Tätt inpå

Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Muterad hare?

Insektsjakten gick inte så bra, kanske är det fortfarande för kallt. Så det kändes lite trist att inte ha något smått att pyssla med. I går skulle en före detta kollega hälsa på för att få en liten genomgång av principen för fokusstacking. Hon hade med sig ett eget motiv, en insekt som t. o. m. jag kände igen, en Timmerman!

Timmermannen har sanslöst långa känselspröt och är därför lätt att känna igen. Detta var en hane och de har längst spröt, de kan var 5 gånger så långa som kroppen!

 

Här ses han i hela sin härlighet Timmermannen. Kroppen är ungefär 12 mm lång och känselspröten över 50 mm. Det skulle ju naturligtvis tas ett "porträtt" också så det blev att koppla på MP-E65 och avbilda krypet i 5 gångers förstoring:

 

Det var då vi såg det...han ser ut som en hare. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att ha en sådan i knät och klia lite gôtt bakom öronen. Om den hade varit stor som en hare alltså!

En annan sak vi upptäckte var att ögonen går runt känselspröten och bak i nacken, full koll åt alla håll med andra ord.

Igår hade jag gott om tid och gott om inspiration så jag jobbade lite extra med Timmermannen. Tog lite fler bilder än vanligt och satsade på att retuschera en bild redan i Stackingprogrammet. Jädrans vilken tid det tog och vad petig man fick vara, men jag blev riktigt nöjd med slutresultatet. Och här nedan syns det.

Ungefär 4 gångers förstoring på sensorn, f:5,6 stackad av 16 bilder i Zerene stacker med metoden Dmap, Canon 50D, Canon Mp-E65, Canon 580 Ex. Youghurtflaska som diffusor.

Jag har nu fått köpt mig en insektsbok och därför slutar jag med lite information om arten:

Timmerman, Acanthocinus aedilis , Förekommer allmänt i hela landet och påträffas på stubbar, stammar och vedstaplar i Maj och Juni, angriper inte levande träd!

Postat 2012-04-18 17:24 | Läst 4736 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Provat mitt MP-E65

Så har jag då ett Canon MP-E65 i min ägo, ett objektiv jag länge velat haft. För er som inte känner till objektivet i fråga så är det ett mycket speciellt makroobjektiv, det går bara att använda på riktigt nära håll. Det fungerar mellan skala 1-1 och 5-1, dvs det kan förstora motivet upp till 5 gånger på sensorn (eller filmen). Ett motiv som är några millimeter stort kan fylla upp hela bilden. Objektivet har manuell skärpeinställning men är i övrigt fullt automatiskt. Jag är, trots en del konstruktionsmissar, väldigt nöjd med vad det presterar skärpemässigt. Det tycks vara lika skarptecknande oavsett förstoringsgrad, det är bekvämt med ett objektiv som kan användas mellan skala 1-1 till 5-1. Man får se upp med ströljus och inte använda för små bländare eftersom den tidigare omtalade diffraktionen kan ställa till det skärpemässigt. Min helt amatörmässiga snabbtest gav vid handen att vid den största förstoringsgraden skall det inte användas mindre bländare än 5,6. Den bländaren ger en bra avvägning mellan skärpa och skärpedjup. Vid lägre förstoring, ner mot 1-1 kan man blända ner till 8-11 utan att det blir någon katastrof.

Här kommer ett bildexempel med ungefär 5x förstoring, bländare 5,6. Blixt har använts och bilden består av 18 bilder stackade i Zerene med Dmap. Som vanligt har jag varit lat och inte retuscherat i Zerene.

 

 Motivet är en liten spindel.

 

Ett tips till er som själva vill prova på den här sortens fotografering och lära mer om t. ex. Canons MP-E65 rekommenderas följande sida www.makrofokus.se bli medlem och kolla upp alla artiklarna, bl. a. allt om Canonobjektivet här http://makrofokus.se/blogg/2011/8/28/canon-mp-e-65-ett-supermakroobjektiv.html

I morgon skall jag på insektsjakt, hoppas att jag hittar något nytt att fotografera...

Postat 2012-04-12 18:36 | Läst 3951 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera