Grahams naturöga

En betoning på naturupplevelser men ingenting uteslutas...

Skördevägen 6, Grödinge

Skördevägen 6

Inflyttning och omgivning

Den 20 september 2022 flyttade vi från vår lägenhet på Toffelbacken 17 i Solberga till en villa i Kagghamra, Grödinge.
Vi hade länge haft ett önskemål att flytta från Stockholm till landet men det tog mer än 4 år av letande innan vi hittade rätt.

Den 8 september åkte vi till huset för att förbereda för flyttningen och jag passade på att ta en kort promenad i närområdet.
Ett par tranor gick på marken i Snäckstavik våtmark, nedanför backen. Sedan såg jag en familj törnskator längre bort från vägen. Det kändes som att vi skulle trivas här.

Ung törnskata

En sak som jag la märke till är att solnedgångar här är väldigt vackra. Vi är ovilliga att sätta upp gardiner i matsalen, där de stora fönstren finns, i fall de skulle försämra utsikten.

Utsikten vid solnedgång Solnedgången från huset

Kagghamras båtklubb

Huset ligger 5 minuters gångväg från Kagghamras båtklubb och jag tar en promenad dit nästa varje dag.
Om man fortsätter förbi båtklubben på stigen intill vattnet, kommer man till en stor bäverhydda. Jag har inte sett några bävrar än men det är många fallna trär längs stigen med tydliga spår av bävertänder. 

Bäverhydda Båtklubb Båtklubb Knippor

Fågelmatning i trädgården

Under hösten, vintern och våren har vi matat fåglarna i vår trädgård för första gången. Vi ingår i ett gemensamt inköp av ekologisk fågelmat från Slåttergubben men den här gången tog maten slut redan under hösten. Sedan dess har vi köpt mat från diverse butiker i Moraberg som en efter en sålde slut på fågelmat. Vi blev något desperata men hamnkaptenen räddade oss genom att tipsa om Biltema. Nu klarar vi oss tills vi slutar mata någon gång under sen vår/tidig sommar.

Inte alla fåglar som besöker trädgården är intresserade av våra matningar. Vi har haft besök av en ung sparhökshona flera gånger. Hon är mycket mer intresserad av våra matgäster. Första gången jag såg henne i trädgården, höll jag på att mata fåglarna när hon nästan flög in i mitt huvud. Vet inte vem som blev mest skrämd.

Jag tog några bilder på henne den 19 januari då hon åt en blåmes på klippan hos grannarna.

Ibland såg jag henne i närheten av båtklubben i sällskap med ett gäng skator. De följde efter varandra och verkade trivas tillsammans, åtminstone fram till den 12 februari då sparvhöken flög in i trädgården, följd av en grupp mycket arga skator. Jag vet inte vad hon hade gjort för fel men det blev slutet på denna vänskap.

Jag har sett henne i trädgården flera gånger sedan dess men hon är mycket snabb och jag har inte fått några bilder förutom en gång den 21 februari då hon landade i ett träd vid staketet.

Redan innan vi började mata fåglarna spekulerade vi över vilka matgäster som vi skulle få. Vi bor i närhet till skog, gräsmark och vatten och jag visste bl.a. att det fanns entitor i närheten av huset.
Det visade sig snart att våra vanligaste besökare är blåmesar, talgoxar och koltrastar men redan från början fick vi entitor, pilfinkar, stjärtmesar, större hackspettar, nötväckor och en eller 2 svartmesar. Stjärtmesar hade vi haft ibland när vi bodde i Stockholm fast inte ofta och de passerade förbi utan att besöka våra matare. På Skördevägen har vi haft stjärtmesar från början, såväl på matarna som på marken under dem. Fast de stannade inte länge och var mycket svåra at fotografera. Snart blev det dock en förändring. De delade upp sig i mindre grupper och var i trädgården från morgon till kväll, orädda och överallt. Jag har tagit många bilder och visar ett urval nedan.

De allra flesta mesar i trädgården har varit blåmesar och talgoxar men jag har oftast valt att fotografera entitor och svartmesar eftersom jag inte har haft många tillfällen att ta bilder på dessa arter tidigare.

Entitor
Svartmesar

Vi har ett par rödhakar i trädgården. De håller sig oftast i bakgrunden men är egentligen mycket orädda fåglar och tar gärna plats på matarna när de större fåglarna är borta.
En dag dök en järnsparv upp oväntat. Och så kom det en till. I början bråkade de men dagen efter var de sams. Tyvärr försvann de efter ett par veckor.
Vi har även haft många högljudda starar i trädgården. De tar för sig och är helt orädda. I rätt ljus är de rätt stiliga fåglar.
Och slutligen finns det en pilfink i kvällsljus.

Rödhake Järnsparv Stare Pilfink

Vi har gröngölingar som besöker ett myrbo i en trädstubbe. Det finns ett blogginlägg om det. Den vanligaste hackspetten i trädgården är dock större hackspett.
De äter det mesta men gillar särskilt min fru, Judits, hemgjorda kokosfettskakor med frön och nötter i. En annan art som äter på kakorna är trädkrypare.  Det var en överraskning. Vi har haft 2 stycken i trädgården.

Ibland har vi gulsparvar på besök, en till art som vi aldrig hade i Stockholm. De äter mest spill under fågelmatarna.
Och sist lägger jag till en bild på en blåmes i snön. De är mycket vanliga fåglar i trädgården men vi älskar dessa trogna och vackra matgäster ändå.

Störst och minst

Ibland ser vi pyttesmå kungsfåglar i tallar och granar och har jag tur, får jag några bilder. En gång stannade en upp och satt stilla på en pinne och jag fick ta hur många bilder som helst. Det har jag aldrig upplevt tidigare. Största fågeln vi har haft i trädgården är nog en högljudd fasantupp som har varit på besök några gånger.

Men det är inte bara fåglar som vi har i trädgården. Förutom en åkersork som vi såg en gång, får vi ofta rådjur (inte populära hos min fru som är mån om trädgården) och naturligtvis våra älskade ekorrar (minst 5 stycken) som utgår ifrån att all mat är till dem och gillar att vila i fågelhuset och äta jordnötter.

Uppdatering 11 juni 2023

När vi bodde i Stockholm var vi väldigt glada över att ha Stenknäckar som besökte våra matare och det blev en glad överraskning att 2 par gästade fågelhuset i trädgården på Skördevägen 6.

Stenknäck Stenknäck

Grönsiskor gjorde ett färggrant intryck i trädgården men jag har inte sett några sedan maj månad.

Grönsiska Grönsiska Grönsiska Grönsiska

Länge hade vi en liten svartvit flugsnappare i trädgården. Han valde en holk och sjöng konstant men lyckades aldrig locka hit en partner. Det blev rätt sorligt och vi tyckte synd om honom. Sedan försvann han men gjorde ett sista besök 4 juni. Hoppas att han hade mer tur någon annanstans.

Svartvit flugsnappare Svartvit flugsnappare Svartvit flugsnappare

Vi har flera ekorrar som besöker trädgården dagligen. De är mycket fotogeniska och jag borde egentligen fotografera dem oftare.

Ekorre Ekorre

Den 25 maj såg jag en intressant vråk som flög mot huset. Jag misstänkte att det inte var en Ormvråk så jag sprang ut på balkongen och tog ett par bilder. Jag blev mycket glad när jag laddade ner bilderna och upptäckte att det var en Bivråk.

Bivråk

Mer spänning dagen efter då jag upptäckte en Törnskathane som satt i en buske vid grinden. Jag gick ner och smög på honom. Jag hade velat komma närmare men fick några bilder ändå.

Törnskata Törnskata
Postat 2023-01-11 17:33 | Läst 342 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera