jag alltid gör) och här dök AF-On-knappen upp – resten är historia.
Jag vet inte om du har sett videon i länk nummer 2 i mitt inlägg ? Han förklarar på ett bra sätt hur han använder metoden som fågel- och naturfotograf.
Du måste naturligtvis fortsätta med de metoder som du har varit framgångsrik med hela tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ja, det finns mycket att hålla reda på, försöker göra allt så enkelt som möjligt, vilket i mitt fall betyder automatiskt fokus kontinuerligt följande, det fungerar till det mesta, så slipper jag fundera på kameran och riktar uppmärksamheten mot motivet. Alla gör på sitt sitt. Ditt backbutton fokus på Ilford Sportina är verkligen något extra, gillas!
Svar från Erik Madsen 2023-03-16 15:20
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Som jag skriver i mina svar: Inlägget är inte skrivet för att "förespråka" för det ena eller andra sättet att fokusera. Du gör det du är mest bekväm med. Jag har det här så mycket i bakhuvudet att jag inte tänker på det. Jag har också automatisk fokus kontinuerligt följande så länge jag håller ner AF-ON-knappen. Och enkel autofokus när jag släpper knappen. Jag riktar också uppmärksamheten på motivet :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.