Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Största chans att få en skarp bild? Rörligt motiv.

Produkter
(logga in för att koppla)

78D40

Aktiv medlem
Om ni skulle se ex. en örn komma flygande, vilka inställningar skulle ni välja för att öka chansen till en bra bild?
 
Så kort slutartid som ljuset tillåter (om du vill frysa rörelsen) samt tillräckligt skärpedjup för att säkerställa att skärpan hamnar rätt. Men som alltid vid den här typen av frågor går det inte att svara i form av exakta inställningar. Allt beror ju på hur mycket ljus du har att tillgå vid fototillfället.

Mao studera hur exponeringstriangeln hänger ihop och med den kunskapen gör du den bästa avvägningen, för just din utrustning, vid fototillfället.
 
Här är lite tips på inställningar:

- Följande autofokus (AI Servo på canon-språk)
- Kort slutartid (1/1000-del eller kortare för flygande fågel kan nog vara lämpligt)
- Inte för stor bländaröppning (stor bländaröppning ger kort skärpedjup vilket gör att fokusen lättare missar. Objektiven brukar också vara skarpare om man bländar ner lite)
- ISO väljs till lämpligt värde för att uppfylla tid och bländare ovan. Blir ison för hög och ger brusiga bilder får man kompromissa med tid/bländare.

Man kan gärna köra med någon automatisk exponeringsfunktion (t.ex. bländare eller tidsprioritet).
Tänk också på att kompensera för exponeringen om man skall fota en fågel mot en ljus bakgrund.

Det viktigaste tipset är kanske att inte ha kameran nedpackad i väskan, missade en örn just p.g.a. det en gång... :)

Svårt att hitta inställningar som funkar för alla situationer dock, det kan ju t.ex. skilja rätt mycket i mängden ljus o.s.v. vilket gör att man får prioritera annorlunda.
 
Har aldrig plåtat fåglar men jag hade ställt kameran i Manuellt läge
sen hade jag börjat med en slutartid kring 1/500 sek för att se om det räcker eller om jag behöver en kortare tid eller om det kanske räcker med en längre tid. Beror ju på om du vill ha bilden helt fryst eller om du vill att det skall bli en viss naturlig rörelseoskärpa vid vingspetsarna. det kan blir bra skulle jag tro.

Bländare hade jag valt den största möjliga som objektivet medger till att börja med och sen hade jag ev provat att blända ned något steg om för att se om det gör någon skillnad.

ISO hade jag sen flyta automatiskt, det får så att säga "bli vad det blir."

Autofokusmetoden hade jag ställt på "följande" autofokus och frammatningen hade jag valt högsta möjliga antal bilder per sekund.

Det finns många duktiga fågelfotografer på detta forum så du kommer säkert få fler svar.

Ett sätt kan ju också vara att titta på bilder som andra tagit av fåglar och helt om det också finns information om tid, bländare, objektiv osv. Finns säkert någonstans på detta fantastiska forum! :)
 
Det märks att jag är amatör. Men mitt svar är att att snabbt vrida programhjulet på auto med ena handen samtidigt som jag försäkrar mig med andra handen att fokusen står på automatiskt läge och inte manuellt.

Anledningen är att jag helt enkelt inte hinner ändra ISO-tal, slutartid och bländaren på den lilla tiden som örnen flyger förbi och riskerar missa bilden helt. Autoläget gör att jag iaf får några bilder tagna på dom få sekunderna som örnen flyger förbi.

Det här baserar sig på att det är en oförberedd händelse du ska fotografera. T.ex. örnen flyger förbi när du tar ett foto på en båt i hamnen. Sitter du däremot och väntar på en klippa vid havet i timmar på att en örn ska flyga förbi har du givetvis gott om tid att ställa in kameran i förväg enligt dom andra tipsen du fått.
 
Jag tänker mig att man ska vara ganska väl förberedd. Jag har sett örnar många gånger, men jag har inte haft någon kamera vid de tillfällena. Men om jag hade haft en, skulle jag ha behövt riktigt långt tele, eftersom ett avstånd på några hundra meter är väldigt mycket när motivet är omkring metern brett. Men extremt kort slutartid behövs inte när fågeln spanar av området för att söka byte. Det är väldigt stillsamt, örnen rör knappt på vingarna.

Typfallet som man kanske skulle vilja ha bild på är när fiskgjuse eller havsörn tar ett byte, eller när örnen slår en harpalt. Det finns såna bilder, och jag tror att det ligger många långa timmar av tålmodig väntan bakom under lång tid. Man lär sig var den kommer att kunna finnas och hoppas att få det där magiska ögonblicket.

Då hjälper det att ha precis rätt tele på och att AF hänger med och träffar rätt. Att skjuta fågel med kamera är kanske aningen svårare än att skjuta dem med bössa, och det är inte lätt.

Jag har hållit till godo med att bara titta på dem, i beundran. Jag vet var ett par fiskgjusar häckar varje år, och jag vet platser där det finns örn, både havsörn och kungsörn, och nära Stockholm. Men man ser dem egentligen aldrig "flyga förbi", utan de cirklar runt där uppe, spanande efter något matnyttigt. Vid gjusboet är det så klart lättare att få se både ungar och vuxna, matningen och de första flygförsöken. Men gjusarnas granne, gubben på ön intill den lilla holmen, låter dej inte komma nära. Men med långt tele kan man få hyggliga bilder om man bara lyckas hålla det tillräckligt still i båten. Jag har inte gjort det, men en kompis har fått bilder på gjusens ungar.

Naturfoto är nog väldigt mycket natur, och kanske inte så mycket foto.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar