Advertisement

Tätt inpå

Att fotografera det som ögat inte kan registrera, och allt annat.

Objektivtest, i all enkelhet.

Skulle hämta in några kanelbullar från frysen häromdagen, hittade till min stora glädje även en liten spindel!

Tog chansen att testa ett par objektiv som jag har, först ut olympus zuiko 28/2,8.

 

Objektivet bakvänt, förstoringsgrad ca 5x, bländare 5,6 stackad av 24 bilder.

 

Sen hängde jag på olympus zuiko 50/1.8.

 

Objektivet bakvänt, förstoringsgrad ca 3x, bländare 5,6 stackad av 18 bilder.

Sen provade jag ett specialobjektiv jag har Zeiss Luminar 25, ett objektiv som är korrigerat för förstoringsgrader mellan 6-25x.

 

 Här är objektivet inte bakvänt eftersom det är konstuerat för makrofotografering. Objektivet har mikroskopgänga, RMS och behöver alltså en adapter för att användas som här på en bälg. Luminarobjektiven sälj för vansinninga priser på Ebay. Det är i. o. f. bra objektiv men frågan är om de är så mycket bättre än andra som kan fås för nån hundring på Tradera. Stackad av 17 bilder.

 

På golvet hittade jag idag en död mygga, en sån tur man kan ha! Då var det ju läge att kolla hur stor förstoring jag kan uppnå med de grejer jag har. Har ett Leitz 10x mikrosopobjektiv, på objektivet står 170/- vilket betyder att det ger 10x förstoring med en tublängd på 170 mm. Det betyder också att det går att använda på en bälg och då gör man ett utdrag på 170 mm från objektivet till sensorn! Problemet med mitt objektiv är att det, som de flesta mikroskopobjektiv är konstruerat för att användas med ett okular för att kompensera för CA. Nåväl nu är det detta jag har och då tyckte jag att det var intressant att kolla upp vad det presterade.

 

 Mygghuvudet i ca 7x förstoring stackad av 37 bilder. Leitzobjektiv 10:1, NA 0,25, 170/-

 

Belysning har på samtliga bilder varit 3 små halogenlampor (IKEA Jansjö) och bilderna är oretucherade. Alla stackade bilder behöver normalt sett putsas rejält redan i stackprogrammen men jag tyckte jag kunde bespara mig det jobbet eftersom jag bara ville kolla vad olika objektiv presterade.

Vill du lära dig lite om mikroskopobjektiv, kolla in här: http://www.flickr.com/photos/johnhallmen/5379235010/

 

Vi hörs!

Postat 2012-03-11 20:20 | Läst 3492 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Göteborgs Botaniska Trädgård

Oj, nu är det nästan en månad sedan jag "bloggade". Jag förtog mig med bygget senast och åkte på en grym influensa som slog ut allt fotograferande...

Men nu har jag orkat ta mig till Botaniska trädgården där det pågick "orkidefrossa". Fullt med orkideer i växthusen och föredrag för de riktigt intresserade. Pågår till den 11 mars så än har ni tid att göra ett besök.

Trots att jag besökt växthusen säkert hundra gånger så fanns det, som vanligt, nya arter att plåta. Som t. ex. denna Masdevallia schroederiana.

 

Ringblixt och en handhållen 580 snett bakifrån. Svart pappskiva för att rensa bakgrunden. Brorsan har hållit både bakgrund och blixt. Det underlättar med en assistent!

Även om man, som jag, fotograferat i stort sett alla orkideer som finns på Botaniska så kan man hela tiden prova nya vinklar och ibland bli lite "konstnärlig" och köra med kort skärpedjup som på denna Dendrobium kingianum.

 

Samma belysning här, ringblixt och 580 handhållen.

Postat 2012-03-09 09:26 | Läst 2878 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nu kom inspirationen!

Plötsligt dök den upp, inspirationen! Den kom samtidigt med en underbart solig dag här i Göteborgstrakten. Fram med Såg, Borrmaskin och makroprylarna. Upptäckte att få något gjort som vanligt krävde mer än inspiration, nämligen transpiration.

 

Så här blev det efter en timmas jobbande, platta 55 x 34 cm och två smala brädbitar under som "fötter".

 

Fram med grejerna och börja skruva fast.

 

Till vänster en kulled (Manfrotto 410), snabbkoppling ( Manfrotto 357), Olympus bälgtillsats med Panasonic GH1 med adapter för OM-fattning och bakvänt Zuiko 50/1,8. Till vänster står ett gammalt Olympus makrostativ med en släde monterad. Släden kan justeras vertikalt och sidledes. Eftersom anordningen till vänster kan justeras framåt/bakåt så täcks alla behövliga inställningar.

 

 Här har tillkommit en lampa från IKEA, Jansjö med klämstativ och en böjlig arm från Cullman med klämma för att t. ex. hålla en liten reflexskärm. Jansjölampan är bra som inställningsljus vid användandet av blixt eller som enda ljuskälla, gärna då några stycken.

 

Makrostativet är även bra vid vertikal fotografering, det är det som egentligen är den urprungliga tanken med stativet.

 

När jag började prova grejerna så upptäckt jag att jag som vanligt börjat bygga utan att först tänka, så det blev till att borra och skruva och justera lite!

 

 Upptäckte att kulleden inte kunde justeras ordentlig (ett vred tog i träplattan). Så här fick det bli istället: snabbplattan flyttades ner under kulleden så nu skjuter jag hela anordningen framåt. Här har jag också monterat på ett linjärbord mellan kulled och bälg. Ett linjärbord kan förflyttas i små steg med hjälp av en mikrometer. Det behövs om man skall "stacka" bilder med en större förstoringsgrad än 2-3 gånger.

Slut för idag, återkommer!

Postat 2012-02-17 17:00 | Läst 4353 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Projektet

Våren, och därmed småkrypen närmar sig! Tidigare har jag fotograferat lite improviserat med de flesta grejerna framtagna och uppställda inför varje fototillfälle. Jag har blivit inspirerad av http://makrofokus.se/ och http://photomacrography.net/ att tillverka en mer permanent uppställning. Den skall vara byggd på en skiva som lätt kan ställas undan i ett skåp. Så jag har inventerat alla grejer jag har, många från stenåldern, dvs den analoga tidsåldern!

Så här ser det ut i dagsläget, nu väntar jag bara på inspiration!

 

Att fotografera ett spindelporträtt skall i fortsättningen gå både smidigare och snabbare!

Postat 2012-02-09 11:34 | Läst 3730 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Min utrustning för närbilder

Kanske dags att nämna lite om den utrustning jag helst använder. För de mer traditionella makrobilderna som t. ex. mina bilder på orkideer använder jag en Canon 50D med ett makroobjektiv Canon 50/2,5.

 

Ljuset är antingen naturligt ljus eller blixt om fotograferingen sker på platser som t. ex. i Göteborgs Botaniska Trädgårds växthus. Blixtarna är en ringblixt, som ger jämnt lite tråkigt ljus och en handhållen 580-blixt som ger struktur och form.

 

Ett exempel på ringblixt och 580.

 

Jag har också en Panasonic GH 1 som införskaffades för dess suveräna videokvalitet. Det har visat sig att Pansonicen är väldigt användbar vid foto på nära håll.

 

En skärm som kan vridas i olika positioner tycker jag är bra vid riktigt små motiv!

 

Som denna stekel av något slag. Eftersom jag inte kan någonting om insekter så vet jag inte vad det är för art! De fascinerar mig eftersom de ser ut som små maskiner, som någon byggt ihop dem. Belysningen här här tre små halogenlampor från IKEA (Jansjö) diffuserade genom en vit plastflaska.

 

Det finns många objektiv som kan användas vid större förstoringsgrader än naturlig storlek, ett vanligt standardobjektiv kan fungera utmärkt om det används bakvänt på mellanringar eller bälgtillsats.

 

 Bilden visar, från vänster Luminar 25 ett specialobjektiv avsett för förstoringsgrader mellan 6-25 gånger, El-Nikkor förstoringsobjektiv 50/2,8, ett 50/1,8 normalobjektiv, ett 28/2,8 vidvinkel. Luminaren skall användas rättvänt, alla de andra bakvänt vid förstoringar större än 1-1.

 

 

Postat 2012-02-05 12:32 | Läst 4059 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa