Grahams naturöga

En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Snäckstavik naturreservat

Redan innan vi flyttade in på Skördevägen 6, var vi mycket medvetna om att det fanns ett naturreservat i närheten. Om man går ner på Skördevägen tills man kommer till staketet är det bara att korsa kohagen och gå över till andra sidan av väg AB570. Där finns det en liten parkering och en tavla med information om naturreservatet.
Det trodde vi länge men vi hade helt fel. I själva verket ligger reservatet på vår sida och kohagen ingår i det.  Det finns även en plattform där man kan sitta och observera våtmarken som är reservatets centrum.
Dessutom är informationen på tavlan inte helt uppdaterad. Våtmarken dräneras inte längre under juli men får torka naturligt under hösten. Tack till hamnkaptenen och våra grannar för värdefull information om reservatet! Varje vår släpper man in lekande gäddor till våtmarken från havet. Via ett diksystem har fisken även en möjlighet att komma till en annan naturreservat i närheten av Grödinge kyrka.
Åtminstone vissa år samlas havsörnar där för att fånga fisken. I år såg jag flera havsörnar där den 27 mars och tog flera bilder. Det snöade mycket. Jag såg inte att de fiskade och jag vet inte om gäddorna hade släppts in. Sedan kom vintern tillbaka och vattnet frös till is. Sedan dess har jag inte sett några havsörnar där men det finns gott om fisk.

Ett par korpar flög över mitt huvud vid hagen den 17 mars.
Korpar
Den 21 mars var det disigt och mycket stämningsfullt och jag passade på att fotografera sångsvanar som flög över våtmarken.
Gråhäger med abborre den 26 mars, troligen fångad vid viken eftersom det inte ska finnas abborre i våtmarken, bara gäddor.
Det var mycket snö den 27 mars och jag fotade havsörnar.
Vad jag förstår, brukar tranor häcka i våtmarken och i år har vi ett par. Jag tog den här bilden på dem den 22 april.

Följande dag kom det ett till par till våtmarken. Det var mycket högljudd kommunikation mellan tranorna och till slut försvann det nya paret. Första paret flög efter dem men återkom kort därefter. Det var tranor i luften överallt ett tag och jag passade på att ta bilder på fåglar som flög eller landade.

Det finns andra fåglar i våtmarken än tranor och havsörnar och här är en kniphona.

Det är svårt för mig att veta vilka fåglar som är rastande och vilka som kommer att häcka i våtmarken. Förutom knipa har det funnits storskrake, gräsand, bläsand och kricka. Det finns även ett par tofsvipor och sångsvanar är ofta där . Vadare finns självklart i våtmarken och de som jag har sett är bl.a. skogssnäppa, grönbena, och enkelbeckasin. 

Mindre hackspett hane

Det stor på tavlan att mindre hackspett häckar i reservatet så det blev ingen riktig överraskning när jag såg ett par igår den 27 april. Men glad blev jag. Jag fick enbart bilder på hanen men honan var i närheten och hanen flög upp till henne sedan.
Mindre hackspett är en fågelart som ligger nära våra hjärtan. Se gärna mitt inlägg om mindre hackspett på Toffelbacken!
https://www.fotosidan.se/blogs/grahambrodie/mindre-hackspett-pa-toffelbacken.htm

Uppdatering 12 juni 2023

Tyvärr har jag inte sett en Mindre hackspett i området sedan 27 april.

Länge trodde jag att vi skulle få en häckning av Tranor i reservatet. En fågel var stationär och låg på marken fast hon brukade försvinna från platsen för att födosöka tillsammans med sin partner under långa perioder. Sedan började båda fåglarna vara borta från reservatet länge. Vi har haft mellan noll och fem Tranor på plats samtidigt men det ser inte ut att bli någon häckning i reservatet i år. 

Trana Tranor Tranor Tranor

Under tiden då jag fortfarande hoppades på en häckning av Tranor var jag mycket restriktiv med mina besök på reservatet och oftast nöjde mig med att observera platsen från kommunens stugor för fiberbredband och vatten på Skördevägen. Nu har jag börjat gå längre ner i reservatet till vänster om vallen och där har jag hittat en del intressant.

Sångsvan Snatterand Snatterand Bläsand
Sångsvan Snatterand hane Snatterand hane Bläsand
Ladusvala Skedand Skedand Knipa
Ladusvala Skedand hane Skedand hane Knipunge
Knipor Knipor Buskskvätta hane Sånglärka
Knipfamilj Knipfamilj Buskskvätta hane Sånglärka

Postat 2023-04-28 16:27 | Läst 373 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kagghamras båtklubb

Fiskgjuse
Fiskgjuse

Kagghamras båtklubb ligger bara 5 minuters gångväg hemifrån. Jag tar en promenad dit nästa varje dag. Det som slog mig under hösten 2022 var att det inte var samma fåglar där två dagar i rad. Det var många flockar med sjöfåglar som rastade där tillfälligt. Under några dagar t.ex. fanns det flera sothöns än jag har någonsin sett tidigare. Andra arter som jag såg i stora mängder var vigg och knipa. Vissa dagar fanns det rätt många storskrakar också.
Om man fortsätter förbi båtklubben på stigen intill vattnet, kommer man till en stor bäverhydda. Jag har bara varit där två gånger hittills och har inte sett några bävrar än men det är många fallna träd längs stigen med tydliga spår av bävertänder. 
Bästa dagen hittills på båtklubben var nyårsafton 2022. Våra tomtföreningar hade ordnat ett nyårsdopp med grillning enligt traditionen. Min fru och jag var inte tillräckligt modiga att bada i det iskalla vattnet men det var väldigt trevligt sällskap vid grillen. En gråsäl underhöll badarna och de andra besökarna. Plötsligt pekade min fru på isen några meter bort. En utter hade hoppat upp. Den stannade inte tillräckligt länge för att jag skulle få några bilder men det var första gången som jag har sett en utter i Sverige.  Kort därefter flög en vuxen havsörn in i området och underhöll gästerna. Den jagade över vassarna och till slut landade i ett träd tvärs över vattnet från oss. Någon hade sett salskrakar i närheten men det var först den 3 januari jag själv såg 2 par vid båtklubben.

26 januari var jag vid båtklubben då min fru ringde och sa att det var en havsörn flygande över huset. Jag hade sett en ung havsörn tidigare vid Snäckstavik naturreservat  och när jag vände mig mot huset, såg jag samma fågel flygande mot mig. Fast nu var ljuset mycket bättre. Örnen kom rätt nära och jag tog en hel del bilder.

Nedan finns de bästa bilderna på havsörnen.
Storskrakar lyfter den 23 mars 2023
27 mars såg jag 2 havsörnar på marken på andra sidan viken. Det var en mycket vacker vinterdag. Jag fick 2 bilder då de flög bort. 
Nedan finns 2 bilder på Storskrakar i luften, samtliga honor.
En brun kärrhök hane jagade över vassarna till höger vid ingången den 10 april.
Det fanns en vuxen havsörn i ett träd den 13 april. Jag försökte smyga närmare men misslyckades.
Det gick betydligt bättre den 14 april då en havsörn flög mot mig från vattnet. Det kanske var samma fågel.
28 april fick jag till slut några bilder på fiskgjusen som brukar fiska vid båtklubben. Vi kan se den ryttla från huset.

Det finns naturligtvis fåglar kring båtklubben som inte kommer nära nog för att jag kan få bra bilder. Under våren 2023 såg jag t bl.a. sädesärla, grönbena, storspov, kricka, bläsand, skäggdopping, svarthakedopping och fisktärna.

Jag hade mer tur med Fiskgjusen den 20:e maj.

Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse

Och fick flera bilder den 27:e maj. Sedan dess har jag inte sett Fiskgjusen vid båtklubben.

Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse

Det finns häckande Knölsvanar i närheten av båtklubben. Ett tag såg det ut att vara en häckning i vassarna till höger om bryggan närmast grinden men honan försvann plötsligt. Jag vet inte om paret flyttade på boet eller om det någonting hände honan. Nu, under juni, ser det ut at vara 2 par häckande Knölsvanar i närheten av båtklubben.

1. Jag fick en serie bilder på en plaskande Knölsvan den 3 maj. Här är min favorit. 
2. Och här är en som flyger.

Knölsvan Knölsvan

Den 5 maj hade jag tur då en Storskarv kom rätt nära. Annars brukar de vara rätt skygga fåglar.

Storskarv Storskarv

Flygande Fisktärnor, gärna fiskande, är ett favorit motiv men jag inleder med en som sitter på en stolpe.

Fisktärna Fisktärna Fisktärna
Fisktärna Fisktärna Fisktärna

Tidigare har jag lagt upp bilder på Storskrakar men här är 2 andarter till.

Knipa Gräsand

1. Jag har ett blogginlägg om Gröngölingar men det är inte enbart i trädgården som jag ser dem. Denna bild är från 26/5.
2. Jag har tidigare sett en Brun kärrhök hane vid båtklubben men 25/5 såg jag en hona.
3. Det är alltid lika trevligt att se Sädesärlor.

Gröngöling Brun kärrhök hona Sädesärla
Postat 2023-04-27 18:17 | Läst 266 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gröngöling som gruvarbetare

Gröngöling i ett hål

Vi får ofta besök av en Gröngöling hona som dras till en stubbe bakom vårt hus på Skördevägen 6. Anledningen är att det finns ett myrbo i stubben under marknivå. Den 21 november 2022 var det rätt mycket snö på marken. Gröngölingen kunde inte nå myrorna så hon ägnade en stor del av dagen åt att gräva ut sina tunnlar och befria de från snö. Det blev ett gediget och omfattande arbete och jag passade på att ta många bilder.

Gröngöling Gröngöling Gröngöling
Gröngöling Gröngöling Gröngöling Gröngöling

Det blev flera besök av honan men jag var inte alltid snabb nog att få bilder.
Här är en från 26 mars.

4 april blev det en stor överraskning då även en Gröngöling hane besökte myrboet. Honan var också där denna dag.

Och 6 april var honan och hanen där tillsammans igen.

25 april fick vi ett besök av honan ensam. Hon ratade myrboet i stubben och istället åt oidentifierad mat från gräset på sluttningen till höger.

Under april har vi hört Gröngölingarna kalla på varandra dagligen och sett dem runt omkring i området. Vi hoppas på en häckning någonstans i närheten av huset.

Uppdatering 2023-06-13

Jag såg en gröngöling i trädgården senast för att par veckor sedan. Den var på gräsmattan framför huset. Men nu har även Större hackspettar besökt myrboet. Vi har haft flera par i trädgården. 
Och egentligen borde den här bloggen heta Myrboet i trädgården. Den skulle kanske kunna användas som ett argument för att inte ta bort ett myrbo från trädgården...

Större hackspett Större hackspett
myrstack

...och till slut har hackspettarnas angrepp på myrarnas bo och myrornas reparationer gjort om myrboet till en myrstack.

Postat 2023-02-02 16:50 | Läst 413 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Skördevägen 6, Grödinge

Skördevägen 6

Inflyttning och omgivning

Den 20 september 2022 flyttade vi från vår lägenhet på Toffelbacken 17 i Solberga till en villa i Kagghamra, Grödinge.
Vi hade länge haft ett önskemål att flytta från Stockholm till landet men det tog mer än 4 år av letande innan vi hittade rätt.

Den 8 september åkte vi till huset för att förbereda för flyttningen och jag passade på att ta en kort promenad i närområdet.
Ett par tranor gick på marken i Snäckstavik våtmark, nedanför backen. Sedan såg jag en familj törnskator längre bort från vägen. Det kändes som att vi skulle trivas här.

Ung törnskata

En sak som jag la märke till är att solnedgångar här är väldigt vackra. Vi är ovilliga att sätta upp gardiner i matsalen, där de stora fönstren finns, i fall de skulle försämra utsikten.

Utsikten vid solnedgång Solnedgången från huset

Kagghamras båtklubb

Huset ligger 5 minuters gångväg från Kagghamras båtklubb och jag tar en promenad dit nästa varje dag.
Om man fortsätter förbi båtklubben på stigen intill vattnet, kommer man till en stor bäverhydda. Jag har inte sett några bävrar än men det är många fallna trär längs stigen med tydliga spår av bävertänder. 

Bäverhydda Båtklubb Båtklubb Knippor

Fågelmatning i trädgården

Under hösten, vintern och våren har vi matat fåglarna i vår trädgård för första gången. Vi ingår i ett gemensamt inköp av ekologisk fågelmat från Slåttergubben men den här gången tog maten slut redan under hösten. Sedan dess har vi köpt mat från diverse butiker i Moraberg som en efter en sålde slut på fågelmat. Vi blev något desperata men hamnkaptenen räddade oss genom att tipsa om Biltema. Nu klarar vi oss tills vi slutar mata någon gång under sen vår/tidig sommar.

Inte alla fåglar som besöker trädgården är intresserade av våra matningar. Vi har haft besök av en ung sparhökshona flera gånger. Hon är mycket mer intresserad av våra matgäster. Första gången jag såg henne i trädgården, höll jag på att mata fåglarna när hon nästan flög in i mitt huvud. Vet inte vem som blev mest skrämd.

Jag tog några bilder på henne den 19 januari då hon åt en blåmes på klippan hos grannarna.

Ibland såg jag henne i närheten av båtklubben i sällskap med ett gäng skator. De följde efter varandra och verkade trivas tillsammans, åtminstone fram till den 12 februari då sparvhöken flög in i trädgården, följd av en grupp mycket arga skator. Jag vet inte vad hon hade gjort för fel men det blev slutet på denna vänskap.

Jag har sett henne i trädgården flera gånger sedan dess men hon är mycket snabb och jag har inte fått några bilder förutom en gång den 21 februari då hon landade i ett träd vid staketet.

Redan innan vi började mata fåglarna spekulerade vi över vilka matgäster som vi skulle få. Vi bor i närhet till skog, gräsmark och vatten och jag visste bl.a. att det fanns entitor i närheten av huset.
Det visade sig snart att våra vanligaste besökare är blåmesar, talgoxar och koltrastar men redan från början fick vi entitor, pilfinkar, stjärtmesar, större hackspettar, nötväckor och en eller 2 svartmesar. Stjärtmesar hade vi haft ibland när vi bodde i Stockholm fast inte ofta och de passerade förbi utan att besöka våra matare. På Skördevägen har vi haft stjärtmesar från början, såväl på matarna som på marken under dem. Fast de stannade inte länge och var mycket svåra at fotografera. Snart blev det dock en förändring. De delade upp sig i mindre grupper och var i trädgården från morgon till kväll, orädda och överallt. Jag har tagit många bilder och visar ett urval nedan.

De allra flesta mesar i trädgården har varit blåmesar och talgoxar men jag har oftast valt att fotografera entitor och svartmesar eftersom jag inte har haft många tillfällen att ta bilder på dessa arter tidigare.

Entitor
Svartmesar

Vi har ett par rödhakar i trädgården. De håller sig oftast i bakgrunden men är egentligen mycket orädda fåglar och tar gärna plats på matarna när de större fåglarna är borta.
En dag dök en järnsparv upp oväntat. Och så kom det en till. I början bråkade de men dagen efter var de sams. Tyvärr försvann de efter ett par veckor.
Vi har även haft många högljudda starar i trädgården. De tar för sig och är helt orädda. I rätt ljus är de rätt stiliga fåglar.
Och slutligen finns det en pilfink i kvällsljus.

Rödhake Järnsparv Stare Pilfink

Vi har gröngölingar som besöker ett myrbo i en trädstubbe. Det finns ett blogginlägg om det. Den vanligaste hackspetten i trädgården är dock större hackspett.
De äter det mesta men gillar särskilt min fru, Judits, hemgjorda kokosfettskakor med frön och nötter i. En annan art som äter på kakorna är trädkrypare.  Det var en överraskning. Vi har haft 2 stycken i trädgården.

Ibland har vi gulsparvar på besök, en till art som vi aldrig hade i Stockholm. De äter mest spill under fågelmatarna.
Och sist lägger jag till en bild på en blåmes i snön. De är mycket vanliga fåglar i trädgården men vi älskar dessa trogna och vackra matgäster ändå.

Störst och minst

Ibland ser vi pyttesmå kungsfåglar i tallar och granar och har jag tur, får jag några bilder. En gång stannade en upp och satt stilla på en pinne och jag fick ta hur många bilder som helst. Det har jag aldrig upplevt tidigare. Största fågeln vi har haft i trädgården är nog en högljudd fasantupp som har varit på besök några gånger.

Men det är inte bara fåglar som vi har i trädgården. Förutom en åkersork som vi såg en gång, får vi ofta rådjur (inte populära hos min fru som är mån om trädgården) och naturligtvis våra älskade ekorrar (minst 5 stycken) som utgår ifrån att all mat är till dem och gillar att vila i fågelhuset och äta jordnötter.

Uppdatering 11 juni 2023

När vi bodde i Stockholm var vi väldigt glada över att ha Stenknäckar som besökte våra matare och det blev en glad överraskning att 2 par gästade fågelhuset i trädgården på Skördevägen 6.

Stenknäck Stenknäck

Grönsiskor gjorde ett färggrant intryck i trädgården men jag har inte sett några sedan maj månad.

Grönsiska Grönsiska Grönsiska Grönsiska

Länge hade vi en liten svartvit flugsnappare i trädgården. Han valde en holk och sjöng konstant men lyckades aldrig locka hit en partner. Det blev rätt sorligt och vi tyckte synd om honom. Sedan försvann han men gjorde ett sista besök 4 juni. Hoppas att han hade mer tur någon annanstans.

Svartvit flugsnappare Svartvit flugsnappare Svartvit flugsnappare

Vi har flera ekorrar som besöker trädgården dagligen. De är mycket fotogeniska och jag borde egentligen fotografera dem oftare.

Ekorre Ekorre

Den 25 maj såg jag en intressant vråk som flög mot huset. Jag misstänkte att det inte var en Ormvråk så jag sprang ut på balkongen och tog ett par bilder. Jag blev mycket glad när jag laddade ner bilderna och upptäckte att det var en Bivråk.

Bivråk

Mer spänning dagen efter då jag upptäckte en Törnskathane som satt i en buske vid grinden. Jag gick ner och smög på honom. Jag hade velat komma närmare men fick några bilder ändå.

Törnskata Törnskata
Postat 2023-01-11 17:33 | Läst 343 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vårresa till Tåkern och Skåne

Det har blivit en tradition för oss att resa till Skåne varje vår för att skåda och fotografera fåglar och andra djur. Under senare år har vi stannat vid Tåkern för att bryta den långa bilresan.

Min svägerska bor i Helsingborg och vi brukar bo i bostadsrättsföreningens gästlägenhet. Normalt träffar vi henne på kvällarna för att umgås och äta mat tillsammans men detta har inte varit möjligt under pandemin. Nu kunde vi ses nästan som vanligt igen. Även om pandemin inte är över helt, är vi alla vaccinerade och läget är lugnare. Det gjorde årets resa mycket trevligare. Tack Klara!

Del 1: Tåkern 20-21 april

Fisktärna

20 april
Vi anlände till Tåkern sent under eftermiddagen. Som vanligt bodde vi på vandrarhemmet i Svanhals. Tyvärr, blev det nog för sista gången eftersom Hanna och Björn, som vi har känt under många år, tvingas sälja stället. Vi kommer att sakna vandrarhemmet väldigt mycket. Det har hög standard och de vann  t.o.m. "Årets kudde" 2016, STF:s högsta utmärkelse.

Vi gick ner till sjön så fort vi hade packat upp och stannade där i flera timmar innan vi åt middag på vandrarhemmet.

Storspov Storspov Kricka (hane) Fisktärna

21 april
Nästa morgon gick jag ner till sjön tidigt. Jag plåtade mest Bruna kärrhökar, Fisktärnor och Tofsvipor men även Enkelbeckasiner och en Rördrom på avstånd. Sedan drack min fru och jag kaffe tillsammans.

Brun kärrhök Brun kärrhök Fisktärna Fisktärna
Fisktärna Fisktärna Rördrom Rördrom

... och flera par Grågäss hade fått dunungar.

Grågåsfamilj

Del 2: Skåne 22-25 april

Vi körde ner till Skåne den 21 april men första utflykten blev dagen därpå.

22 april
Kullaberg, Mölle, Lerhamn, Hittarp

Tornfalk Gravand och Större strandpipare
Tornfalk Gravand och Större strandpipare

Vi körde upp till Kullaberg men såg varken Pilgrimsfalk eller Tumlare och inte så mycket annat heller.
Sedan gjorde vi en vandring i naturreservatet vid Mölle. Klockgrodorna sjöng fint med jag fick inte några bra bilder. Vi hade räknat med att se flera i Lerhamn men så blev det inte. Däremot tog jag några bilder på en Tornfalk.
Lerhamn var också en besvikelse men i Hittarp var det många Gravänder och en liten grupp Större strandpipare. Det blev ingen bra början fotografiskt men det var en mycket trevlig dag ändå och jag visste att det skulle bli bättre.

Röd glada

23 april
Kävlingeån, Vombs ängar, Flyinge Ridakademi

Som vanligt såg vi inte några Kungsfiskare vid Kävlingeån (det var flera år sedan sist) men däremot årets första Lövsångare som sjöng väldigt fint dessutom. Det var mycket vatten på andra sidan stigen från ån och som vanligt var det många änder och vadare, samtliga för långt borta för bilder. Plötsligt flög det upp tiotusentals Vitkindade gäss  i luften. Jag har aldrig sett så många tidigare. Det påminde mig om de enorma starflockar som bildas ibland.

En bonde körde traktor på åkern på andra sidan ån och en Vit stork flög ner bakom honom för att kalasa på det som grävdes upp.
Vi såg flera Rödglador i området men de var högt uppe i luften och långt borta men sedan flög en närmare och närmare stigen och jag fick flera närbilder.

Det var inte så mycket att se vid Vombs ängar men jag kom nära en Storspov genom att använda bilen som gömsle. Det fanns även några Gulärlor på marken.

Flyinge Ridakademi har ingått i Skånes Storkprojekt i många år och det är en mycket bra plats att fotografera de Vita storkarna som häckar på taken samt i närliggande träd.
Jag såg även 2 storkar som slogs i luften, ett beteende som jag aldrig har sett tidigare.

Röd glada Röd glada Röd glada Vitkindade gäss Vitkindade gäss
Lövsångare Rödglada Rödglada Rödglada Vitkindade gäss Vitkindade gäss
Gulärla Storspov Storspov Vit stork Vit stork Vita storkar slås
Gulärla Storspov Storspov Vit stork och cyklist Vit stork Vita storkar slås

24 april
Skanör

Småtärna

Skanör är en favoritplats i Skåne. Delvis är det en mycket vacker stad, delvis är det en väldigt bra plats att skåda och plåta fåglar.
Vi blev inte besvikna. Det som jag hoppades att se där var Tornfalkar, Sånglärkor, Småtärnor, Kentska tärnor, Kungsfåglar (gärna en Brandkronad kungsfågel) och Skärfläckor. Jag lyckades se och fotografera alla dessa arter förutom de minsta. Det blev en mycket lyckad dag.
Medan jag fotograferade Skärfläckor såg jag en stor rovfågel i luften. Den landade i vassarna intill den lilla dammen på andra sidan stigen. Sedan flög den över vägen och landade i gräset bredvid min fru. Flygförmågan var tydligen begränsad av en skadad vinge. Efter att ha tittat på bilderna sedan blev jag övertygad om att den var en Brun kärrhök men visste inte om den var en hane eller en hona. Jag kollade bilder och beskrivningar i mina fältguider och kände att fågeln var en 2:e sommar hane.  Jag skickade upp bilderna i ett ID-forum sedan. Man kan följa diskussionen på engelska här: https://www.birdforum.net/threads/skan%C3%B6r-south-sweden-24th-april.424043/ 
Fågeln tycks vara en 2:e sommar hane precis som jag trodde men kan möjligen vara en mycket gammal hona.

Sånglärka Sånglärka Sånglärka Tornfalk Kentsk tärna Kensk tärna
Sånglärka Sånglärka Sånglärka Tornfalk Kentsk tärna med tobis Kentsk tärna
Kentska tärnor Kentsk tärna Skärfläcka Skärfläcka Skärfläckor Skärfläcka
Kentska tärnor Kentsk tärna Skärfläcka Skärfläcka Skärfläckor Skärfläcka
Skärfläcka Skärfläcka Skärfläcka Småtärna Småtärna Småtärna
Skärfläcka Skärfläcka Skärfläcka Småtärna Småtärna Småtärna
Småtärna Småtärna Småtärna Småtärna Småtärna Småtärna
Småtärna Småtärna Småtärna Småtärna Småtärna Småtärna
Brun kärrhök Brun kärrhök Brun kärrhök
Brun kärrhök Brun kärrhök Brun kärrhök Brun kärrhök

25 april
Helsingborg

Rödhake

Sista dagen i Skåne var mycket avkopplande. På kvällen åt vi middag på en restaurang tillsamman med min svägerska och under dagen gick min fru och jag en mycket trevlig promenad i Filborna skogspark där vi såg årets första Svartvita flugsnappare och jag fotograferade Rödhaken ovan. 

Del 3: Tåkern 26-28 april

Fisktärnor

26 april
Vi kom till Tåkern sent under eftermiddagen och gick ner till sjön så fort vi hade lagt in bagaget på vandrarhemmet. Jag fotograferade Fisktärnor, Brunänder och Skäggdoppingar tills det var dags att äta middag.

Fisktärna Fisktärnor Tofsvippa Tofsvipa
Fisktärna Fisktärnor Tofsvipa Tofsvipa
Tofsvipa Tofsvipor Fisktärna Tofsvipa Brunand
Tofsvipa Tofsvipor Fisktärnor och Tofsvipa Brunand

27 april
Dagens överraskning var en Brun kärrhökhona som kom väldigt nära medan jag var i gömslet vid Svanhals. Det blev en mycket bra start på dagen.
Sedan åkte vi till Naturum. I skogspartiet på vägen från parkeringen upptäckte Judit, min fru, en Mindre hackspetthane. Jag hann ta ett par närbilder innan han flög bort.  Efter besöket i Naturum, där vi rapporterade hackspetten, tog vi en promenad då jag fotograferade gåsfamiljen och Rödbenan. Åkte även till Hov sedan men det gav inte så mycket, tyvärr. Vi åt vår lunchmatsäck i tornet.

Brun kärrhök (hona)

Brun kärrhök Brun kärrhök Brun kärrhök Brun kärrhök Brun kärrhök Brun kärrhök
Brun kärrhök (hona) Brun kärrhök (hona) Brun kärrhök (hona) Brun kärrhök (hona) Brun kärrhök (hona) Brun kärrhök (hona)
Fisktärna Skäggdopping Skäggdopping Mindre hackspett Grågäss
Fisktärna Skäggdopping Skäggdopping Mindre hackspett (hane) Grågåsfamilj Tofsvipa
Rödbena Rödbena
Rödbena Rödbena

28 april
Det var sista dagen under vår aprilresa. Jag satt på plattformen i vassen och såg ut mot sjön då jag hörde någonting som fick mig att vända om. Fick syn på några Rördrommar som flög upp från vassen. Jag hade inte mycket tid att agera och de var ganska långt borta men det var roligt att se dem i alla fall. Det finns 3 stycken i andra bilden nedan men den till vänster är svår att upptäcka.
Lite senare kom en Sädesärla och satte sig på räcket för att hålla mig sällskap.

Sädesärla

Fisktärna Fisktärna Fisktärna Fisktärna Fisktärna
Fisktärna Fisktärna Fisktärna Fisktärna Fisktärna
Rördrom Rördrommar Sädesärla Gulärla
Rördrommar 3 Rördrommar Sädesärla Gulärla
Postat 2022-05-29 17:08 | Läst 643 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera