Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Vad är sant och vad är falskt om ljus?

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag tror att du har kommit närmast sanningen. Det måste vara efter skuggorna vi bedömer ljusets hårdhet. Dels vilken svärta de har och dels hur stora de är kanske.

Molnen ligger i.o.f.s. betydligt närmare än solen, men den stora grejen är att de är just stora. Och då menar jag relativt stora.

När det gäller ljus får man skilja på fysiskt stort, och relativt stort d.v.s. relativ storlek i förhållande till motivet.

Jag lovar att ingen av oss i detta liv kommer någonsin att få uppleva en ljuskälla som är fysiskt större än solen. Den är helt gigantisk. Men eftersom den är så enormt långt borta så blir den relativt liten sett från motivet. En jämngrå molnhimmel däremot, den är i.o.f.s. ganska stor rent fysiskt också, men framför allt är den relativt stor. Så pass stor att det är svårt att återskapa den helt med softbox i studio.

Överhuvudtaget är det väl egentligen fel att prata om hårt eller mjukt ljus. Ljus är ljus, det har ingen hårdhet. Det är hårda eller mjuka skuggor vi vill åt. Och det får vi med hjälp av olika storlek på ljuset. Och dte kan man få genom t.ex. indirekt ljus, som med molnen.
 
Sanningen om ljus är väldigt enkel.

Det delas upp i tre komponenter,
-Styrka
-Kollimering (hur parallella ljusbanorna är, och hur "stor" ljuskällan är. Vi lägger in "avstånd" på den här punkten)
-Frekvenssammansättning (färg)

Sen är det ju upp till vilka ord man vill använda för att beskriva det... OCH hur vi upplever det i ett fotografi. Man använder ju oftast fler än en ljuskälla - reflekterat ljus är ju också en ljuskälla!

Dom sista två punkterna är väl dom svåra för alla som gått normal gymnasiefysik. Men det finns ju massvis med "ljussättningstips" ute på nätet...

http://www.professionalphotography101.com/portrait_lighting/lighting_names.html
http://strobist.blogspot.com/2006/02/welcome-to-strobist.html

Och ett par hundra till... Google är din vän. Sen är det bara att prova sig fram efter dom råd man hittar :) Det finns inget vi kan skriva här som inte redan finns upprepat på åtminstone ett par hundra ställen till - om man bara hittar dom.

Finns det någon som hittar en bra länk så uppskattar jag om ni kanske kan lägga över den här? En liten länksamling kan vara bra att utgå ifrån!
 
ANNONS