En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Kagghamra båtklubb: fisk, fåglar, trollsländor, ormar och maneter

Jag promenerar ner till båtklubben nästan dagligen och ofta två gånger under samma dag. Jag brukar stå på bryggan som ligger närmast grinden (fast inte den som är trasig förstås). I början var jag mest intresserad av att skåda och fotografera fåglar, både på vattnet och i luften, men med tid har jag även börjat spana efter däggdjur och fisk i vattnet samt att försöka fotografera flygande trollsländor. Ganska nyligen har jag hittat bra platser för att fotografera ormar och ödlor.

Den 3 juli var det flera storskarvar kring det döda trädet i vattnet i närheten av bryggan och jag kom ganska nära för ovanlighetens skull.

Storskarv Storskarv

Den 21 juli hade jag ett mycket trevligt möte med en ung sädesärla på bryggan som inte flög bort direkt jag tog i kameran.

Ung Sädesärla

Den 3 september spanade en brun kärrhök hane över vassen och jag fick några bilder. Jag har valt ut den bästa.

Brun kärrhök hane

Även från huset kan vi se fiskgjusar som kommer flygande över vattnet för att spana efter fisk. Ibland har jag tur och en fiskgjuse passerar medan jag står på bryggan. Den 4 september fick jag en utmärkt möjlighet att få bra bilder. En fiskgjuse flög mycket nära och struntade i mig. Det fanns samtidigt många ladusvalor som höll på att jaga insekter över vattnet. När de fick syn på fiskgjusen gick de till attack. Det var mer djärvt än effektivt men det blev några roliga bilder.

Fiskgjuse och Ladusvala Fiskgjuse och Ladusvala Fiskgjuse och Ladusvala

Naturligtvis tog jag bilder på fiskgjusen även utan ladusvalor i närheten. Tror inte jag har någonsin kommit närmare en fiskgjuse.

Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse
Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse Fiskgjuse

Jag blev väldigt förvånad och oerhört glad den 8 september då en ståtlig ägretthäger flög in. 

Ägretthäger

Det man ser oftast vid båtklubben är änder och svanar men ibland dyker en havsörn eller en ormvråk upp.

Knölsvan Snatterand Snatteränder Gräsand
Knölsvan Snatterand hane Snatteränder Gräsand hane
Havsörn Ormvråk
Havsörn Ormvråk

Under en semester i Kroatien testade jag att fotografera forell i en damm då jag stod på banken intill. Jag tyckte att resultaten blev intressanta så i år tvekade jag inte när jag fick klar syn på fisk i vattnet från bryggan. Jag tycker att ett par bilder blev ganska bra. Jag ska definitivt testa metoden igen när jag får chansen. Båda bilder är på mört, tror jag.

mört mört

En dag såg jag små maneter i vattnet. Jag tyckte att de såg fina ut och bestämde mig för att ta några bilder. Det fungerade rätt bra och gjorde ett nytt försök några dagar senare.

manet manet manet manet manet

Jag har lyckats ta bilder på flygande trollsländor tidigare men det var länge sedan. När jag försökte igen i år, tog det lång tid innan jag började få användbara resultat.
Jag har en liten fälthandbok om trollsländor men även efter att ha tittat i den är jag fortfarande osäker på vad de små röda trollsländorna heter. Den större blåa är en vassmosaikslända, tror jag. Men jag kan mycket väl ha fel. Några av de små trollsländorna hänger ihop (bokstavligen) efter parning för att honan inte ska kunna para sig med andra hanar.

trollslända trollslända trollslända trollslända
trollslända trollslända trollslända trollslända
trollslända trollslända trollslända trollslända

Om man vet var man ska leta är det relativt lätt att hitta ormar vid båtklubben. Det finns både huggormar och snokar.
Det var min syster från Skottland, här i Sverige på besök, som la märke till snoken på bryggan. Den slingrade sig på plankorna och sedan klättrade upp på sidan till höger och föll ner i vattnet. De är mycket bra på att simma och äter gärna både groddjur och fiskar.

Snok på bryggan äspling huggorm snok huggorm
Snok på bryggan Ung huggorm Huggorm Snok Huggorm

Inlagt 2023-10-15 14:46 | Läst 406 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
De bilderna ska du vara stolt över! Fiskfoto är kul, manetfoto har jag aldrig testat.
Svar från Macswede 2023-10-16 09:52
Tack så mycket, Stefan! Din kommentar värmer.
Mycket bra bilder igen, hur fint som helst! Motiv som få andra fotar dessutom..
Hälsn!
Svar från Macswede 2023-10-16 09:55
Tusen tack, Jan! Jag känner mig uppmuntrad..
Dina fågelbilder håller mycket hög kvalité och de är ett nöje att klicka sej fram mellan dina bilder. Fiskgjuse mot blå himmel är ju inte unikt men jag har aldrig sett bilder på fiskgjuse då den jagar jämte en ladusvala! Jag blir också mycket imponerad av dina bilder på öronmaneter för detaljrikedomen är häpnadsväckande med tanke på att bilderna är tagna från "ovansidan". Jag fotograferar en hel del under ytan och kan bara intyga att maneter kan vara helt fantastiska motiv, även de mest vanliga arterna som t ex öronmanet. Tack för ett proffsigt inlägg med många sevärda bilder!
Hälsningar Lena
Svar från Macswede 2023-10-16 10:02
Hej Lena!
Det betyder mycket att någon som fotograferar under ytan "på riktigt" uppskattar mina bilder på maneter. Jag kände mig lite osäker iför publiceringen.
Jag hade tur med fiskgjusen och ladusvalorna. Jag har sett ett liknande beteende en gång tidigare i år då ett gäng ladusvalor försökte mobba en ormvråk men inte annars.