Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1805 / Veteraner og ungdom.

Roskilde, den 1. juli 2020.

Normalt (* där var det igen) ser jag flest gamla/äldre män på veteranmopeder, men här träffade jag några friske unga pojkar som hade tagit de gamla mopederna til sig.

*) "Lyckan är att veta vad som är normalt och att det normala har vida gränser."

^

"Han fotograferade oss"

"Kom nu, de andra är borta".

Nu kom den igång.

Jag fick tummen upp när de körde videra.

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-07-01 14:43 | Läst 1889 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag körde mycket på min moped, vi hade en 25km från hemmet till sommarstugan och det körde jag fram o tillbaka nästan varje helg. Så var det turer runt om kring, till badstranden, till skolan m.m. Det gav en frihet att kunna åka vart man ville inom en rimlig distans. Hade en push florida
Svar från Erik Madsen 2020-07-01 20:07
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Jag hade några, men alltid begagnad och lite äldre danska modeller. När jag fyllde 16 och fick köra, fick jag en helt ny Derby (även dansk). Jag fick aldrig en Puch, men en gammal bil när jag fyllt 18 år.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
ztenlund 2020-07-01 20:23
De heter vare sig push eller Puck, utan Puch. :)
Svar från Erik Madsen 2020-07-01 20:50
Martin - det er rettet tak :-)
//Erik//
Hej Erik! Så härligt att ungdomarna använder de gamla mopederna. En liten story blev det också! Som bild gillar jag första bäst, där alla fyra är med och att det är kontakt med flera av pojkarna där.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-07-01 20:18
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
När jag fortfarande var aktiv i veteranbilmiljöen hade vi ett besök av en veteranmopedförening. Där var medlemmarna 50-60 + precis som de var och är hos bilmedlemmarna. Det var de unga här som fick min uppmärksamhet. Bilderne 2 och 3 visar att det finns ett litet problem med att få startet den ena moped och att kompisen väntar tålmodigt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Observera att de också har de gamla hjälmarna på :-)
Trevligt med mopeder och att vara ung! Den gav spännande utflykter i tillvaron.. Och man lärde sig att 'meka'.. det är bra!
Hälsn!
Svar från Erik Madsen 2020-07-01 20:34
Hej Jan - tack för dina kommentarer.
Det är sant att de var så enkla att man snabbt lärde sig att skruva på dem lite. Också för att få dem att köra lite snabbare. Det var inte så mycket trafik där jag bodde, så det var inte särskilt farligt för det att kunna köra 10 km/t mer. Jag kommer ihåg att man kunde byta ut brytarspetsen till en justerbar och att man tok det ljuddämpande ut ur avgas potten så det lät lite mer motorcykel liknande.
Med många vänliga hälsningar från Erik
Kul med dom gamla klassiska mopederna! Själv var jag aldrig mopedburen men hade kompisar som var det. Ser ut att vara ett trevligt gäng ungdomar på dina bilder :-) Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-07-01 20:45
Hej Björn - tak for dine kommentarer.
De var meget venlige og flinke.
Mange venlig hilsener fra Erik.
Hej Erik! Fin bildserie. Jag körde också moped i min ungdom, det var en väldigt härlig frihetskänsla att kunna förflytta sig relativt snabbt och bekvämt i den närmaste omgivningen. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2020-07-01 20:49
Hej Mats - tack för dina vänliga kommentarer och hälsningar till oss.
Jag minns också känslan av frihet och att du bara kunde komma lite längre hemifrån.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag höll mig till cykel vad avser egna innehav, men det hindrade inte en hel del mopedkörning ute i skogen långt från konstaplar med synpunkter på mopedens utförande... ;)

Fast numera ska man ju ha elmoped:
https://www.youtube.com/watch?v=0wqQYRV91M0

För att förstå runt 1:10 behöver man förstås känna till den gamla Trafiksäkerhetsverksklassikern:
https://www.youtube.com/watch?v=zE0O9JLzU9k
Svar från Erik Madsen 2020-07-01 21:01
Hej Martin - tack för länkarna :-)
Där fick jag veta vad "strålespids" kallas på svenska i den ena videon. Det är nu korrigerad i mitt svar till Jan. Det fanns inte heller mycket polis där jag bodde (se svaret till Jan).
Med många vänliga hälsningar från Erik/DK.
Härligt med ungdomarna på så fina gamla mopeder istället för dom här själlösa scootrarna som alla ser likadana ut, ser ut som om dom ska ut o kanske tälta.
Jag hade en Puch Alabama, treväxlad, den gillade jag skarpt. Fin bilder! Hilsen, LO
Svar från Erik Madsen 2020-07-02 11:43
Hej LO - tak for dine kommentarer.
Helt enig - og jeg blev selv glad for se, at det var unge mennesker, der havde taget veteranerne til sig. Jeg nåede aldrig til at eje en Puch. Den kom til DK efter min knallert periode, da var jeg blevet bilist :-)
Hav det godt.
//Erik//
Trevlig berättelse med fina bilder. Och vem hade inte moped... En gammal Husqvarna med pedaler, så man kunde hjälpa till med att trampa i uppförsbackarna.
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2020-07-02 11:58
Hej Göran - tack för dina kommentarer.
Jag minns det med pedalerna som hjälp :-)
Precis som i Sverige hade vi också vår egen produktion av mopeder i DK. För Til stor överraskan för många av dagens ungdomar hade vi cirka 60 olika märken under perioden 1949-1975 !!! Över 400 000 mopeder producerades under den perioden, men sedan kom NSU, Puch, Kreidler och Yamaha och sedan slutade det med danska producerade mopeder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.