Grahams naturöga

En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Canon EOS R7 (Fåglar och andra djur)

Sångsvanar landar

Under det senaste året har jag läst en hel del om hur digitala kameror har förbättrats genom tillämpning av modern teknik. Därför blev jag inte förvånad när jag fick ett e-post brev från Canon som lanserade sin nya EOS R7 som en uppdatering av Canon EOS 7D Mark II, min dåvarande kamera. Jag forskade lite genom att läsa några artiklar om kameran online. De flesta var mycket positiva.
Fotosidan har en recension här: https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-testar/test-canon-eos-r7-utmarkt-for.htm.

I en artikel stod det att kameran fungerar utmärkt tillsammans med mitt favoritobjektiv, Canon EF 100-400mm F4.5-5.6L IS USM Mark II. När jag hittade kameran till ett bra pris hos Scandinavian Photo, bestämde jag mig för att köpa den. Det var spännande att hämta ut kameran från utlämningsstället och jag tog fram objektivet för att koppla det till min nya kamera så fort jag kom hem. Men det gick inte. Väldigt snabbt insåg jag att jag skulle behöva en adapter. Jag ringde Scandinavian Photo direkt men fick veta att adaptern var slutsåld i hela Sverige samt att de inte visste när den skulle komma in i butiken. De rekommenderade att jag skulle kolla Blocket bl.a. men för mig gjorde det inte så mycket eftersom jag hade min gamla kamera som fungerade och som jag kunde använda under väntetiden.

Sedan kom det ett dråpligt besked. Canon kom med ett cashback erbjudande men, trots att jag inte hade kunnat använda min nya kamera, hade jag köpt den för tidigt för att mitt inköp skulle ligga inom tidsperioden för erbjudandet. Jag måste erkänna att det kändes surt men felet var helt mitt och inte Scandinavian Photos eller Canons.

Nu har jag använt kameran sedan början av november 2023 och känner att det är dags att skriva en blogg.

Jag började med att fotografera fåglar i trädgården men några dagar senare gick jag ner till Snäckviken för att  se vad som fanns att plåta där.

Knölsvan Storskrake
Sångsvan Storskrake

En sak som jag upptäckte tidigt är att kameran är bra på att tracka flygande fåglar. Det fungerar inte 100 % men när det fungerar kan det leverera fantastiska resultat.

Sidensvans Gulsparv
Sidensvans Gulsparv

Det var inte så lätt att se Gulsparven bland löv och gräs men kameran hittade fågelns öga och bilden blev skarp. Man får ställa in kameran på igenkännande av djur eller människor. Jag valde djur naturligtvis. Inbyggd bildstabilisering i kameran är också ett plus och det finns i objektivet också..

Gröngöling höna Gröngöling höna Gröngöling höna
Gröngöling höna Gröngöling höna Gröngöling höna

Vi fick ett nytt besök av Gröngölingen vid slutet av november och jag passade på att ta några fräcka vinterbilder på henne.

Gröngöling höna Entita
Domherre Entita

Ett par till bilder på fåglar i snön.

sparvhök höna sparvhök höna sparvhök höna
sparvhök höna sparvhök höna Sparvhök höna

Min frun märkte att Sparvhökhonan, som finns med på bild i blogginlägget om Skördevägen 6, satt på staketet kring altanen.  Det regnade väldigt kraftigt och det var dåligt ljus men jag förstod ändå att detta var ett fantastiskt tillfälle att få ovanliga och intressanta bilder. Och det gav mig en möjlighet att testa kamerans gränser. Först tog jag några bilder från matsalen och sedan gick jag ner till gästrummet och fortsatte där. Jag vågade inte öppna dörrar eller fönster så bilderna är tagna genom glas. Dessutom var ISO-värdet högt, 6400 för varje bild, så det gällde försiktigt efterarbete utan skärpning. Trots det, tycker jag att bilderna blev rätt bra. Jag behövde i och för sig inte beskära dem särskilt mycket men kameran imponerade.

Stjärtmes och koltrast Gröngöling Stjärtmes Entita
Stjärtmes och Koltrast Gröngöling Stjärtmes Entita

Här är fyra vinterbilder med snö. Koltrasthonan försökte driva bort Stjärtmesen men Stjärtmesen var orädd och stod fast. Gröngölingen set ut att ha tröttnat helt på vintern. Det är varmt ljus i bilden på Entitan.
En del klagar på att det kan vara svårt att fokusera på småfåglar med R7 och jag håller med. Det hjälper att inte trycka för hårt och ibland kan man fokusera på någonting stort i närheten, ett träd till exempel. En annan lösning är att komma närmare men detta är inte alltid möjligt.

Skrattmås Sångsvan Sångsvanar Gråhäger Storskrakar
Skrattmås Sångsvan Sångsvanar Gråhäger Storskrakar
Havsörn Gråhäger Gräsänder Kanadagås Trana
Havsörn Gråhäger med abborre Gräsänder Kanadagås Trana

Jag längtade efter tillfällen att ta flygande fåglar men det var is på Snäckviken under nästa hela vintern så det fanns inte många fåglar där. Vi skulle vara på Söder i Stockholm en dag under februari och jag passade på att ta kameran med mig. Jag fick några bilder på fåglar i luften bl.a. den på Skrattmåsen (första bilden i tabellen ovan).
Sedan smälte isen till slut och då kunde jag få många bilder på flygande fåglar i bl.a. Snäckviken.

Nu är jag van vid kameran. Jag var tveksam i början men nu tycker jag att det är lätt att ändra inställningar genom att kolla skärmen och samtidigt röra den lilla spaken på baksidan av kameran. Och precis som med min Canon 7D Mk II använder jag de 3 profilerna, C1, C2 och C3.

Postat 2024-04-20 10:17 | Läst 619 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera