Tätt inpå

Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Sista grejerna (som inte blir så många grejer)

Låt oss börja med att fortsätta från förra blogginlägget och titta på stackningen vi gjort och kolla lite närmare på en av de färdigstackade bilderna. Den som blev från Pmax.

Här syns inringat i rött svarta streck. Det är skit på sensorn där var prick ger ett streck. Eftersom strecken går in mot mitten av bilden så visar de att vi haft kamera och motiv i rätt vinkel och att det inte skett några större förskjutningar åt något håll. Så skall det optimalt se ut (fast helst utan skitprickar naturligvis).


Här ett riktigt skräckexempel.

Här har kamera eller motivet rört sig och strecken inringade i rött ser helt annorlunda ut. Viss förskjutning klarar programmet av att justera men ibland blir det för mycket och man kan se inringat i gult att benet t. ex. inte blir skarpt.


Antingen gör man om stacken eller så beskär man, det kan bli en bild på bara ögat så har man inte slösat bort massa tid!

Beskuren bild, visserligen är mycket pixlar bortslängda men oftast finns tillräckligt kvar.

Låt oss nu kolla den bild vi stackat tidigare med båda metoderna och ett antal delstackningar.

Lite pyssel har det varit men förhoppningsvis blev resultatet det vi ville ha. Bakgrunden har ganska stor betydelse och man kan välja vad man vill och även prova olika. Slutintrycket av bilden kan skilja sig åt väsentligt beroende på bakgrund.

Bilden upplevs helt annorlunda med svart bakgrund till exempel.


Tar vi två delbeskärningar så syns det att det i stort sett bara är bakgrunden som är annorlunda. Så prova med olika.

Det finns många sätt att förändra och förbättra bilder. Det bästa är att göra det redan vid fotograferandet och ett sätt är att prova lite olika belysningar. Det enklaste är nog att utnyttja reflexskärmar speciellt om man bara har tillgång till en belysningskälla. Då får reflexskärmen vara "lampa" nummer två. Ett exempel:

Studion (glasslådan) används för en bild på en myskbock.

Så här kan det se ut, glasslåda med en pinne som ger lite miljö och något för djuret att krypa på. Belysning bl. a. ovanifrån och den vita botten ger reflekterat ljus underifrån.

Resultatet. Hyfsat men eftersom botten på lådan är ganska långtifrån motivet så blir det lite mörk undersida. Och dessutom är pinnen i vägen för det reflekterade ljuset. Vi måste komma "runt" problemet. Vi har plåtat i raw naturligtvis och kan därför fixa till det ganska bra vid efterbehandlingen.

Lite fix så blir det ganska bra.


Man kan förbättra redan vid fotograferingen med enkla medel som lite aluminiumfolie!


Då kollar vi vad som händer om man lägger en bit rundad aluminiumfolie under motivet.

Helt annorlunda och klart bättre även utan efterbehandling. Små förändringar kan ge stora förbättringar och spara mycket efterarbete!

Så glöm inte att använda reflexskärmar när motivet behöver extra ljus. Kan användas i de flesta situationer. Behöver inte vara något märkvärdigt, en bit folie, en kartongbit eller en vit näsduk.

Vilket makroobjektiv skall man välja?

Objektiven finns i allt från 40-200mm brännvidd. Välj alltid ett objektiv som tecknar ut det vi brukar kalla fullformat d.v.s. 24x36-sensor. Tillverkare? Det finns inga dåliga makroobjektiv . Det kan vara Tamron, Sigma eller vad som helst. Välj inte efter märke utan tänk istället på brännvidden. Behövs lite längre brännvidd? Skall man fotografera skygga insekter så kan 150-200 mm vara bra. Nackdelen är tyngden och priset. Kort brännvidd får ofta ett för kort arbetsavstånd, man skuggar motivet t. ex. så lämpligast kompromiss blir objektiv med brännvidd 70-105 mm och där finns det lite att välja mellan. Har du råd tar du ett med bildstabilisering. Visar tester att objektivet tecknar bra på små bländare så kan det fälla avgörandet. För mig har det ingen betydelse om autofokusen väsnas eller är lite långsam eftersom jag använder manuell fokus. Andra användare klagar på just detta så det är upp till var och en att väga in vad som är viktigt.

Om jag skulle rekommendera några objektiv utifrån egen erfarenhet så skulle det bli Canons 100 is, Nikons motsvarande 105 mm, Tamrons SP90 och Sigmas 150. Detta är min personliga åsikt men kom ihåg att det inte finns dåliga makroobjketiv Får man inga skarpa bilder så ligger felet hos en själv...Många som börjar fotografera makro förstår inte att noggrannhet är A och O. Det finns inga slarvmarginaler, man kan inte missa fokus med ett par millimeter vid skala 1-1, då blir det skräp!

Till sist några länktips:

http://makrofokus.se/  Ett måste!

http://makrofokus.se/blogg/2011/12/29/alternativa-makroobjektiv.html  Om alternativa makroobjektiv.

https://www.flickr.com/photos/johnhallmen/5379235010/in/set-72157604592459772  Om mikroskopobjektiv.

http://photomacrography.net/  Här finns de verkliga experterna och ett forum där man alltid får suverän hjälp.

http://extreme-macro.co.uk/  Mycket bra och informativ site.

http://www.coinimaging.com/Lens_tests.html  Testar olika objektiv för makroanvändning.

Det finns massor av tips på nätet så botanisera på bara.

Då har jag fått med det mesta så klart slut!


Postat 2014-07-28 15:26 | Läst 6401 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera