Jenni, för att du ska komma framåt i din problemletning behöver du systematiskt reducera antalet möjliga orsaker. Än så länge har vi väl inte kommit så mycket längre här än att det kan vara ungefär vad som helst...
Jag får intrycket av att du inte har någon nämnvärd vana vid att använda systemkamera. Är detta din första? I så fall får du räkna med att det finns fallgropar du kommer att hamna i, och behöver ta dig upp ur.
Du behöver kolla:
1) Har du orealistiska förväntningar? (Inte heller jag kan avgöra ifall det finns någon oskärpa i de bilder du lagt upp hittills - på min lilla laptop ser allting skarpt ut.)
2) Objektivet?
3) Kamerahuset?
----------
Om 1)
Som tidigare sagts är det inte mycket som ser skarpt ut vid förstoring till 100 %. Gör du pappersbilder är det mer realistiskt att titta på förstoringar 25-30 %. Ska du lägga upp bilder på nätet ser nästan allting skarpt ut, som dina bilder i den här tråden t.ex. ...
Annars är den vanligaste orsaken till problem att man inte är förtrogen med väsentliga inställningar för den använda kameramodellen och hur olika val av dessa påverkar kamerans karakteristik och "beteende", eller inte har någon erfarenhet av AF-systemkameror överhuvudtaget. Ex, för din typ av fotografering bör "Single Point AF" vara det mest ändamålsenliga valet (och "Wide 39 point" vara det sämsta).
Om 2)
Ifall det skulle handla om tekniska problem behöver du först isolera detta/dessa till objektivet alternativt kamerahuset. Har du möjlighet att testa med något annat snarlikt objektiv? Eftersom du upplever så tydliga problem kan du även prova med ett fast objektiv någonstans inom brännviddsområdet (företrädes inom teleområdet).
Om 3)
Har du möjlighet att testa ditt objektiv med en annan kamera och resultatet då blir tillfredsställande, samt din kamera med ett annat objektiv och det då inte fungerar, så har du isolerat problemet till att gälla din kamera (eller inställningar av denna). AF-systemet är mycket mer komplicerat på en DSLR-kamera (som är vad du har) än på vissa andra system, och det är mycket som kan hamna fel.
Ett lurigt problem som emellanåt kan uppstå på DSLR-kameror är att rutan i sökaren som markerar "AF-punktens" position kan vara feljusterad åt något håll, även diagonalt. Jag råkade ut för detta på en DSLR-kamera som jag fick disponera för ett antal år sedan. Den aktiva AF-mät-arean låg HELT UTANFÖR den ruta som var markerad i sökaren!
Ett annat vanligt problem (typ normalt) är att den aktiva AF-mätytan är större eller mindre än den ruta man ser i sökaren. Vanligen större, och den kan t.o.m. täcka en bra bit av de omgivande AF-rutorna !
När det gäller DSLR-kameror är som sagt var AF-systemet komplicerat. Dessa har tre separata strålgångar som behöver vara korrekt justerade (i praktiken - någorlunda hyfsat justerade). Du har en huvudspegel vars vinkel och avstånd justeras med mekaniska excenterskruvar. På dess baksida sitter en mindre spegel som justeras på samma sätt. En del av ljusknippet som kommer ut från objektivet passerar genom en halvgenomskinlig del av huvudspegeln och reflekteras via sekundärspegeln till AF-sensorplatta som sitter i kamerahusets botten (ifall det är en DSLR-kamera). Denna behöver i sin tur justeras dels i längsled och dels i parallellitet gentemot själva bildsensorn. Till råga på allt är de båda speglarna rörliga (dock inte på SLT-kameror), och de fälls upp och tillbaka vid varenda bild som tas. Här finns problem med glapp och begränsad reproducerbarhet. Vid temperaturvariationer, stötar etc. så har man inte alltid den där krispiga skärpan längre.
Komplikationsgraden i DSLR-kamerornas AF-system gör att det inte finns någon tillverkare av dessa kameror som levererar samtliga kameror perfekt justerade - kostnaden skulle göra dem osäljbara. Vilket gör att en hel del användare får problem, medan det för andra fungerar utan märkbara bekymmer (men detta är det sista du ska komma till, efter att ha kollat alla andra möjliga orsaker).
Bor du så att du kan du få kontakt med någon mera erfaren fotograf som kan hjälpa dig? Som gärna också har en D7000.
.