Grahams naturöga

En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Canon EOS R7 (Fåglar och andra djur)

Sångsvanar landar

Under det senaste året har jag läst en hel del om hur digitala kameror har förbättrats genom tillämpning av modern teknik. Därför blev jag inte förvånad när jag fick ett e-post brev från Canon som lanserade sin nya EOS R7 som en uppdatering av Canon EOS 7D Mark II, min dåvarande kamera. Jag forskade lite genom att läsa några artiklar om kameran online. De flesta var mycket positiva.
Fotosidan har en recension här: https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-testar/test-canon-eos-r7-utmarkt-for.htm.

I en artikel stod det att kameran fungerar utmärkt tillsammans med mitt favoritobjektiv, Canon EF 100-400mm F4.5-5.6L IS USM Mark II. När jag hittade kameran till ett bra pris hos Scandinavian Photo, bestämde jag mig för att köpa den. Det var spännande att hämta ut kameran från utlämningsstället och jag tog fram objektivet för att koppla det till min nya kamera så fort jag kom hem. Men det gick inte. Väldigt snabbt insåg jag att jag skulle behöva en adapter. Jag ringde Scandinavian Photo direkt men fick veta att adaptern var slutsåld i hela Sverige samt att de inte visste när den skulle komma in i butiken. De rekommenderade att jag skulle kolla Blocket bl.a. men för mig gjorde det inte så mycket eftersom jag hade min gamla kamera som fungerade och som jag kunde använda under väntetiden.

Sedan kom det ett dråpligt besked. Canon kom med ett cashback erbjudande men, trots att jag inte hade kunnat använda min nya kamera, hade jag köpt den för tidigt för att mitt inköp skulle ligga inom tidsperioden för erbjudandet. Jag måste erkänna att det kändes surt men felet var helt mitt och inte Scandinavian Photos eller Canons.

Nu har jag använt kameran sedan början av november 2023 och känner att det är dags att skriva en blogg.

Jag började med att fotografera fåglar i trädgården men några dagar senare gick jag ner till Snäckviken för att  se vad som fanns att plåta där.

Knölsvan Storskrake
Sångsvan Storskrake

En sak som jag upptäckte tidigt är att kameran är bra på att tracka flygande fåglar. Det fungerar inte 100 % men när det fungerar kan det leverera fantastiska resultat.

Sidensvans Gulsparv
Sidensvans Gulsparv

Det var inte så lätt att se Gulsparven bland löv och gräs men kameran hittade fågelns öga och bilden blev skarp. Man får ställa in kameran på igenkännande av djur eller människor. Jag valde djur naturligtvis. Inbyggd bildstabilisering i kameran är också ett plus och det finns i objektivet också..

Gröngöling höna Gröngöling höna Gröngöling höna
Gröngöling höna Gröngöling höna Gröngöling höna

Vi fick ett nytt besök av Gröngölingen vid slutet av november och jag passade på att ta några fräcka vinterbilder på henne.

Gröngöling höna Entita
Domherre Entita

Ett par till bilder på fåglar i snön.

sparvhök höna sparvhök höna sparvhök höna
sparvhök höna sparvhök höna Sparvhök höna

Min frun märkte att Sparvhökhonan, som finns med på bild i blogginlägget om Skördevägen 6, satt på staketet kring altanen.  Det regnade väldigt kraftigt och det var dåligt ljus men jag förstod ändå att detta var ett fantastiskt tillfälle att få ovanliga och intressanta bilder. Och det gav mig en möjlighet att testa kamerans gränser. Först tog jag några bilder från matsalen och sedan gick jag ner till gästrummet och fortsatte där. Jag vågade inte öppna dörrar eller fönster så bilderna är tagna genom glas. Dessutom var ISO-värdet högt, 6400 för varje bild, så det gällde försiktigt efterarbete utan skärpning. Trots det, tycker jag att bilderna blev rätt bra. Jag behövde i och för sig inte beskära dem särskilt mycket men kameran imponerade.

Stjärtmes och koltrast Gröngöling Stjärtmes Entita
Stjärtmes och Koltrast Gröngöling Stjärtmes Entita

Här är fyra vinterbilder med snö. Koltrasthonan försökte driva bort Stjärtmesen men Stjärtmesen var orädd och stod fast. Gröngölingen set ut att ha tröttnat helt på vintern. Det är varmt ljus i bilden på Entitan.
En del klagar på att det kan vara svårt att fokusera på småfåglar med R7 och jag håller med. Det hjälper att inte trycka för hårt och ibland kan man fokusera på någonting stort i närheten, ett träd till exempel. En annan lösning är att komma närmare men detta är inte alltid möjligt.

Skrattmås Sångsvan Sångsvanar Gråhäger Storskrakar
Skrattmås Sångsvan Sångsvanar Gråhäger Storskrakar
Havsörn Gråhäger Gräsänder Kanadagås Trana
Havsörn Gråhäger med abborre Gräsänder Kanadagås Trana

Jag längtade efter tillfällen att ta flygande fåglar men det var is på Snäckviken under nästa hela vintern så det fanns inte många fåglar där. Vi skulle vara på Söder i Stockholm en dag under februari och jag passade på att ta kameran med mig. Jag fick några bilder på fåglar i luften bl.a. den på Skrattmåsen (första bilden i tabellen ovan).
Sedan smälte isen till slut och då kunde jag få många bilder på flygande fåglar i bl.a. Snäckviken.

Nu är jag van vid kameran. Jag var tveksam i början men nu tycker jag att det är lätt att ändra inställningar genom att kolla skärmen och samtidigt röra den lilla spaken på baksidan av kameran. Och precis som med min Canon 7D Mk II använder jag de 3 profilerna, C1, C2 och C3.

Postat 2024-04-20 10:17 | Läst 603 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kagghamra båtklubb: fisk, fåglar, trollsländor, ormar och maneter

Jag promenerar ner till båtklubben nästan dagligen och ofta två gånger under samma dag. Jag brukar stå på bryggan som ligger närmast grinden (fast inte den som är trasig förstås). I början var jag mest intresserad av att skåda och fotografera fåglar, både på vattnet och i luften, men med tid har jag även börjat spana efter däggdjur och fisk i vattnet samt att försöka fotografera flygande trollsländor. Ganska nyligen har jag hittat bra platser för att fotografera ormar och ödlor.

Den 3 juli var det flera storskarvar kring det döda trädet i vattnet i närheten av bryggan och jag kom ganska nära för ovanlighetens skull.

Storskarv Storskarv

Den 21 juli hade jag ett mycket trevligt möte med en ung sädesärla på bryggan som inte flög bort direkt jag tog i kameran.

Ung Sädesärla

Den 3 september spanade en brun kärrhök hane över vassen och jag fick några bilder. Jag har valt ut den bästa.

Brun kärrhök hane

Även från huset kan vi se fiskgjusar som kommer flygande över vattnet för att spana efter fisk. Ibland har jag tur och en fiskgjuse passerar medan jag står på bryggan. Den 4 september fick jag en utmärkt möjlighet att få bra bilder. En fiskgjuse flög mycket nära och struntade i mig. Det fanns samtidigt många ladusvalor som höll på att jaga insekter över vattnet. När de fick syn på fiskgjusen gick de till attack. Det var mer djärvt än effektivt men det blev några roliga bilder.

Fiskgjuse och Ladusvala Fiskgjuse och Ladusvala Fiskgjuse och Ladusvala

Naturligtvis tog jag bilder på fiskgjusen även utan ladusvalor i närheten. Tror inte jag har någonsin kommit närmare en fiskgjuse.

Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse
Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse

Jag blev väldigt förvånad och oerhört glad den 8 september då en ståtlig ägretthäger flög in. 

Ägretthäger

Det man ser oftast vid båtklubben är änder och svanar men ibland dyker en havsörn eller en ormvråk upp.

Knölsvan Snatterand Snatteränder Gräsand
Knölsvan Snatterand hane Snatteränder Gräsand hane
Havsörn Ormvråk
Havsörn Ormvråk

Under en semester i Kroatien testade jag att fotografera forell i en damm då jag stod på banken intill. Jag tyckte att resultaten blev intressanta så i år tvekade jag inte när jag fick klar syn på fisk i vattnet från bryggan. Jag tycker att ett par bilder blev ganska bra. Jag ska definitivt testa metoden igen när jag får chansen. Båda bilder är på mört, tror jag.

mört mört

En dag såg jag små maneter i vattnet. Jag tyckte att de såg fina ut och bestämde mig för att ta några bilder. Det fungerade rätt bra och gjorde ett nytt försök några dagar senare.

manet manet manet manet manet

Jag har lyckats ta bilder på flygande trollsländor tidigare men det var länge sedan. När jag försökte igen i år, tog det lång tid innan jag började få användbara resultat.
Jag har en liten fälthandbok om trollsländor men även efter att ha tittat i den är jag fortfarande osäker på vad de små röda trollsländorna heter. Den större blåa är en vassmosaikslända, tror jag. Men jag kan mycket väl ha fel. Några av de små trollsländorna hänger ihop (bokstavligen) efter parning för att honan inte ska kunna para sig med andra hanar.

trollslända trollslända trollslända trollslända
trollslända trollslända trollslända trollslända
trollslända trollslända trollslända trollslända

Om man vet var man ska leta är det relativt lätt att hitta ormar vid båtklubben. Det finns både huggormar och snokar.
Det var min syster från Skottland, här i Sverige på besök, som la märke till snoken på bryggan. Den slingrade sig på plankorna och sedan klättrade upp på sidan till höger och föll ner i vattnet. De är mycket bra på att simma och äter gärna både groddjur och fiskar.

Snok på bryggan äspling huggorm snok huggorm
Snok på bryggan Ung huggorm Huggorm Snok Huggorm

Postat 2023-10-15 14:46 | Läst 393 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Skördevägen 6 - väntade och oväntade besök

Redan innan vi flyttade in i vår villa för drygt ett år sedan började vi spekulera på vilka fåglar och andra djur som vi skulle kunna se i trädgården och i luften ovan.
En del arter som vi upptäckte sedan var väntade medan andra blev överraskningar. Vissa arter var helt otippade.

Jag försökte få syn på en ung gröngöling som flög in i vår trädgård när jag märkte en fågel på klippan bakom trädgården. Det hade jag inte kunna föreställa mig fast morkullor rastar nog på oväntade ställen under flykten. En mycket dålig bild tyvärr men det var en väldigt fin upplevelse. 

Morkulla
Morkulla

En sångare från 20 juli och en till bild som jag önskar hade blivit bättre. Jag såg ärtsångare flera gånger efteråt men de var rätt skygga.

Ärtsångare
Ärtsångare

Jag har en separat blogginlägg om gröngölingar men det handlar om vuxna fåglar. Senare började unga fåglar, såväl hanar som honor, dyka upp i trädgården och jag gjorde allt vad jag kunde för att få bilder. Fågeln i bilderna nedan är en ung hane.

ung gröngöling ung gröngöling
Ung gröngöling Ung gröngöling

Jag såg en vuxen törnskata, en hane, vid grinden den 26 maj. Sedan dök upp denna unga fågel på altanräcket den 6 augusti.

ung törnskata
Ung törnskata

Vi hade entitor (och ibland talltitor och svartmesar) i trädgården så länge vi matade fåglarna men nu har de försvunnit. Hoppas de kommer tillbaka när vi börjar mata igen.

entita
Entita

Vi har haft besök av sparvhök hona sedan hösten 2022. Hon dyker upp ibland fortfarande. Sist jag såg henne hade hon fått vuxendräkt. Hon har ett mycket komplicerat förhållande till skatorna som bor i området. I början höll de ihop men nu jagar de varandra fast utan att någon fågel tycks skadas. Bilden nedan är från 10 augusti.

sparvhök hona
Sparvhök hona

Den 12 augusti var det ovanligt många tornseglare och ladusvalor flygande över huset. Jag tog en hel del bilder fast det var inte många som sparades. När jag tittade på bilderna i datorn upptäckte jag att jag hade fångat en hussvala och en backsvala också. Det finns en häckningsplats för backsvalor bara några kilometer från huset men det var en glad överraskning ändå.

Tornseglare Backsvala
Tornseglare Backsvala

Samma dag fick jag bild på en bivråk som flög förbi huset.

Bivråk

När vi bodde i Stockholm hade vi stenknäckar på våra matare och i området omkring. Enda gången jag såg en unge var i Västberga begravningsplats, några minuters gångväg bort från vår lägenhet. Jag fick en dålig ID-bild och sedan dess har jag velat få bättre bilder på en ung stenknäck. Den 14 augusti fick jag min chans när jag upptäckte en ung fågel under fågelhuset. Den andra bilden tog jag dagen därpå. Vi hade unga stenknäckar på besök i flera dagar.

Ung stenknäck Ung stenknäck
Ung stenknäck Ung stenknäck

Vi har haft flera arter sångare i och omkring trädgården men bilden nedan är på en trädgårdssångare, den anonyma fågeln "utan tydliga dräktkaraktärer" för att citera Fågelguiden.

Trädgårdssångare
Trädgårdssångare

När vi flyttade in i villan berättade våra grannar med stolthet att det finns 4 arter hackspett i området. Och det stämmer. Vi har dock sett mindre hackspett bara en gång, ett par som letade efter en boplats några minuters gångväg från huset.
Jag undrade om en femte hackspettart kunde dyka upp och till slut kom jag fram till att enbart en art var möjlig.  Jag bedömde dock sannolikheten som väldigt liten och, även i mina vildaste fantasier, trodde jag inte att vi skulle få en göktyta på altanräcket. Men det hände den 20 augusti.

Göktiyta Göktyta
Göktyta Göktyta

Den vanligaste sångaren i trädgården är lövsångaren. Det är mest unga fåglar. De vilar sällan och är ständigt på jakt efter insekter.

Lövsångare Lövsångare
Lövsångare Lövsångare

Tack vare vår fläderbuske, har vi många svarthättor i trädgården. De är mycket stiliga fåglar. Jag har försökt många gånger att få en bra bild på en vuxen hane men har fångat mest honor och ungar. Fast honorna är också väldigt fina.

Svarthätta Svarthätta Svarthätta
Svarthätta Svarthätta Svarthätta

Tvärs över vägen har vi ett stort fält. Tidigare under sommaren var det täckt med rödklint, tistlar mm och nu finns det frön i stora mängder. Det är därför vi har en enorm flock steglitser som kalasar.

Steglitsar
Steglitser

Postat 2023-09-30 17:00 | Läst 373 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sommar 2023 i Kagghamra, del 1

Större hackspett unge

Jag har insett att mitt ursprungskoncept, att ibland uppdatera befintliga blogginlägg istället för att lägga till nya, inte fungerar så bra eftersom ingen vet när ett inlägg har uppdaterats. Fr.o.m. nu kommer jag enbart att skapa nya blogginlägg. Det betyder att jag kommer att lägga till inlägg lite oftare.
Jag har dock nyligen gjort några små ändringar i tidigare inlägg.

Det är vår första sommar sedan vi flyttade in i vår villa i Kagghamra. Vi har mest valt att stanna inom området med korta utflykter till Lida mm. Vi planerar dock att resa ner till min svägerska i Helsingborg under september. Vi brukar åka dit under våren fast förra året var vi där under sommaren. Där brukar vi besöka bl.a. Skanör, Kullaberg och Flyinge där det finns många Vita storkar.

Både min fru och jag har förvånats över hur många olika sorters insekter och andra småkryp som finns här i Kagghamra, allt från solitära bin, fjärilar, getingar och blomflugor till spindlar och Vinbergssnäckor.

Fjärilar

Blåvinge Bastardsvärmare Rapsfjärilar Sälgskimmerfjäril Pärlemorfjäril

Blåvinge

Sexfläckig bastardsvärmare

Rapsfjärilar

Sälgskimmerfjäril

Pärlemorfjäril

Trollsländor

Flickslända Fyrfläckig trollslända

Jungfruslända

Fyrfläckig trollslända

Blomflugor

Blomfluga Blomfluga

Stenhumla Blindbroms

Stenhumla

Blindbroms

I vissa fall har jag inte angett det exakta artnamnet eftersom jag känner mig osäker. Jag tar gärna emot identifieringar av andra som har mer kunskap.

Fåglar vid Kagghamra båtklubb

Skrattmås Gråhäger Gråhäger Gråhäger Gråhäger

Skrattmås

Gråhäger

Gråhäger

Gråhäger

Gråhäger

Snäckstavik naturreservat

Tofsvipa Tofsvipa Knipor

Tofsvipa

Tofsvipa

Knipa men unge

Fåglar i trädgården

Vi har haft väldigt många unga fåglar i trädgården under sen vår och sommaren. Det har varit både rörande och underhållande att följa deras utveckling. Vissa är osäkra och blyga medan andra visar lite för mycket självförtroende i förhållande till deras erfarenhet och skicklighet.

Vi har flera fågelbad i trädgården men det som ligger på en trädstubbe vid fågelhuset är mycket populärt.

Vi har haft flera familjer Större hackspett på besök och ungarna har varit väldigt roliga att skåda.

Jag tror att Spillkråkan, som besökte oss bara en gång, är också en årsunge men jag är lite osäker.

Den 12 juli hade vi en Tofsmes på besök i trädgården. Det var en efterlängtad art eftersom vi har tidigare haft besök av alla de andra skogsmesarna: Entita, Talltita och Svartmes. Nu har vi sett alla fyra.

Grönfink Grönfink Unga talgoxar Unga talgoxar Ekorre

Grönfink

Grönfink

Unga talgoxar

Unga talgoxar

Ekorre

Större hackspett Större hackspett Större hackspett Större hackspett Större hackspett

Ung Större hackspett

Ung Större hackspett

Pappa hackspett med unge

Ung Större hackspett

Ung Större hackspett

Ung Större hackspett Ung Större hackspett Ung Större hackspett Ung Större hackspett Ung Större hackspett

Ung Större hackspett

Ung Större hackspett

Ung Större hackspett

Ung Större hackspett

Ung Större hackspett

Spillkråka Spillkråka Spillkråka Spillkråka Nötväcka

Spillkråka

Spillkråka

Spillkråka

Spillkråka

Nötväcka

Tofsmes Tofsmes Blåmes Blåmes Svartmes

Tofsmes

Tofsmes

Talgoxe

Talgoxe

Svartmes

Blåmes Båmes Blåmes Pilfink Pilfink

Blåmes

Blåmes

Blåmes

Pilfink

Pilfink

Stenknäck Stenknäck

Stenknäck

Stenknäck

Grönsiska

Stenknäck

Stenknäck

Stenknäck

Stenknäck

Grönsiska

Grönsiska Grönfink Grönfink Bofink Bofink

Grönsiska

Grönfink

Grönfink

Bofink

Bofink

lövsångare lövsångare

Ung Lövsångare

Ung Lövsångare

Postat 2023-07-19 11:40 | Läst 450 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Makrobilder med Canon 100-400mm F4.5-5.6L IS USM Mark II

Spindlar och ett bi

Mest fotograferar jag fåglar men under sommaren brukar jag ta bilder på insekter och andra småkryp med samma utrustning som jag använder när jag fotar fåglar. Canons 100-400mm mk II objektiv har en makrofunktion som gör att man kan fotografera små motiv utan att komma för nära. Jag hoppas att några av bilderna är intressanta men försöker inte konkurrera med dem som specialiserar sig på makrofotografering.

Maskrosor och småkryp

maskros med blomfluga maskros med gräshoppa nymf maskrosor med nattfjäril Maskros med gräshoppa nymf
Maskros med blomfluga
Maskros med gräshoppa nymf
Maskrosor med nattfjäril
Maskros med gräshoppa nymf

Spindel, med en mindre spindel på kroppen, äter honungsbi

Spindlar och honungsbi

Det var först efter att jag laddade ner bilderna att jag började förstå vad det är som händer här. Jag såg inte den större gula spindeln som äter biet alls när jag tog bilderna eftersom dess färg matchar maskrosen perfekt, något som är säkert till stor fördel när den fångar sitt byte. Jag märkte att biet var paralyserat eller dött men den lilla spindeln som jag kunde se rörde den inte. Den sitter i själva verket på den större spindeln. Jag gissar att den är en hane medan spindeln som äter biet är en hona. Jag försökte hitta mer information på nätet men lyckades bara hitta flera bilder på gula spindlar som äter bin men utan text och utan den lilla mörka spindeln.
Jag vore mycket tacksam för mer information.
UppdateringJag fick veta att de är Blomkrabbspindlar samt att hanen tänker para sig med honan medan hon är upptagen med biet.
Tack till Christer Nilsson för tipset om Facebookgruppen Spindelnätet!

Två spindelbilder till

Blomkrabbspindlar Blomkrabbspindlar

Maskrosor som gått i frö

Med spindel
Utan spindel

Fjärilar:

Blåvingar

blåvinge blåvinge blåvinge blåvinge

Trollsländer och jungfrusländar

Fyrfläckad trollslända

fyrfläckad trollslända fyrfläckad trollslända fyrfläckad trollslända

Diverse

aurorafjäril nyckelpigor parar sig Äspling
Aurorafjäril
Nyckelpigor parar sig
Äsping
Postat 2023-06-10 14:15 | Läst 482 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa