Grahams naturöga

En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Mindre hackspett på Toffelbacken

Mindre hackspett hane

Hemma på Toffelbacken i Hägersten har vi haft en Mindre hackspetthona på våra matare i 3 år. Hon gillar jordnötter och energikakor som min fru gör av kokosfett, frön och nötter. 

I år dök hon upp 26 februari och 2021 30 januari. Senaste anteckning 2o21 var 22 maj. Hon var tyst för det mesta men min fru hörde henne ropa 24 mars.

Förra året ropade hon och t.o.m. trummade men vi fick inte något tecken på att hon fick svar.

Här är 3 bilder som är tagna 28-29 mars 2022:

Mindre hackspett hona Mindre hackspett hona Mindre hackspett hona

Och den här är en äldre bild som är tagen 2 maj 2021:

Mindre hackspett hona

Idag (9 april) såg vi henne när vi skulle fylla på våra matare, först högre upp på björkstammen med energikakorna och sedan på jordnötsmataren . Hon var helt orädd men tyvärr hade jag inte kameran med mig.

Uppdatering 4 maj 2022
Den 18 april, 2 dagar innan vi åkte på vår årliga vårresa till Tåkern och Skåne, besökte jag Västberga begravningsplats och skogsresterna utanför. Jag ville se om jag kunde hitta hackspetthonan eftersom hon hade varit borta från våra matare i en vecka. Jag hittade henne lätt, högst uppe i ett träd, precis innanför staketet till begravningsplatsen. Sedan gick jag in för att försöka komma närmare. Hon var kvar när jag kom in i kyrkogården men flög bort nästan direkt.  Jag skulle följa efter men fick plötsligt syn på en annan intressant fågel i ett träd i närheten. När jag fick den i fokus i kikaren såg jag direkt att den var en Göktyta. Jag var mycket förvånad eftersom jag har sett en Göktyta i området bara en gång tidigare och det var för många år sedan. Innan jag hann fotografera den, flög den till ett högt träd en bit bort. Jag följde efter och hon var kvar länge så jag fick många bilder. Jag skickade ett SMS till min fru, Judit, efter ett tag men när hon kom till platsen några minuter senare hade Göktytan precis flugit bort. Då fick vi syn på en Mindre hackspett lågt nere på en trädstam bara några meter bort. När jag kollade genom kikaren såg jag, till min förvåning, att det var en hane. Det som min fru och jag hade väntat på i 3 år hade hänt till slut. Fågeln var ostörd av min närhet och jag fick många bilder innan den flög bort.

Sedan var vi borta på vår resa till Östergötland och Skåne i drygt en vecka så jag hade tyvärr ingen möjlighet att följa utvecklingen men sedan vi kom tillbaka har jag inte sett någon Mindre hackspett i närområdet, varken i eller utanför begravningsplatsen, eller på våra matare.
Jag uppdaterar det här blogginlägget sedan om jag får någonting mer att rapportera.

Göktyta Mindre hackspett (hane) Mindre hackspett (hane)

Mindre hackspett juvenil

Uppdatering 3 augusti 2022
Den 1 augusti ca 16.30 skådade jag fåglar i träden mitt emot sovrumsfönstret samt på marken. Det var mest unga Talgoxar och Blåmesar med även en ung Svartvit flugsnappare och en ung Grå flugsnappare.
Sedan märkte jag en hackspett på en trädstam. När den flyttade på sig såg jag att den var en hanfärgad Mindre hackspett och ropade efter min fru. Vi öppnade fönstren för att underlätta för skådning och fotografering. Lite senare märkte jag att det fanns 2 hanfärgade fåglar i olika träd och fick bilder på dem. De såg relativt mörka ut men den första fågeln som jag upptäckte var mycket ljusare så jag tror att det fanns minst 3 hackspettar totalt.
Jag skickade bilderna till Bird Forum för identifiering och fick svaret att bilderna visar 2 juvenila hanar.
https://www.birdforum.net/threads/lesser-spotted-woodpeckers-males-or-juveniles-stockholm.427037/#post-4359455

Jag misstänker att den första fågeln, som jag inte fick på bild, tyvärr, var en vuxen hane eftersom den var mycket ljusare än de andra och såg något sliten ut. Detta är den första häckningen av Mindre hackspett i närområdet sedan 2006.

Mindre hackspett juvenil Mindre hackspett juvenil

Uppdatering 19 december 2022
Jag fick en överraskning när jag öppnade senaste numret av Fåglar i Stockholmstrakten för några dagar sedan. I Noterat på sidan 5  finns det en kolumn om Mindre hackspett på Toffelbacken i samband med exploatering i området. Det är många engagerade människor som har varit aktiva angående den här frågan men det är mina bilder som har använts som bevis och det är min fru, Judit, som la upp observationerna i Artportalen.

Postat 2022-04-09 11:20 | Läst 511 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kungliga nationalstadsparken, Stockholm

Jag har länge velat besöka Kungliga nationalstadsparken i Stockholm men lathet och tidsbrist har hindrat mig. Nu har jag besökt Isbladskärret 2 gånger och Lappkärret 1 gång. 

På Lappkärret fanns spelande smådoppingar som var för långt borta för bra bilder men jag har fotograferat bobyggande gråhägrar mm vid Isbladskärret.

Gröngöling

 

Storskrake (hane) Skogsduva Grågäss
Storskrake (hane) Skogsduva Grågäss
Gröngöling (hona) Gråhäger bygger bo Gråhäger och skuggor
Gröngöling (hona) Gråhäger Gråhäger

Postat 2022-04-04 14:18 | Läst 477 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Virtuell utställning - Fåglar och andra djur

Nu har jag färdigställt  min första virtuella utställning.
För några år sedan skapade jag en fotobok som heter Fåglar och andra djur/Birds & Other Creatures. Jag har gett den till vänner och kolleger som fyller jämt eller lämnar arbetsplatsen. Varje gång jag ger bort boken, ändrar jag innehållet för att varje exemplar ska vara unikt.
Jag har valt att ge utställningen samma titel eftersom den
också är en blandning av gamla och nya bilder. Samtliga har dock bearbetats om från de ursprungliga filerna i RAW-format. 

Utställningen avslutades vid slutet av april 2022 men jag har lagt upp den som album i Fotosidan.

https://www.fotosidan.se/member/photos/view.htm?ID=389789 

Postat 2022-02-25 14:01 | Läst 734 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera