Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Tips till nybörjare

Produkter
(logga in för att koppla)

daaajM

Avslutat medlemskap
Ja! Precis som topic, så söker jag tips och trix, för att bli en bättre fotograf. Saker att tänka på, ja... Allt som kan vara bra för nybörjare att veta!

Mangla på med nyttig information och tips!
Länka gärna till artiklar osv.
 
Ha alltid ett basläge du ställer in kameran på kvällen. Jag kör med Bländarprio, iso 400, f/5,6
Så du slipper fota en hel dag med iso 1600 det är ej kul.
 
Hej, Hannes!

Börja med att låna en gammal fotobok (från före digital-tiden) på bibblan och läs den, så att du förstår hur saker och ting hänger ihop. Då har du verktygen för att förstå tipsen du får här på FS.

Sedan kan du läsa Fotoskolan här på FS, där finns en massa tips!

Per.
 
perstromgren skrev:
Hej, Hannes!

Börja med att låna en gammal fotobok (från före digital-tiden) på bibblan och läs den, så att du förstår hur saker och ting hänger ihop. Då har du verktygen för att förstå tipsen du får här på FS.

Sedan kan du läsa Fotoskolan här på FS, där finns en massa tips!

Per.
TACK! Inte ens tänkt att bibblan finns, får ta en tripp och hyra lite böcker. Kanon! Får även ta och läsa fotoskolan här, har inte sätt att den fanns. Har iofs inte letat o.0 *skäms på mig*


Tackar för svar!
 
Det är lätt att man som nybörjare enbart ser huvudmotivet när man fotograferar. Tänk lite extra på några saker som gäller komposition när du tar bilderna:

1 Välj bakgrund. Ofta är det svårt att bestämma vad som finns i bakgrunden. Tänk på hur du kan flytta dig för att göra så att bakgrunden blir mindre rörig och kan ingå i kompostionen på ett bättre sätt.

2 Placera inte huvudmotivet i mitten av bilden. Visst funkar det ofta att ha objektet i mitten men se till att variera var du placerar ditt huvudmotiv i bildrutan.

3 Rör dig upp, ner, till höger, till vänster, närmare, längre bort. Även om du har ett zoomobjektiv blir bilden olika från olika avstånd trots samma utsnitt av huvudmotivet.

Mycket att tänka på som nybörjare men försök att alltid ha i bakhuvudet att även testa några andra vinklar än den mest uppenbara. Kanske har du redan liknande funderingar men jag tror att de flesta nybörjare behöver påminnas om hur viktig kompositionen är för bilden för bilden. Det är roligt också!
(även kul för de som tittar på när man ömsom kryper, ömsom står på tå :) )
 
Jag är också ny inom fotografi och jag tror att man ska fota så mycket som möjligt och vad som helst, från olika vinklar, avstånd osv.
 
Som redan sagts i tidigare inlägg: läs gamla fotoböcker, gärna från 60-talet och framåt. Där ges ofta lite ovanliga tips som man inte tänker på idag. T.ex. hur man komponerar med färg eftersom det var s/v som var det stora då.

2 Boktips:

"Färgfoto" av Gösta Skoglund (1959)
"Fotobok för bättre bilder" av Bengt Gustafsson (1980)

Leta på Tradera t.ex. Jag såg alldeles nyligen just Gösta Skoglunds bok ute där för en tjuga.

Använd sedan en digitalkamera för att experimentera med det du läst om, då har du möjligheten att snabbt se hur det fungerar.

/H

EDIT: Gamla fototidningar är också kul. Själv läser jag med stor behållning mina "Foto" från 1985 fortfarande...

EDIT 2: Även om du kör digitalt så fota som om det vore analog film i kameran(film är dyrt). D.v.s. tänk igenom komposition, skärpedjup, förgrund, bakrund et.c. INNAN du trycker av istället för att beskära och justera en massa efteråt i datorn.
 
Senast ändrad:
Håller inte med om att man ska "spara bilder" som om det var film man hade i kameran. Ta gärna en snapshot ur första bästa vinkel, MEN ta sedan några till ur varierade vinklar och från olika avstånd. Då får du lite material att kolla på och lära dig från.

Hur ska man veta hur man ska tänka fram en bra komposition om man inte tar en massa bilder att jämföra med? Det är också en viktig del i lärandet att kolla igenom de egna bilderna kritiskt (och gärna sålla hårt med vad man visar upp för andra). Kolla på dem både ur konstnärlig och teknisk synvinkel. Du kan titta på EXIF i efterhand och där se vilken slutartid, bländare mm som användes för den aktuella bilden.

Jag lärde mig inte mycket foto med min analoga kamera måste jag säga, trots att jag tyckte att det var väldigt roligt. Det tekniska lärde jag mig väl hjälpligt men det blev inte tillräckligt många misslyckanden och inte tillräckligt många chanser till bra bilder eftersom jag hade dyr film i kameran.

Sätt igång och "slösa" bildrutor nu i stället för att läsa här. Ta med kameran i många sammanhang så du får tillfälle till många olika sorters motiv och ljusförhållanden. Gör både lugna fotograferingar och fånga ögonblicksbilder. Variera bländare, slutartid och brännvidd så att du förstår meningen med dem i praktiken.
 
Ta mycke bilder men radera inte de dåliga på en gång untan vänta ett tag för då kanske man uptäcker att dom bra bilderna viserligen är tekniskt bra men lite tråkiga och att det är dom dåliga som borde varit dom bra.
 
Håller inte med om att man ska "spara bilder" som om det var film man hade i kameran. Ta gärna en snapshot ur första bästa vinkel, MEN ta sedan några till ur varierade vinklar och från olika avstånd. Då får du lite material att kolla på och lära dig från.

Jag sade inte att man skall "spara bilder". Jag sade att man skall tänka innan man tar bilden och inte bara "kulsprutefota". Detta för att kunna förstå vad man ev. gjorde fel och kunna lära sig av det.

Det är ju en av digitalfotots fördelar att kunna ta många bilder utan att det kostar särskilt mycket extra, men man lär sig ju inte särskilt mycket av att bränna iväg 100-tals bilder och HOPPAS att någon blir bra...
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar