Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Tidigare diskuterade frågor....

Produkter
(logga in för att koppla)

miw77

Medlem
Oftare och oftare ser man att folk får "huvudet avbitet" av någon inbiten fotosidan användare för att man skapar en diskussion om ett tidigare diskuterat ämne.

Om man endast skall få diskutera sådant som aldrig tidigare varit uppe kommer forumet att dö ut.

Det är också så att saker i världen förändras, och de svar man fått i ett forum för ett år sedan kanske inte längre är aktuellt.

Jag tycker att man bör tänka sig för innan man svara "sök i tidigare forum".
 
Som alltid i alla diskussioner så är det vett och etikett som gäller, tillsammans med bondvett. Mao man skall vara ödmjuk.

Självklart skall man få ställa ny-gamla frågor, men det är också OK att hänvisa till tidigare frågor.

Det viktiga är väl att göra det på ett trevligt sätt. Ibland kan det även vara bra med en länk till den tråden man tänker på.
 
Det är sant, man bör ju ha kollat upp om det verkligen finns en tidigare tråd som besvarar frågan.
 
Bästa sättet är väl att den som påpekar det också tar sig tid att leta upp den gamla diskussion (om det nu är lätt att hitta) och lägger in en länk till den. Så blir alla glada.
 
Självklart måste man få fråga om saker som varit uppe förut. Men innan man frågar så är det ju lämpligt att göra en snabb forumsökning. Det tar högst tio sekunder att få upp alla gamla trådar om t.ex. "Omnibounce" eller "Cokin" eller vad det nu kan vara.

Varför ska andra medlemmar behöva serva en lat frågeställare med en sådan sökning?
 
acke skrev:
Självklart måste man få fråga om saker som varit uppe förut. Men innan man frågar så är det ju lämpligt att göra en snabb forumsökning. Det tar högst tio sekunder att få upp alla gamla trådar om t.ex. "Omnibounce" eller "Cokin" eller vad det nu kan vara.

Varför ska andra medlemmar behöva serva en lat frågeställare med en sådan sökning?

Därför att det inte egentligen inte bara handlar om fakta-sökande... Också om mänsklig kontakt, om att diskutera med människor med samma intressen. Som diskussionerna i bilklubben, på golfbanan eller vad man nu håller på med. Alla fakta om bilar finns att tillgå i diverse forum. Lik förbannat står det just nu två garagebleka jeansjacke-prydda värmlänningar och diskuterar vilka förgasare som är bäst på en Camaro -76... Men också inlärningen, själva "uppsugningen" av fakta blir både effektivare roligare genom direkt kontakt. Hmm.. har detta blivit sagt förut? Sök på "Camaro" :)
 
Ett vänligt och informativt samtal tror jag inte någon vill tacka nej till.... Å det är klart att det finns en hel del svar i "arkivet" också...

Så "både-och"-mod, inte "antingen-eller", är nog svaret.

Vänliga tjoanden i sommarkvällen,
Christian
 
Hans-C skrev:
Därför att det inte egentligen inte bara handlar om fakta-sökande... Också om mänsklig kontakt, om att diskutera med människor med samma intressen.

För mig är forumet huvudsakligen en stor fotografisk faktabank, och en väldigt bra sådan. Socialt chattande hör bättre hemma på chatsidor eller möjligen under rubriken "Fritt forum".

Fast personligen föredrar jag ju det sociala fotosnacket öga mot öga, på fotoklubben, på puben eller på andra fysiska mötesplatser. :)
 
Ulf,
ursäkta en lite sur kommentar från mig...
Det finns väl för sjutton fler användningar av forumet än en strikt "fråga X == svar Y"??

Och många nykomlingar till fotosidan måste ju för sjutton få känna att man får ställa frågor som man funderar på? (självklart inom rimliga gränser) Och kan få vänliga svar...

Ulf, i sådana fall tycker jag att du kan hålla dig till sök-funktionen då istället, kanske?

-irriterad Christian
 
Såja, Christian, inte vara sur nu.... :)

Jag berättade ju bara vad jag använder forumet till: utbyte av kunskap. Därmed inte sagt att man inte kan vara social, trevlig och vänlig på samma gång.

Och som jag skrev redan i mitt första inlägg: Självklart får man fråga om saker som varit på tapeten förut. Men det är klokt att göra en snabb sökning först. Samma fråga kanske ställdes av någon annan för en timme sedan?
 
Jag ser också forumen som en i första hand kunskapsbank. Vissa trådar kan bli mer diskussioner än kunskapsutbyte dock, och inget fel med det (dock säger min erfarenhet att forum är ett ganska dåligt medium för diskussioner).

Vidare finns Fritt forum om man verkligen vill snacka av sig. Vill man socialisera i första hand, är öga mot öga det bästa, andra hand olika elektroniska substitut.
 
Hehe,
Ulf och David, vilket kort sinne jag har? Inget surande här dårå. :)

Jag tror att vi är helt överens egentligen. Så.
-Christian
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.