Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vem bestämmer vid en olycksplats?

Produkter
(logga in för att koppla)
Stegge skrev:
Vem föder då dessa fotografer? Jo det är alla dessa respektlösa, omoraliska, empatilösa läsare som gillar att gotta sig i andras... Hoppsan, det kändes som att jag upprepade mig!

Om det inte hade funnits någon marknad för dessa bilder så hade heller inte dessa fotografer funnits.

Statistiskt sett så säljer alla tidningar som mest när de har löpsedlar där orden död, olycka, sex och extra finns med.

Och då köper man tidningar som aldrig förr; så man själv kan frossa över andras olycka.

Det är inte brevbäraren man skall klaga på när man får räkningar med posten.
Atackera källan istället.

Detta måste vara det aningslösaste inlägget hittils!!!. Har inte fotografen något ansvar för de sjuka begär han stimulerar hos sina köpare?

Inte klaga på brevbäraren för att han kommer med räkningar? - Nej.Självklart inte.

Klaga på knarklangaren som säljer Ecstasy till ungar? - Ja, självklart. Det är ju både olagligt och omoraliskt.

Klaga på fotografen som fotar lidande istället för att hjälpa till? -Här gäller det att ha ett bättre omdöme än fotografen i det fruktansvärda exemplet med älgolyckan tidigare i denna diskusion. Här underlåter fotografen att hjälpa till med barnen trots att det fanns ett behov, och tror jag, laglig skyldighet. Dessutom tillfogar han ytterligare emotionell stress till de skadade.

För att förtydliga mig: Hade jag varit på den olycksplatsen hade jag kört upp zoomen i passande kroppsdel på "fotografen".
 
håller med att man kört upp hans objektiv på ett lämpligt ställe.

Men man kan aldrig komma ifrån vissa saker.
Finns det en efterfrågan på en produkt så finns det alltid säljare o köpare.
kvittar hur olagligt den än är.

Knark, vapen, osv osv.

sen att man kanske tummar på sina etik regler.
blir i slutändan lika vulgärt.
fast att man inte kan straffas för det.

o det är säljaren man vill komma åt.
mao är det fotografen man vill komma åt.
hade det inte funnits någon säljare eller köpare alls
så hade världen varit hur bra som helst

mvh robert
 
Suck. Det var väldigt så mycket aggressioner det tycks finnas mot (oss) pressfotografer. Vad är det ni vill ha i tidningarna egentligen? Sånt som florerar på fotosidan i överflöd, det vill säga solnedgångar, gulliga kattungar och älgar med löddrande mular i motljus? I den verkliga världen, som dagstidningar runt om i världen försöker spegla, sker olyckor, krig och elände mest hela tiden.Huruvida tidningar i allmänhet återger för mycket negativa nyheter eller inte torde vara en annan diskussion, som jag vet att många har åsikter om.Jag har varit ute på ett stort antal olyckor och bränder vid det här laget, och har aldrig någonsin blivit kontaktad av något offer som känt sig kränkt.De brandmän jag tex talat med brukar överhuvudtaget aldrig märka att vi är närvarande. I de pressetiska regler som vi följer (övertramp sker naturligtvis ibland eftersom det är ofullkomliga människor och inte maskiner som försöker efterleva dem) står noga stipulerat att offer och deras anhöriga ska visas största möjliga hänsyn.Titta gärna igenom valfritt antal dagstidningar och försök hitta en enda olycksbild där du kan identifiera offret, eller ens där man ser någon skadad människa och inte bara bilvrak och räddningspersonal. Varför rikta ilskan mot journalister på platsen? Vad man än tycker om det är vi där för att utföra ett jobb på bästa sätt. Vi är INTE där för att vi har ett mer utvecklat hyenebeteende än vem som helst. Rikta istället känslorna mot alla nyfikna åskådare som verkligen står och glor för att gotta sig i andras olycka.
Vid några tillfällen har det hänt att poliser på platsen försöker köra iväg journalister under förevändning att vi ska ge fan i att fota andras elände. Tänk så märkligt det blir när den drabbade någon vecka senare hör av sig och ber att få kopior på våra bilder som ett led i sin bearbetning av traumat. Detta hände exempelvis efter göteborgskravallerna när en/flera skadade poliser släpptes in hos kamerareportage för att få se bilder där de ligger nedslagna. (vilket orsakade stor debatt kring det riktiga i att släppa in poliser på en redaktion).
Olyckor och bränder är en del av den verklighet vi lever i och ska sålunda dokumenteras på samma sätt som allt annat. Oftast blir det bara en notis i tidningen, såvida det inte varit något extraordinärt som hänt. Du kan inte vid olyckstillfället avgöra om det inträffade kommer få effekter i framtiden som är värda att belysa. En olycksdrabbad vägsträcka kan kanske bli föremål för en artikel där man pekar på att den är felbyggd och på så sätt påverka en ombyggnation.
 
När jag var med i en bil som frontalkrockade med en lastbil 1989 tyckte jag det var intressant att se vraket på pressbilderna efteråt... då förstod jag att vi haft rätt mycket tur som klev ur nästan oskadda... en av få gånger som "jag" hamnat på en lokaltidnings förstasida. Jag såg inte ens nån fotograf. Kanske kom han först efter att vi förts bor i en billig transport...
Det vore väl konstigare om tidningarna INTE visade bilder från olyckor, eller? men nu handlade ju tråden om vem som bestämmer på olycksplatsen och det är väl utrett o klart nu...
 
Så kallade "olycksfotografer" står sällan högt i kurs och jag skulle tro att de får räkna med att bli klassade som andra klassens människor. Du lär inte ha några rättigheter alls på en olycksplats och självklart blir folk förbannade och kanske vill slå dig. Du kanske förstår varför?
 
gundersen skrev:
Så kallade "olycksfotografer" står sällan högt i kurs och jag skulle tro att de får räkna med att bli klassade som andra klassens människor. Du lär inte ha några rättigheter alls på en olycksplats och självklart blir folk förbannade och kanske vill slå dig. Du kanske förstår varför?
Jag förstår inte riktigt vad det är för fotografer du hänvisar till. De allra flesta som fotograferar olyckor mm är vanliga pressfotografer/bildjournalister. Dylika händelser utgör en mycket liten del av alla uppdrag.Läs gärna ovanstående inlägg från en som varit med i en trafikolycka. Har du själv råkat ut för någon närgången fotograf i en sådan situation? Jag kan naturligtvis bara svara för mig själv, men jag tror ändå att majoriteten av alla journalister ute på olyckor håller sig på behörigt avstånd och använder teleobjektiv just för att inte provocera eller vara i vägen. Det är sannerligen inte andra åskådare/polis/räddningschef/ambulanspersonal uppgift att avgöra vad som ska eller inte ska fotograferas. De publicistiska avväganden görs senare på redaktionen ihop med redigerare, nattchef och ev. ansvarig utgivare. Och som tidigare sagt väger hänsyn till offer och anhöriga tyngst. En intressant parallell kan dock vara den tämligen välkända bilden från vietnamkriget där en viet cong-fånge avrättas summariskt av en polischef. Du kanske inte anser att den borde publicerats heller? Trots att den hjälpte till att skapa debatt kring/mot kriget. Du för ett vacklande och stelbent resonemang måste jag säga!
 
...Anders Andersson!

Det är en viss skillnad på att fotografera vad som kan beskrivas som "allmänhetens intresse", dit hör självklart sådant som vietnamkrig, estoniaolyckor och även en och en annan älgolycka. Vad jag vänder mig emot är de, och de är många, fotografer och journalister som tveklöst ljuger eller mutar sig in i ett avspärrat område med chockade människor, för att där bränna av lite blixtar i ansiktet på dem och fråga den ruskigt begåvade frågan "hur mår du". Att personen som står framför journalisten just sett sin mor/far/son/partner eller vän bli sprängd/skjuten/överkörd eller innebränd till döds verkar vara underordnat. Jag har också svårt att se hur god journalistisk etik är förenligt med att ligga i ovanstående exempels trädgård och smygfotografera genom fönstren... Eller att storma hem till någon, kl 1 på natten, vars barn just då sitter gisslan hos någon tokig rånare med en bomb tejpad runt magen, innan den stackars modern blivit informerad av polisen, återigen för att ställa samma begåvade fråga... Om du nu jobbar som pressfotograf så vet du likaväl som alla andra att de pressetiska riktlinjerna bryts å det grövsta. Jag tycker att din kommentar om att du inte sett några övertramp är mer än otrolig, själv har jag bara sett makalöst dåligt uppträdande från pressens sida, varenda gång jag varit ute. Grundprincipen måste ändå vara någon sorts moral och etik, även hos pressen. Nick Uts (har för mig att det var han som tog bilden av polischefen i saigon under tet-offensiven) bild av en person utsatt för en högst omoralisk handling blir i sig själv moraliskt korrekt, att inte visa den bilden vore att ställa sig på samma sida som polischefen. En god ståndpunkt vore väl att svensk (kvälls) press visade vanliga svenssons lika mycket respekt som man säger sig göra.
 
harabergsmannen skrev:

Det är sannerligen inte andra åskådare/polis/räddningschef/ambulanspersonal uppgift att avgöra vad som ska eller inte ska fotograferas. De publicistiska avväganden görs senare på redaktionen ihop med redigerare, nattchef och ev. ansvarig utgivare. Och som tidigare sagt väger hänsyn till offer och anhöriga tyngst.

Det var banne mig det bästa jag läst i den här tråden på många inlägg.
 
Systerdiesel vad jobbar du med som sett så mycket övertramp? Du levererar en massa utopiska senarion som ingen försvarar.
Men en journalist måste "ta för sig" på ett uppdrag. Sen ska det göras på ett juste sätt där ingen kränks.

Jag tror inte att "vissa" fotografer har en susning om hur mycket etik det diskuteras inom den seriösa tidningsjournalistiken.
 
Jag jobbar natt som sjuksköterska på en mobil psykiatrisk specialistenhet i centrala stockholm som sysslar med akut krisintervention och debriefing för inblandade vid traumatiska händelser. Tex större olyckor, våldsbrott med många inblandade och självmord/mord i familjer och arbetsgrupper osv. Exemplen jag tagit upp rörande pressens uppträdanden är inte alls utopiska utan högst reella händelser jag haft det tvivelaktiga nöjet att bevittna.
 
systerdiesel skrev:
Jag jobbar natt som sjuksköterska på en mobil psykiatrisk specialistenhet i centrala stockholm som sysslar med akut krisintervention och debriefing för inblandade vid traumatiska händelser. Tex större olyckor, våldsbrott med många inblandade och självmord/mord i familjer och arbetsgrupper osv. Exemplen jag tagit upp rörande pressens uppträdanden är inte alls utopiska utan högst reella händelser jag haft det tvivelaktiga nöjet att bevittna.
De representanter för media som du tyvärr mött kommer med stor sannolikhet från kvällspress, inte dagspress.Jag har tvivlar inte på att kvällstidningarna håller sig med några av de främsta skribenterna/fotograferna i landet, som dock pressas hårt från hemmaredaktionen att just ta för sig med vassa armbågar. Utan att ha några listor framför mig vet jag att de tre stora kvällsdrakarna är de som leder övertrampsligan hos PO. Många var upprörda över deras framfart här i Halmstad i samband med styckmordet i vintras, då vissa gjorde som beskrivet dvs kikade in genom fönster etc. Konstateras kan dock att kvällspressen gjorde ett jävligt gediget jobb och fick fram uppgifter lokaltidningarna inte var i närheten av. Dagen efter gripandet av mördarna hade de exvis fullständiga personalia, tidigare domar, förlovningsannons(?!) mm.
Den bild av hur media fungerar kanske stämmer i Stockholm, där konkurrens och lösnummerförsäljning driver journalister till övertramp. I övriga Sverige stämmer den inte.
 
harabergsmannen skrev:
...Konstateras kan dock att kvällspressen gjorde ett jävligt gediget jobb och fick fram uppgifter lokaltidningarna inte var i närheten av. Dagen efter gripandet av mördarna hade de exvis fullständiga personalia, tidigare domar, förlovningsannons(?!) mm...

Publicerade kvällspressen sådant utan att de du refererar till som mördarna var dömda?

Mvh Richard Abrahamsson
Helt oinsatt men nyfiken
 
Galaxens President skrev:
Publicerade kvällspressen sådant utan att de du refererar till som mördarna var dömda?

Mvh Richard Abrahamsson
Helt oinsatt men nyfiken
Ja det gjorde de. Men det stod aldrig att mördarna var gripna, bara att de misstänkta mördarna hade tagits in. Att då beskriva vad de var för figurer är enligt mitt förmenande riktigt. Naturligtvis får man inte skriva eller publicera bilder av dem på ett sådant sätt att de kan kännas igen eftersom de bara är just misstänkta. Som en fotnot kan nämnas att ingen av dem fälldes för mordet, trots att det står klart att någon av dem är skyldig och ett erkännande fanns. Rätten kunde inte bevisa vem som gjort det....
 
...Anders Anersson!

Jodå, visst vet jag att de aktuella representanterna för media kommer från expressen och aftonbladet. Men dessa är ju i allmänhet de samma som ngt senare eller tidigare jobbar/jobbat på DN och Svd, då de flesta LASar runt på sina 10månaders vik. Vad jag vill ha sagt är att i slutändan är vi alla personligt ansvariga för våra handlingar, varken mer eller mindre. Det håller aldrig att skylla på karriärhunger, pressfrihet eller att man måste gno ihop till hyran. I slutet av dagen när man glor på sig själv i spegeln och borstar tänderna så står man lik förbannat ansvarig inför sig själv, hur känns det här... egentligen?
Och med tanke på att journalistkollektivet är den yrkeskategori med störst procentuellt antal alkisar i sina led så verkar det ju onekligen som om samvetet trots allt gnager i själen... Pressfrihet och demokratins försvar till trots.
 
...Jan!
Du verkar ju sitta inne med både facit och den politiskt korrekta moralen för dagen, så det känns inte särskilt möjligt att få dig att ändra inställning till journalistskrået alldeles oavsett vilka argument man beslår dig med. Jag kan bara hoppas att mina kollegor i Stockholm slipper konfronteras med dig i något sammanhang.
Du skriver att händelser av oavvisligt allmänintresse självklart ska bevakas, tex Estoniaolyckan och en eller annan älgolycka. hur resonerar du nu? estoniaolyckan var väl som vilken annan olycka som helst, bara tusenfalt värre på alla sätt. Istället för en eller två drabbade familjer fanns plötsligt tusentals. Enligt ditt resonemang skulle det ju i sådana fall inte skrivits en rad om den olyckan! Och hur kan du veta på plats vad som är av "allmänhetens intresse" redan på plats? Som fotograf är mitt uppdrag, vare sig du gillar det eller inte, att dokumentera det som händer. Som jag tidigare skrivit avgörs ev. publicering först senare, när man har bilden klar för sig om vad som hänt. Självmord skriver vi till exempel i princip aldrig om, såvida inte någon till exempel skulle spränga sig i bitar en lördagförmiddag på stadstorget. Men hör man att det är skottlossning på adressen x åker vi förstås dit för att se vad som sker. Visar det sig sedan att det var någon som skjutit sig själv i sin lägenhet blir det inte en rad, än mindre en bild i tidningen.

De publicistiska övertramp som trots allt sker,sker när bilden/intervjun av/med offret publiceras. Det är då den verkliga skadan inträffar. Sunt förnuft tror jag de flesta kollegor har i rikligt mått, även om du har råkat ut för motsatsen. nu har jag inte någon www-adress att hänvisa till, men leta gärna upp PO:s register över fällningar för etiska övertramp. Jämfört med hur många artiklar och bilder som dagligen publiceras i Sverige är det en försvinnande liten del som är över just den gränsen vi diskuterar här.
Jag mår bra när jag ser mig i spegeln och sover gott om natten, trygg i min förvissning att jag gör mitt jobb på bästa sätt med hänsyn till gällande regler och lagar.
 
...Anders!

He-he... lungna ner dig, jag avskyr inte journalistskrået. Tvärtom tycker jag att de fyller en synnerligen viktig funktion som den "3dje statsmakten". En fri och allmän press är det bästa försvaret för demokratin vi har, glöm aldrig att demokratin i det här landet kan avskaffas medelst två likalydande beslut i riksdagen med ett allmänt val och minst 9 månader emellan. Problemet är att vissa mediarepresentanter regelbundet missbrukar den särställning som pressen bör och ska ha, det i sin tur leder till att allmänhetens syn på pressen blir väldigt negativ, vilket i sin tur lämnar fältet öppet för diverse mörkermän i riksdagen att ropa på inskränkningar i pressfrihetsförordningen. Jag tror ingen normalt funtad person vill ha svenska motsvarigheter till de franska presslagar som trummades igenom post prinsessan diana. Det är i det perspektivet jag efterfrågar lite självsanering mot de värsta avarterna. Själv läser jag med stort nöje, och lika stor behållning, DN eller Svd på mornarna. Trevligt att du sover gott om nätterna, fortsätt med det, och nu är jag inte ironisk:)
 
Som tur är , är vi rätt så förskonade från bilder där det skadade offret fortfarande är kvar på olyksplatsen . åtminstånde så att det syns vem den drabbade är.
Att sedan olykan dokumenteras kan väl ingen ha något emot , det brukar ofta vara en tankeställare för läsaren .
Desutom har jag svårt att tänka mig att räddningspersonalen har något egenintresse att avisa fotografer , om det görs så är det offtast för offrets bästa .
Folksammlingar är inte något att föredra vid en olycksplats i över huvud taget , det upplevs offta som stressande både för räddningspersonal & den drabbade .
Om du kommer först/tidigt till en olyksplats är du enligt lag skyldig att larma & göra vad du kan för att rädda liv .
 
skägga skrev:
Som tur är , är vi rätt så förskonade från bilder där det skadade offret fortfarande är kvar på olyksplatsen . åtminstånde så att det syns vem den drabbade är.
Att sedan olykan dokumenteras kan väl ingen ha något emot , det brukar ofta vara en tankeställare för läsaren .
Desutom har jag svårt att tänka mig att räddningspersonalen har något egenintresse att avisa fotografer , om det görs så är det offtast för offrets bästa .
Folksammlingar är inte något att föredra vid en olycksplats i över huvud taget , det upplevs offta som stressande både för räddningspersonal & den drabbade .
Om du kommer först/tidigt till en olyksplats är du enligt lag skyldig att larma & göra vad du kan för att rädda liv .
naturligtvis! råkar man komma som en bland de första till en bilolycka, brand eller vad det nu vara månde och man känner att man har något att tillföra för att rädda liv och lem så gör man naturligtvis det först! Bilder går ju att ordna när räddningspersonal anlänt. Vad gäller räddningspersonal som försöker avvisa media från dylika händelser:se tidigare svar i forumet.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.