Grahams naturöga

En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Snäckstavik naturreservat

Redan innan vi flyttade in på Skördevägen 6, var vi mycket medvetna om att det fanns ett naturreservat i närheten. Om man går ner på Skördevägen tills man kommer till staketet är det bara att korsa kohagen och gå över till andra sidan av väg AB570. Där finns det en liten parkering och en tavla med information om naturreservatet.
Det trodde vi länge men vi hade helt fel. I själva verket ligger reservatet på vår sida och kohagen ingår i det.  Det finns även en plattform där man kan sitta och observera våtmarken som är reservatets centrum.
Dessutom är informationen på tavlan inte helt uppdaterad. Våtmarken dräneras inte längre under juli men får torka naturligt under hösten. Tack till hamnkaptenen och våra grannar för värdefull information om reservatet! Varje vår släpper man in lekande gäddor till våtmarken från havet. Via ett diksystem har fisken även en möjlighet att komma till en annan naturreservat i närheten av Grödinge kyrka.
Åtminstone vissa år samlas havsörnar där för att fånga fisken. I år såg jag flera havsörnar där den 27 mars och tog flera bilder. Det snöade mycket. Jag såg inte att de fiskade och jag vet inte om gäddorna hade släppts in. Sedan kom vintern tillbaka och vattnet frös till is. Sedan dess har jag inte sett några havsörnar där men det finns gott om fisk.

Ett par korpar flög över mitt huvud vid hagen den 17 mars.
Korpar
Den 21 mars var det disigt och mycket stämningsfullt och jag passade på att fotografera sångsvanar som flög över våtmarken.
Gråhäger med abborre den 26 mars, troligen fångad vid viken eftersom det inte ska finnas abborre i våtmarken, bara gäddor.
Det var mycket snö den 27 mars och jag fotade havsörnar.
Vad jag förstår, brukar tranor häcka i våtmarken och i år har vi ett par. Jag tog den här bilden på dem den 22 april.

Följande dag kom det ett till par till våtmarken. Det var mycket högljudd kommunikation mellan tranorna och till slut försvann det nya paret. Första paret flög efter dem men återkom kort därefter. Det var tranor i luften överallt ett tag och jag passade på att ta bilder på fåglar som flög eller landade.

Det finns andra fåglar i våtmarken än tranor och havsörnar och här är en kniphona.

Det är svårt för mig att veta vilka fåglar som är rastande och vilka som kommer att häcka i våtmarken. Förutom knipa har det funnits storskrake, gräsand, bläsand och kricka. Det finns även ett par tofsvipor och sångsvanar är ofta där . Vadare finns självklart i våtmarken och de som jag har sett är bl.a. skogssnäppa, grönbena, och enkelbeckasin. 

Mindre hackspett hane

Det stor på tavlan att mindre hackspett häckar i reservatet så det blev ingen riktig överraskning när jag såg ett par igår den 27 april. Men glad blev jag. Jag fick enbart bilder på hanen men honan var i närheten och hanen flög upp till henne sedan.
Mindre hackspett är en fågelart som ligger nära våra hjärtan. Se gärna mitt inlägg om mindre hackspett på Toffelbacken!
https://www.fotosidan.se/blogs/grahambrodie/mindre-hackspett-pa-toffelbacken.htm

Uppdatering 12 juni 2023

Tyvärr har jag inte sett en Mindre hackspett i området sedan 27 april.

Länge trodde jag att vi skulle få en häckning av Tranor i reservatet. En fågel var stationär och låg på marken fast hon brukade försvinna från platsen för att födosöka tillsammans med sin partner under långa perioder. Sedan började båda fåglarna vara borta från reservatet länge. Vi har haft mellan noll och fem Tranor på plats samtidigt men det ser inte ut att bli någon häckning i reservatet i år. 

Trana Tranor Tranor Tranor

Under tiden då jag fortfarande hoppades på en häckning av Tranor var jag mycket restriktiv med mina besök på reservatet och oftast nöjde mig med att observera platsen från kommunens stugor för fiberbredband och vatten på Skördevägen. Nu har jag börjat gå längre ner i reservatet till vänster om vallen och där har jag hittat en del intressant.

Sångsvan Snatterand Snatterand Bläsand
Sångsvan Snatterand hane Snatterand hane Bläsand
Ladusvala Skedand Skedand Knipa
Ladusvala Skedand hane Skedand hane Knipunge
Knipor Knipor Buskskvätta hane Sånglärka
Knipfamilj Knipfamilj Buskskvätta hane Sånglärka

Postat 2023-04-28 16:27 | Läst 372 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kagghamras båtklubb

Fiskgjuse
Fiskgjuse

Kagghamras båtklubb ligger bara 5 minuters gångväg hemifrån. Jag tar en promenad dit nästa varje dag. Det som slog mig under hösten 2022 var att det inte var samma fåglar där två dagar i rad. Det var många flockar med sjöfåglar som rastade där tillfälligt. Under några dagar t.ex. fanns det flera sothöns än jag har någonsin sett tidigare. Andra arter som jag såg i stora mängder var vigg och knipa. Vissa dagar fanns det rätt många storskrakar också.
Om man fortsätter förbi båtklubben på stigen intill vattnet, kommer man till en stor bäverhydda. Jag har bara varit där två gånger hittills och har inte sett några bävrar än men det är många fallna träd längs stigen med tydliga spår av bävertänder. 
Bästa dagen hittills på båtklubben var nyårsafton 2022. Våra tomtföreningar hade ordnat ett nyårsdopp med grillning enligt traditionen. Min fru och jag var inte tillräckligt modiga att bada i det iskalla vattnet men det var väldigt trevligt sällskap vid grillen. En gråsäl underhöll badarna och de andra besökarna. Plötsligt pekade min fru på isen några meter bort. En utter hade hoppat upp. Den stannade inte tillräckligt länge för att jag skulle få några bilder men det var första gången som jag har sett en utter i Sverige.  Kort därefter flög en vuxen havsörn in i området och underhöll gästerna. Den jagade över vassarna och till slut landade i ett träd tvärs över vattnet från oss. Någon hade sett salskrakar i närheten men det var först den 3 januari jag själv såg 2 par vid båtklubben.

26 januari var jag vid båtklubben då min fru ringde och sa att det var en havsörn flygande över huset. Jag hade sett en ung havsörn tidigare vid Snäckstavik naturreservat  och när jag vände mig mot huset, såg jag samma fågel flygande mot mig. Fast nu var ljuset mycket bättre. Örnen kom rätt nära och jag tog en hel del bilder.

Nedan finns de bästa bilderna på havsörnen.
Storskrakar lyfter den 23 mars 2023
27 mars såg jag 2 havsörnar på marken på andra sidan viken. Det var en mycket vacker vinterdag. Jag fick 2 bilder då de flög bort. 
Nedan finns 2 bilder på Storskrakar i luften, samtliga honor.
En brun kärrhök hane jagade över vassarna till höger vid ingången den 10 april.
Det fanns en vuxen havsörn i ett träd den 13 april. Jag försökte smyga närmare men misslyckades.
Det gick betydligt bättre den 14 april då en havsörn flög mot mig från vattnet. Det kanske var samma fågel.
28 april fick jag till slut några bilder på fiskgjusen som brukar fiska vid båtklubben. Vi kan se den ryttla från huset.

Det finns naturligtvis fåglar kring båtklubben som inte kommer nära nog för att jag kan få bra bilder. Under våren 2023 såg jag t bl.a. sädesärla, grönbena, storspov, kricka, bläsand, skäggdopping, svarthakedopping och fisktärna.

Jag hade mer tur med Fiskgjusen den 20:e maj.

Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse

Och fick flera bilder den 27:e maj. Sedan dess har jag inte sett Fiskgjusen vid båtklubben.

Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse

Det finns häckande Knölsvanar i närheten av båtklubben. Ett tag såg det ut att vara en häckning i vassarna till höger om bryggan närmast grinden men honan försvann plötsligt. Jag vet inte om paret flyttade på boet eller om det någonting hände honan. Nu, under juni, ser det ut at vara 2 par häckande Knölsvanar i närheten av båtklubben.

1. Jag fick en serie bilder på en plaskande Knölsvan den 3 maj. Här är min favorit. 
2. Och här är en som flyger.

Knölsvan Knölsvan

Den 5 maj hade jag tur då en Storskarv kom rätt nära. Annars brukar de vara rätt skygga fåglar.

Storskarv Storskarv

Flygande Fisktärnor, gärna fiskande, är ett favorit motiv men jag inleder med en som sitter på en stolpe.

Fisktärna Fisktärna Fisktärna
Fisktärna Fisktärna Fisktärna

Tidigare har jag lagt upp bilder på Storskrakar men här är 2 andarter till.

Knipa Gräsand

1. Jag har ett blogginlägg om Gröngölingar men det är inte enbart i trädgården som jag ser dem. Denna bild är från 26/5.
2. Jag har tidigare sett en Brun kärrhök hane vid båtklubben men 25/5 såg jag en hona.
3. Det är alltid lika trevligt att se Sädesärlor.

Gröngöling Brun kärrhök hona Sädesärla
Postat 2023-04-27 18:17 | Läst 265 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera