Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vad ska man göra för att lyckas som säljare?

Produkter
(logga in för att koppla)

Svensson Patrik

Avslutat medlemskap
Jag har lyckats väldigt bra med mina annonser när jag har sålt varor. Både här på FS och på Tradera. På Tradera slipper jag som säljare, prutande människor och på det sättet får jag oftast mina varor sålda för det begärda priset. Jag försöker alltid vara så tydlig som möjligt i mina objektbeskrivningar. Där brukar jag skriva en lista med allt som följer med i "paketet". Jag försöker få med datumet jag köpte varan, om jag är första ägaren, skicket osv. Men det som gör att jag får fler besök än andra, är bilderna jag lägger upp. Jag har märkt att många brukar gå in på Google och ta en bild därifrån för att sedan ladda upp den på sin egen annonssida. Är man seriös då? Att bilderna är tydliga är väl bra på ett sätt, men det är ju inte det som är på bilden som man får i slutändan. Sen är det skrämmande när det är en fotograf som är säljaren. Det är mer skrämmande om bilden ska föreställa en kameraprodukt och att man märker att bilden är tagen med en mobilkamera. Vissa fotografer har tydligen inte tid eller för bråttom när de säljer saker. Jag lägger ner lite mer tid åt riktigt produktfotograferande.

Jag tänkte skriva lite om en annan säljare och hans annons.

Idag kontaktade jag en säljare och ställde ett par frågor angående hans objekt på Tradera. Så här står det i objektbeskrivningen;

"Nikon ED 70-200/2,8 AF-S VR inkl. Hoya UV (0) filter. Läs om optiken på www.nikon.se. Gluggen är i nyskick. Jag lämnar en månads garanti.

Obs frakt enligt ök, kostnaden tillkommer ds.".

Här har säljaren valt att inte ha med bild. Därför kontaktade jag säljaren för att be om en bild. Så här ser vårt samtal ut;

Jag: Kan du möjligtvis ordna fram några bilder på gluggen? Mitt enda krav är att bilden inte är tagen med en mobilkamera och den ska naturligtvis vara tagen av dig! ;) Sedan skulle jag gärna vilja få serienumret på gluggen. Jag vill inte köpa och sedan upptäcka att den är stulen eller att det finns andra dolda fel på den.
När köptes gluggen? Vad är anledningen till att du säljer den?

Säljaren: Jag har original kvittot att visa upp. Bild på gluggen får du genom att kolla på nikons hemsida. Jag garanterar att den är i bästa skick, helt utan fel och skavanker.
Anledningen till försäljningen är att jag avser att återgå till Leica.

Jag: Jag vet hur den ser ut. Det jag vill veta är hur DIN glugg ser ut, skick mm. Är du fotograf borde det väl inte vara svårt att ta ett par bilder? Om jag köper den och sedan finner fel, kan du då garantera att man får pengarna tillbaka? När köptes den?

Säljaren: Jag garanterar skick och funktion, se gärna i annonsen!

Jag: Jag vill fortfarande veta när gluggen är köpt. "Jag lämnar en månads garanti...", säger inte så mycket. Om gluggen var köpt i Sverige gäller 3 års garanti. Var den köpt utomlands kan det vara 1 års garanti. Då köptes den antingen 2006 eller 2008. Vilket är det? Varför kan du inte ordna fram några bilder på din glugg?

Säljaren: Som sagt, jag har originalkvitto att uppvisa, från inköpet här i Stockholm.
Jag ids inte fota gluggen, så enkelt är det.


Personligen har jag aldrig haft några problem med att fota de saker jag sålt. Här börjar man undra om allt det han säger verkligen stämmer. I mitt senaste mail ber jag säljaren om en bild som ska tas med gluggen. Jag väntar fortfarande på svar.

Ska man följa hans exempel om man vill lyckas som säljare? Jag påstår inte att han gör något fel när han väljer att inte skicka en bild. Han är iallafall inte lika skum som Extraprylar som jag kom i kontakt med vid årsskiftet.

Vad tror ni om den här säljaren? Vad gör ni för att lyckas med era annonser?

Se bilder. Så gör jag när jag fotar mina objekt. Tältet har jag gjort själv. Lamporna är köpta på IKEA, precis som tältmaterialet (ett vitt duschdraperi).
 

Bilagor

  • DSCN1288.jpg
    DSCN1288.jpg
    15.2 KB · Visningar: 1,503
  • DSC_0117.jpg
    DSC_0117.jpg
    10.7 KB · Visningar: 1,501
Senast ändrad:
Skulle personligen vilja köpa av dig och det ger antagligen ett tryggare och bättre intryck. Samtidigt så finner jag inget fel i hans kommentarer. En säljare som sitter med 10 annonser om dagen vill mer än gärna skippa bilderna helt... speciellt när produktfotot finns lätt tillgängligt på nätet! Och att produkten saknar den typen av anmäkrnignar som behöver visas på bild!

Är det däremot misstankar om bluff då träder det in andra försiktighets åtgärdar och kontrollfrågor innan dealen.

Att intyga inköpsdatumet borde man få veta. Vet ej varför han inte vill säga det!

Sedan tar du upp skillnaden mellan fs och tradera. Tror att det är två helt olika ställen. Fs oftast handlar om privata försjälningar ej avsedda för kommersiellt syfte. alltså säljaren är en vanlig användrare som mer eller mindre vill bli av med sakerna och förväntar sig ett rimligt beg. pris. Och där kommer vi in (prutande köpare). Vi är intresserade av prylen och vill betala det som VI anser vara ett rimligt pris.

Tradera och andra auktionssiter bygger på ett helt annat system. De är avsedda för en annan försäljningsgrupp samtidigt är det tekniskt omöjligt att pruta priserna. Det går alltså inte att göra det även fast man hade önskat det :)
 
Tydligen samma säljare som försöker sälja sitt Nikon DX objektiv 17-55/2,8. Ingen bild.

»Nikon 17-55/2,8 G ED DX inkl. Hoya UV (0) filter. Läs om optiken på www.nikon.se. Gluggen är i nyskick. Jag lämnar en månads garanti.
Obs frakt enligt ök, kostnaden tillkommer ds.»

Tydligen har han lagt in ett tillägg igår:

»Tillagt i objektsbeskrivningen 12 maj 14:09
Optiken är inköpt i Sverige och levereras till vinnaren med allt som ingick. Originalkvitto finns och uppvisas utan anmodan för att styrka ursprunget.»

Personligen anser jag att är man inte beredd att skaffa fram autentiska bilder på det pryl som man har ute till försäljning, så kan man fråga sig vilket skick prylen är i. Inga bilder = ingen affär.

Detta betyder inte att säljaren till ovanstående prylar är oseriös, definitivt inte. Men jag skulle inte vilja göra någon affär med någon som inte vill ta ett foto av prylen som är till salu och antingen skicka fotot eller sätta ut det på försäljningssidan.
 
Vill bara förtydliga en sak. Jag har inte begärt att få något foto på det objektiv (17-55) som jag refererar till i mitt inlägg ovan.

Enda anledningen till mitt inlägg var att det verkar vara samma person (som tydligen inte ville bemöda sig att skaffa fram ett foto på prylen som skulle säljas) som Patrik Svensson hänvisar till i sitt inlägg ovan och att det kan vara intressant med en diskussion om vilka bilder som bör vara i en annons.

Bör man kunna ta en bild från tillverkarens eller leverantörens hemsida och använda den i sin annons eller bör man som potentiell köpare kunna begära att det är en bild på det specifika exemplaret som ska säljas, med de eventuella brister som det kan visa av säljobjektet ifråga?

Det handlar definitivt inte om att hänga ut en specifik säljare. Man behöver inte per definition vara mer eller mindre seriös enbart på grund av vilka annonsbilder man visar.
 
Nja, utan att veta exakt vad Nikon har för regler på sin garanti så låter det som du blandar ihop garanti med rättigheterna enligt konsumentköplagen.

Det ska naturligtvis vara 2 år. Pratade med min kusin på Lasses kameraservice om detta. Men allt beror på var man köpte varan, för Nikon har ett avtal med vissa företag i Sverige.
 
Vad tror ni om den här säljaren? Vad gör ni för att lyckas med era annonser?

Det "lustiga" är att han (säljaren) inte vill säga inköpsdatum när hela Tradera systemet bygger på att man köper först, sen tittar man på varan. För att visa sin seriositet borde han självklart lagt upp inköpsdatum och vart han köpt den!? Sen att han erbjuder en månads garanti som privatperson, lite hårdsmält måste jag säga?

Hoppas köparna på dessa objektiv gör upp öga mot öga med säljaren...
 
Tydligen samma säljare som försöker sälja sitt Nikon DX objektiv 17-55/2,8. Ingen bild.

Ja, det är samma säljare.

Detta betyder inte att säljaren till ovanstående prylar är oseriös, definitivt inte.

Han vill inte skicka några bilder och uppge när gluggen var köpt, men han vågar avslöja var han bor och lite till som jag borde hålla tyst om. På Tradera är bud bindande. I vanliga fall brukar jag förskottsbetala. Men här har säljaren gått med på att sälja gluggen på plats. På det sättet kan man bara avstå från att betala om varan skulle vara defekt. Vissa överraskningar vill man helst slippa.
 
Skulle personligen vilja köpa av dig och det ger antagligen ett tryggare och bättre intryck.

Det var skönt att höra. En fördel med Tradera är deras betygsystem. Där ser man vad säljarens tidigare köpare har skrivit om säljaren. Man kan även bedöma säljarens objektbeskrivningen, kommunikation, leveranstid & fraktkostnad. På det sättet blir det lättare för kommande köpare att veta om man kan lita på säljaren eller inte. Men det finns såklart undantag. Jag nämnde Extraprylar tidigare. Efter Extraprylars avstängning på Tradera, finns det fortfarande några som lämnar omdömen (negativa). De har inte fått tillbaka sina pengar eller varor. Men säljaren som det här foruminlägget handlar om (inte Extraprylar) har faktiskt fått 100% positiva omdömen.
 
Detta är en av anledningarna till att jag aldrig någonsin kommer att köpa saker via nätauktioner från privatpersoner. Det finns ingen som helst garanti för att varan motsvarar beskrivningen och ingen garanti för att du inte blir grundlurad.

Att köpa något när säljaren inte ens vill visa en bild är att be om att bli blåst. Om säljaren dessutom bara upprepar samma svar hela tiden så är det bara att glömma idioten och leta vidare.
 
Att köpa något när säljaren inte ens vill visa en bild är att be om att bli blåst. Om säljaren dessutom bara upprepar samma svar hela tiden så är det bara att glömma idioten och leta vidare.

Där slog du nog huvudet på spiken och sammanfattade hur man ska agera som köpare.
 
Jag hjälpte min son en gång då han skulle sälja en artikel via nätet. Jag lade ner en hel del energi på att fotografera försäljningobjektet. Resultatet blev att spekulaterna ville att han skulle visa bilder av grejen som var till salu och inte en bild från en försäljningbroschyr.

Vad kan man lära sig av det? Kanske att bilden inte skall se allt för proffessionell ut för att vara trovärdig?

/ Roine W
 
Nikon ger alltså 2 års garanti? Konsumentköplagen gäller 3 år även om det bara är första 6 månaderna som det är bekymmersfritt. < http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngArticleID=147&lngCategoryID=892 >

Jag tar tillbaka allt jag skrivit. Så här ligger det till. Oavsett vilket företag och var i Sverige varan är köpt har man 1 års produktgaranti från inköpsdatumet. Dessutom har man 2 år till enligt konsumentköpslagen, men bara om varan är köpt i Sverige. Man ska då kunna visa upp ett kvitto på var varan är köpt för eventuellt garantiärende. Jag har läst att Nikon ger 2 års garanti i vissa länder.
 
Är det ingen som reagerar på att säljaren säger "Originalkvitto finns och uppvisas utan anmodan för att styrka ursprunget". Vadå uppvisas, får man bara titta på det? Straange :)
 
Jag håller med om att man skall få veta, om säljaren vet, när det är köpt.
Men bild behöver jag inte.
Oftast gör jag upp mellan 4 ögon och då ser jag ju skicket innan jag betalar.
 
Jag håller med om att man skall få veta, om säljaren vet, när det är köpt.
Men bild behöver jag inte.
Oftast gör jag upp mellan 4 ögon och då ser jag ju skicket innan jag betalar.

När jag inte har möjlighet att hämta och betala varan på plats vill jag alltid ha en bild som visar skicket, allt för att slippa överraskningar. I det här fallet bor säljaren inte alltför långt bort och han har därför gått med på att avsluta affären mellan 4 ögon. Då kan jag avstå från betalning om det är i dåligt skick.
 
Lite uppdateringar. Säljaren verkar inte ens nöja sig med 14000 kr för sin glugg. Med 1 månad kvar på garantin, gissar jag att gluggen köptes 2007. Läste här på FS att några tycker att man ska dra av 25% av nypriset per år. Då skulle värdet hamna på 9000-10000 kr idag om nypriset var 18000 kr år 2007. Eller har jag fel? Hur värderar man elektronik egentligen?
 
frågade en säljare som sa att frakten skulle kosta 220 kr om han inte kunde skicka med DHL 98 kr för 10 kilo , gick inte sa han

Känns det inte rätt köp inte !!

Många som säljer beg tror att de kan få ut samma som nypris .....
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.