Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Uppgradera: Canon 400d

Produkter
(logga in för att koppla)
Och då kommer sista funderingarna i denna tråden. Hört att alla rekommendera att sätta på ett Polarisationsfilter för att skydda linsen.

Vad är skillnaden på sådana här egentligen?
Cirkulärt polarisationsfilter 77mm (199 kr).
Canon PL-C B Circular 77mm (1800 kr).

Självklart förstår jag att man inte säljer dem för att skydda linsen utan man påverkar ljuset/bilden på något sätt. Har något som jag aldrig använder som gör typ himlen lite blåare
 
Jag har ingen personlig erfarenhet av 17-50 2.8 men tror du gjort ett bra val.
Förstår att du märker skillnad mellan gamla och nya kamerahuset. Det var en rejäl uppgradering. Lycka till med barnbilderna.
 
Jag tror det är uv~filter många rekommenderar för att skydda. Är de av bra kvalitet påverkar de inte fotot alls vilket är poängen när du fotar digitalt. Du skruvar på dem för att skydda frontlinsen från repor och smuts. Det finns flera trådar på forumen kring uv eller inte uv. Jag använder dem inte längre utan ser till att jag att alltid har motljusskydd på objektivet istället.
 
Och då kommer sista funderingarna i denna tråden. Hört att alla rekommendera att sätta på ett Polarisationsfilter för att skydda linsen.
Ett polarisationsfilter passar rätt dåligt som skyddsfilter eftersom det bara släpper in ljus som är polariserat i ett plan vilket förstås minskar ljusinsläppet. Det används mest för att minska reflexer från icke-metalliska ytor.

Vad som brukar användas som skyddsfilter är UV- eller skylight-filter, förutom klarglasfilter som brukar kallas just för skyddsfilter förstås. Behovet av skyddsfilter debatteras ständigt och det finns starka proponenter för både att använda skyddsfilter och för att inte användet det.

Själv har jag slutat med skyddsfilter eftersom de flesta sådana tycks påverka bilden negativt. Det är ju inte så konstigt att två extra luft-ljus-övergånger har en påverkan. Andra tycker att denna påverkan är så liten att det är värt den för att få ett extra skyddsglas framför objektivets frontlins.

Jag använder istället alltid ett motljusskydd som ju fungerar som ett skydd mot mekanisk åverkan förutom att vara just motljusskydd. Frontlinsen på objektiv är heller inte så jättekänslig som man skulle kunna tro och det går att göra rent den med ganska enkla medel om den skulle bli smutsig. De enda tillfällen jag skulle vilja använda ett skyddsfilter är om jag skulle fotografera något som riskerar att stänka grus och lera på objektivet.

På filmtiden gjorde UV- eller skylightfilter nytta genom att filtrera bort UV-ljus (som film var känslig för) men på en digitalkamera behövs inte det. Det sitter filter precis framför sensorn i kameran som har den effekten.

Vad är skillnaden på sådana här egentligen?
Cirkulärt polarisationsfilter 77mm (199 kr).
Canon PL-C B Circular 77mm (1800 kr).
Priset. :)

Det första är förmodlgen inte gjort av lika bra optiskt glas som det andra, men hur stor skillnad det gör är svårt att veta utan att testa.
 
Du bör absolut inte använda pol-filter enbart för att skydda frontlinsen! Pol-filter fungerar genom att blockera visst ljus, och används för att ta släcka ut vissa typer av reflektioner, t.ex. om du vill fota en vattenyta och vill se mer "ner" i vattnet än reflektioner på ytan, om du vill minska vissa typer av atmosfäriskt ströljus, minska reflektioner i t.ex. regnvåta ytor, bladverk etc.

Dvs. pol-filter är ett specialiserat verktyg vars effekt sällan är eftersträvansvärd i de flesta "vanliga" bilder och som i stället för positiva effekter snarast skulle leda till negativa (icke-realistiska reflektioner, ljusförlust etc)

Om du alls vill ha ett extra skydd så ska du använda ett neutralt skyddsglas, eller ett uv-filter (som nuförtiden närmast har bara en skyddsfunktion)
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.