Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1395 / Från JPG til JPG och något om kycklingar.

Roskilde, den 31. juli 2019.

Debat-pausen är slut :-)

Det var en debatt om ett blogginlägg här förleden - igen om RAW kontra JPG. Vi vet alla att det finns mycket mer information i en RAW-fil än i en JPG-fil. Vi vet också att det finns flera alternativ för justering, redigering etc. med en RAW-fil. I kommentarerna och svaren fördes en metafor in i debatten, som jag tyckte var både rolig och kanske användbar. Tillaga kycklingar.

Jag förstod det så här: En RAW- kyckling måste vara en som man köper live från bonden och en JPG-kyckling som en man köper frusen i en stormarknad ? RAW-kycklingen går man sedan hem och huggar huvudet af, pilla fjädrarna bort och tar bort tarmarna m.m. och sedan är man redo att laga den. JPG-kycklingen går man hem med och tinar upp och sedan är man redo att laga den. Går det bra att jämföra det på detta sätt ? Du har haft RAW-kycklingen själv i handen och vet vad den innehåller, men du måste också ha viss kunskap om att bearbeta den. När det gäller JPG-kycklingen måste man ha förtroende för att slakteriet och stormarknaden har gjort et bra förarbeta. Här i överförd mening (till mig) förtroende för Fuji.

Här är bara ett slumpmässigt bildexempel. Det är inte nödvändigtvis det färdiga resultatet som är min poäng här. Men mer för att visa att man kan tillaga "kycklingar" på olika sätt - från RAW till JPG eller som här från JPG till JPG - smak och nöjen är som sagt mycket individuell.

Bildtexterne är under bilderne.

Provia jpg direkt ur kameran (nummerskyltarna och telefonnumret är dock suddigt efteråt).

Provia jpg + Color Efex Pro 4: Detail Extractor - Brillance/warmth - Pro contrast - Darken/lighten center. Alla med mina olika individuella justeringar i Color Efex. Och det finns många alternativ.

Hilsen fra Erik.
Bloggar/hobbyfotograf.

Inlagt 2019-07-31 15:17 | Läst 3150 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag lägger mej inte i debatten men om man jämför med kycklingarna så är det väldigt få i dagens samhälle som skulle fixa att halshugga en levande kyckling, plocka den, ta ur den och sedan laga till den. Kanske några fler om de fick bli riktigt hungriga. Slutresultatet på den tillagade kycklingen beror sedan mer på hur gammal fågeln var vid slakt än om den varit frusen och inhandlats på en stormarknad.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2019-07-31 17:54
Hej Lena - tack för dina kommentarer och åsikter.
Det är OK och jag blir uppenbarligen inte klokare,men nu gör jag ett försök mer :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Köper helst färdiggrillad kyckling när det sker..RAW är inget för mig ;))
Men salladen till är riktigt RAW men grönsakerna köper jag förstås,,,synd att göra
odlarna arbetslösa.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2019-07-31 22:36
Hej Gunte - sådan skal det lyde :-) Takker for dine fine kommentarer.
Mvh. Erik.
En RAW-kyckling har man väl dessutom fött upp själv...
//GöranR
Svar från Erik Madsen 2019-07-31 22:52
Hej Göran - nu strammer du den vist lidt rigeligt, men OK :-) :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Erik, förr fanns möjlighet att lämna in sina svartvita rullar till ett labb för framkallning och kopiering eller att göra allt själv. När man var nybörjare i mörkrummet, så fick man faktiskt bättre resultat från ett labb. Men när man hade lärt sig finesserna i mörkrummet, så fanns möjlighet till variation och till bättre kopior än de som man fick från ett labb. Jag har gått i den gamla mörkrumsskolan, varför jag tycker att det känns naturligt att jobba med rawbilder i Lightroom och Photoshop. Raw är helt enkelt samma sak som ett negativ.
Men det är jag, och andra tänker annorlunda.
Vänligen Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2019-08-01 13:27
Hej Wolfgang - tack för dina fina kommentarer.
Jag håller helt med om dina åsikter, som jag också har uttryckt många gånger tidigare. Jag har också öppet och ärligt sagt att jag aldrig har varit en mörkrumms man. Och att jag avundas er som har det. Men vi kan vel också var överens om att det har skett en enorm utveckling och förbättring av jpg-filerna under åren? Till exempel, från mina första digitalkameror Canon Powershot G3 och Nikon D70 till min nuvarande Fuji X100F ?
Vi fortsätter båda med vad vi tycker är bäst för oss.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.
Wolfgang 2019-08-01 17:25
Erik, jag vet att Fujifilms kameror gör utmärkta jpegfiler, det har jag sett på olika håll!
Svar från Erik Madsen 2019-08-01 19:54
OK Wolfgang - Jag har bara ytterligare ett blogginlägg som ligger om Fujis jpg-filer. Och då kommer jag förmodligen att hålla munnen stängd - åtminstone ett tag :-) :-) hi hi.
Med många vänliga hälsningar från Erik.