Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Mörkt i insektsvärlden

Ja...nog är det ont om insekter den här årstiden på våra breddgrader. Detta sagt som en ursäkt för att jag varit så inaktiv (finare ord för lat) beträffande bloggen. Vad gör då en tekniknörd i vintermörkret när favoritmotivet försvunnit? Naturligtvis kollar man runt på olika makro-siter, vilket ofelbart resulterar i insikten att det fattas mycket grejer i ens egen kameraväska...

Ett mikroskopobjektiv som förstorar 10 gånger måste man ha, många insekter är ju väldigt små. Nu tänker den som kollat mina tidigare inlägg att ett sådant redan fanns bland mina grejer...ja ja men det var fel sort! Det förstod jag efter att kollat runt på alla makro-siterna, bra resultat kräver bra objektiv och ett sådant var t. ex. Nikon 10X  Achromatic Finite Conjugate Objective! Ett annat lite udda objektiv var Otamat, ett objektiv som suttit i mikrofilmsläsare. Objektivet hade fått lysande omdöme bland makrofantaster och hade ett pris som var tilltalande, 17 £! Ett sådant måste jag ha...beställde ett och fick naturligtvis ett måndagsex, en riktig citron med CA som till en början gjorde det helt oandvändbart och som krävde lite för mycket jobb i bildbehandlingsprogram. Testade objektivet tillsammans med mitt gamla Luminar och det nya Nikon 10X  Achromatic Finite Conjugate Objective.

Alla objektiven sattes på en makrobälg och provades med lite olika förstoringsgrader (olika utdrag på bälgen).

 

Otamat ungefär 12 gångers (max) förstoring på sensorn och därefter beskuren.

 

Luminar ungefär 10 gångers (max) förstoring på sensorn och därefter beskuren.

 

Nikon ungefär 12 gångers förstoring på sensorn och därefter beskuren.

 

Skillnaden är inte stor men finns där, Otamaten och Luminaret är ganska likvärdiga vad gäller upplösning men hamnar i skuggan av Nikonobjektivet. Nikonobjektivets stora nackdel är arbetsavståndet som bara är 5,6 mm och det gör objektet svårbelyst. Tror trots det att jag kommer att använda Nikonbjektivet mest!

När jag nu går och väntar på våren så är besöken på Göteborgs botaniska trädgård ett tillfälle att fotografera lite färg och fägring i deras växthus. De har bland annat en stor orkidesamling. Hittade ett par fantastiskt vackra Masdevalliaarter senast.

 

Masdevallia ignata

 

Masdevallia ayabacana

 

Så var det ju det där med insekterna. Hittade en liten myra på Botaniska som fick bli testobjekt för Nikonobjektivet.

 

Nä...nu får våren komma...

 

 

Inlagt 2013-01-12 22:13 | Läst 3749 ggr. | Permalink
Fina bilder.
Svar från Kjell Nilsson 2015-10-29 15:06
Tack Lasse! Har du testat dina "Micro copy" än?