Annons

Sony A7R II

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag ser det inte som en fördel att byta toppmodell så ofta, men det är förstås min åsikt. (När det gäller A-fattning byts det ju knappt alls, men det är en annan sak)
 
Och inte ställa till med oreda i den här lilla gruppen? Jag har tagit många tusen bilder med min Sony och tycker mig har koll på för- och nackdelar, men det känns som att ni vill ha den för er själva och nya Fotografer med Sonykamera har inget här att göra. (I synnerhet inte om man säger något negativt). (Om nu tre år med Sonys E-fattning räknas som nytt)

Jag använder Sonys kameror och gillar dem, men jag har aldrig varit med om något så stingsligt och svårmodererat som denna grupp. Det är massor av off topic, och diskussioner kring allt möjligt som inte har med Sony att göra, och när man väl skriver om Sony går somliga i taket ...

Jag tror du överdriver lite här (dagens understatement). Jag tror heller inte folk är lika bräckliga mentalt som du tror. Men det är ju sant att det inte alltid varit fokus på kameraegenskaper hos Sony-kameror i allmänhet eller A7r II i synnerhet som varit det viktiga i den här tråden. Påfallande ofta har det handlat om olika Canon-modeller och det har ju ibland känts lite OT det ska medges. Jag och en del med mig har rätt idogt försökt diskutera våra kamerors konstruktion och det gäller både för och nackdelar. Jag har verkligen borrat i gränssnittet och försökt förklara hur det funkar för folk med annan bakgrund men kunnat konstatera att det varit svårt att få göra det utan en massa tillmälen. Men det är ju tyvärr ett av Internets signum och har knappast bara sin hemvist i Sony-forum.
 
Tveksamt. Minolta försökte i nästan 15 år med sina A-hus med namn som började på 9. Det gick väl sådär. CaNikons hegemoni på "proffsmarknaden" hotades inte så värst mycket.

Jag tror att Sony är smart nog att inte göra det misstaget. En A8 ser jag däremot som hyfsat trolig.


Ja, och det finns faktiskt inte speciellt mycket allvarlig kritik mot de senaste A7-husen heller. Visst finns det folk som avfärdar dem med argumentet att de inte är spegelreflexer, men sådan kritik går ju knappast att ta på allvar.

Jo jag tror faktiskt att de kommer komma med större hus med större batterier för det är faktiskt en kritik mot batterierna som inte kan lösas på annat sätt och det finns ju historiskt försöksballonger Sony redan gjort med spegellösa tjockkamerahus i konsumentsegmentet, så det är inget nytt.

http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_A3000/

Skitsamma om det kallas A8 eller A9. Vad ska de annars tillföra i det segmentet när det redan finns extra allt i A7r II? Större hus, större batterier, bättre ergonomi och top display? Det finns väl inte så mycket i övrigt att klaga på antar jag.
 
Jag ser det inte som en fördel att byta toppmodell så ofta, men det är förstås min åsikt. (När det gäller A-fattning byts det ju knappt alls, men det är en annan sak)

Jag kan gärna förstärka din åsikt. Min privata åsikt är att det är ett svaghetstecken att byta toppmodell ofta.
Kan sända signalen "vi gjorde inte jobbet så bra vi kunde förra gången-så varsågod här är en ny modell"
istället för signalen att vara innovativ.

Fast i fallet spegellösa systemkameror är vi förstås bara i början av deras utveckling. Så sannolikt blir det tätare uppgraderingar.

Å andra sidan är det oerhört lite jag saknar (om ens något) i mina nuvarande kameror så jag sitter lugnt under min korkek och tittar på när andra försöker tränga sig upp på uppgraderingskarusellen. Det ska till oerhört mycket mer för att jag ska byta. Att sedan A7RII är retsamt frestande är en annan sak.

Men både jag och min plånbok är stolta över min återhållsamhet.

Fast jag tror Sten-Åke spår rätt !
 
Jag ser det inte som en fördel att byta toppmodell så ofta, men det är förstås min åsikt. (När det gäller A-fattning byts det ju knappt alls, men det är en annan sak)

Jag har inte lagt någon värdering i detta utan bara beskrivit effekterna av korta resp. långa cykler. Det finns ju ingen poäng i korta produktcykler om de inte innebär fler nya användbara och önskade funktioner. I fallet Sony och A-modellerna (speciellt FF) så är jag säker på att många blivit besvikna på att det är så länge sedan det kom något nytt och fräscht som de ju ser nu händer uteslutande i A7-serien. Det är där Sony verkar lägga precis allt sitt krut. Vi skulle behöva en ny fräsch APS-C-modell i par med tekniken i A7-orna till E-mount också faktiskt.

Jag skulle dock tycka att det vore bättre om man faktiskt utvecklade firmware med nya funktioner ibland och tog betalt för detta rimligt istället för att komma med marginella uppgraderingar av husen som faktiskt kanske inte är nödvändigt. Med programmeringsbara knappar så skulle ju det gå jättebra och det skulle motverka det "köp och släng" vi lever i nu i hög grad. Det är mycket kapitalförstöring i kamerabranschen och Sony tillhör verkligen i det avseendet de värsta. Så är du svårt Miljöpartianstruken så är nog Sony inget bra miljöval men det verkar ju inte Volkswagen vara heller har jag hört och jag får nog sluta åka båt då också eftersom det kostar 10ggr mer att åka samma sträcka med en gammal snurebåt som med bil om man ser till soppakostnaderna. Det är nog en betydligt värre miljöförsyndelse än att köpa ett nytt kamerahus ibland.
 
Det är nog ingen som förväntar sig att en A7R II ska vara en Nikon (eller Canon, Fuji eller något annat). Däremot finns det en del av oss som skulle vilja att den hade en del av de fördelar som kan finnas med dessa system. Nu tycker jag dock att Sony har lagt till det mesta i version 2, som stabilisering och bättre fysisk ergonomi och snart också möjlighet till bättre råfiler (om än okomprimerade). Batteritiden är ju vad den är eftersom det inte finns plats för större batterier i kameran, så det får man leva med - möjligen skulle de kunnat få göra batterigreppet så man får plats med ett jättestort batteri i stället för två små (ungefär som Nikon har möjlighet till i vissa av sina grepp) då dessa har rätt mycket mer än dubbel kapacitet.

Objektivutbudet med AF och E-fattning är en annan sak, men den döda hästen har vi väl sparkat nog på vid det här laget ...

Det var en mycket bra idé med batterigreppet, man funderar annars på om det fins några nyheter eller forskning för att förlänga/öka antalet bilder, mindre kameror har väl alltid varit eftertraktade, kanske inte alltid som huvudkamera men ett smidigt alternativ när man inte vill eller behöver en stor kamera.
 
Jag skulle dock tycka att det vore bättre om man faktiskt utvecklade firmware med nya funktioner ibland och tog betalt för detta rimligt istället för att komma med marginella uppgraderingar av husen som faktiskt kanske inte är nödvändigt. Med programmeringsbara knappar så skulle ju det gå jättebra och det skulle motverka det "köp och släng" vi lever i nu i hög grad.

Där satte du fingret på exakt en av de viktigaste punkterna jag länge gått och tänkt på. Direkta fel och buggar i den interna programvaran ska självklart vara kostnadsfria. Men andra klara förbättringar gott kunde få kosta en slant.

Det handlar ju inte heller bara om miljöförstöring utan kanske främst kundernas plånböcker. Och givetevis vill tillverkare vittja plånböckerna så ofta det bara går. Men resultatet av ständigt nya kameror, typ lite överdrivet "månadens nya kamera" gör att folk i allt större utsträckning ger f-n i alla s k nyheter och sitter nöjda med vad de har (och skonar plånböckerna).

Samtidigt är det ju enl min åsikt förnuftigare tänk i att ha en FW-vänlig kamera och utveckla objektiv och tillbehör istället för att ständigt komma med nya kameramodeller och sladda vad gäller objektiv. Inte nödvändigtvis alltid helt nya objektivmodeller men korrigering av de sämre man producerat.

Jag tycket folk verkar drabbas av ren nojja ibland så snart det kommer en ny kameramodell och i vissa extremfall känner att kameran de köpte för 1-3 år sedan är ute och omodern. Vi har väl sagt det förr: En uppdaterad rawkonverterare kan göra större underverk än en senare generation av samma kameratyp för många. Nu har ju A7RII ett par egenskaper som är verkliga förbättringar och för de som verkligen behöver dem är det givetvis en annan sak.

//Lennart
 
Jag ser det inte som en fördel att byta toppmodell så ofta, men det är förstås min åsikt. (När det gäller A-fattning byts det ju knappt alls, men det är en annan sak)

Nä det gör nog inte jag heller men i fallet Sony och A7-plattformen så har man ju haft ett lite speciellt läge. Som Gunnar påpekat så har plattformen inte funnits ens i två år än, så den utvecklas ännu mycket starkt och måste så göra. Det vi ser komma nu är generation 2 av plattformen och en andra generationen faktiskt fått signifikativa förbättringar som saknats i den första generationen. Att jämföra Canons plattform som funnits sedan hedenhös är kanske inte helt lyckat.

Jag skulle vilja påstå att det är ett mycket viktigt tillskott till plattformen att bildstabilisering i huset införts. Detta därför att så många kopplar tredjepartsobjektiv (både manuella och nu även AF-objektiv) som saknar bildstabilisering i objektiven till A7r II. Detta gäller inte minst Sonys egna A-mounts. Så A7-plattformen måste vara betydligt mer anpassningsbar än Canons kamerahus någonsin kommer behöva vara på gott och ont, eftersom A7r II blivit mycket mer av en "Swiss army knife" än Canons tjockkameraplattform någonsin har en möjlighet att bli. A7-plattformen måste kunna stötta alla dessa olika typer av objektivsystem för att komma fullt ut till sin rätt. De tbehöver inte Canon bry sig om i sin skyddade verkstad.

Den första generationen A7:eek:r saknade fasdetekt-AF som den nu fått i form av hybrid-AF. Även detta har ökat användbarheten stort.

Den kritik som riktats mot slutaren i A7r från första generationen är även den åtgärdad och bidrar ihop med förbättringarna ovan till att möjliggöra fotografering på betydligt längre slutartider - också det något som ökar användbarheten.

Sedan kan jag ju undra över om de gjort något åt de irriterande missar i automatiken i A7r i motsvarande A-läge i A7r II. Det hade ju den irriterade ovanan att vilja ligga spikat på 1/60 sek lite väl hårt. Det har ju i alla fall gjort att jag numera inte använder det läget alls.

Att A7-plattformen ser ut som den gör idag är väl hyfsat logiskt. A7r II är flaggskeppet med extra allt och flest pixlar. A7 II är en budgetmodell för de som vill ha en billig FF-kamera och A7s II riktar sig mest till de som vill filma och de som har extrema krav på lågljusegenskaper. Det är väl ändå en hyfsad positionering som motiverar tre olika kameror som täcker in tre olika "roller".
 
Där satte du fingret på exakt en av de viktigaste punkterna jag länge gått och tänkt på. Direkta fel och buggar i den interna programvaran ska självklart vara kostnadsfria. Men andra klara förbättringar gott kunde få kosta en slant.

Det handlar ju inte heller bara om miljöförstöring utan kanske främst kundernas plånböcker. Och givetevis vill tillverkare vittja plånböckerna så ofta det bara går. Men resultatet av ständigt nya kameror, typ lite överdrivet "månadens nya kamera" gör att folk i allt större utsträckning ger f-n i alla s k nyheter och sitter nöjda med vad de har (och skonar plånböckerna).

Samtidigt är det ju enl min åsikt förnuftigare tänk i att ha en FW-vänlig kamera och utveckla objektiv och tillbehör istället för att ständigt komma med nya kameramodeller och sladda vad gäller objektiv. Inte nödvändigtvis alltid helt nya objektivmodeller men korrigering av de sämre man producerat.

Jag tycket folk verkar drabbas av ren nojja ibland så snart det kommer en ny kameramodell och i vissa extremfall känner att kameran de köpte för 1-3 år sedan är ute och omodern. Vi har väl sagt det förr: En uppdaterad rawkonverterare kan göra större underverk än en senare generation av samma kameratyp för många. Nu har ju A7RII ett par egenskaper som är verkliga förbättringar och för de som verkligen behöver dem är det givetvis en annan sak.

//Lennart

Ja och sedan kan vi ju ta upp även alla dessa proprietära RAW-format som i princip upplevs som helt unika av RAW-konverterarna. Dessa format kan vara väldigt lika men det räcker ju med att det som identifierar ett format har en kod som skiljer mellan RAW från andra kameror av samma märke.

Så var det ju med gamla Konica Minoltas MRW från D7D och D5D. När det inte fanns något importfilter för D5D i Pixmantec Rawshooter så kunde D5D-fotografer ändra sina filer med Hexeditor och byta D5D mot D7D så funkade det utmärkt då formatet egentligen var det samma.

Om vi hade ett generellt RAW-format som alla accepterade så slapp både tillverkare av kameror och RAW-konverterare att bry sig om detta och den tiden och pengarna hade kunnat användas till att utveckla bättre funktioner istället.

Jag är medveten att det finns en debatt kring optimering av RAW och att en del hävdar att det finns fördelar med proprietära RAW före exv. DNG och vi vet ju att exv. Capture One har problem med DNG så det finns problem men frågan är exakt hur de ser ut. Men åter andra verkar ju kunna hantera detta utan att deras kunder är otröstliga över något de förlorat vid en DNG-konvertering exv.
 
Senast ändrad:
Jag ser det inte som en fördel att byta toppmodell så ofta, men det är förstås min åsikt. (När det gäller A-fattning byts det ju knappt alls, men det är en annan sak)

Tycker det känns som vi nu är tillbaka på 80-talet man köpte sin kamera sedan var man nöjd med den i flera år, möjligen bytte den till en bättre variant men ej för den saken nyare.

Ett tag var det nya varje år nästan och visserligen rätt stora skillnader i sensor prestanda.
Nu känns det som vi är på en nivå där man inte kommer så mycket längre och att det knappt hjälper.
Det tråkiga är priset på A7rII och det skyller på är dollarn eller rättare sagt kronas dåliga värde. Verkar som A7rII går bra i de valutastarka länderna där den fortfarande är prisvärd.

Tror att de stora tillverkarna vet var de gör. Se bara alla billiga instegskameror som fanns för några år sedan och nu när DSLR boomen släppt ser vi knappt några. Utan mer "Pro" modeller. Bara "nördar" kvar!!
Det gäller ju för kamera industrin att förbättra sig eller hitta nischer för att sälja
 
Jag kan gärna förstärka din åsikt. Min privata åsikt är att det är ett svaghetstecken att byta toppmodell ofta.
Kan sända signalen "vi gjorde inte jobbet så bra vi kunde förra gången-så varsågod här är en ny modell"
istället för signalen att vara innovativ.

Fast i fallet spegellösa systemkameror är vi förstås bara i början av deras utveckling. Så sannolikt blir det tätare uppgraderingar.

Å andra sidan är det oerhört lite jag saknar (om ens något) i mina nuvarande kameror så jag sitter lugnt under min korkek och tittar på när andra försöker tränga sig upp på uppgraderingskarusellen. Det ska till oerhört mycket mer för att jag ska byta. Att sedan A7RII är retsamt frestande är en annan sak.

Men både jag och min plånbok är stolta över min återhållsamhet.

Fast jag tror Sten-Åke spår rätt !

Idag refererar man till följande text på SAR bl.a.:

Det handlar om ett försök att använda A7r II som "sportfotokamera"

http://www.engadget.com/2015/09/23/sony-a7r-ii-second-gen/

"The A7R II held its own for the most part — despite not really being designed as a pro-level sports cam. I wish write times were peppier and hopefully Sony’s designers find ways to cram a bigger battery and, perhaps, a second memory card slot into this line’s compact frame. But overall, I came away impressed with how far Sony’s come with this line. Both the A7 bodies and first-party lens lineups are steadily improving. And thanks to the company’s rapid pace of deployment (six new models in two years) it seems like we’ve finally reached the point where “pretty damn good for a mirrorless camera” has turned into just “pretty damn good.”

Större batterier och ett extra kort. Om det är vad folk vill ha och saknar mest så kommer de att få det. Jag är jag rätt övertygad om det men de kommer inte få någon OVF, men är det verkligen en "show stopper" idag med dagens kvalitet på EVF:er? Jag vet inte men en EVF kommer aldrig bli lika snabb i uppstarten som en OVF och ska den alltid vara "på" under en match så drar ju det ännu mer batteri, vilket kräver större batterier i sig bara det.
 
För de flesta sportfotografer kan det knappast vara något större problem att ha ett batteripaket i t.ex. bältet med en sladd till kameran. Det löser batteriproblemet ganska bra, tror jag.

Alternativet är väl att använda det redan befintliga batterigreppet, men det räcker inte lika länge.
 
För de flesta sportfotografer kan det knappast vara något större problem att ha ett batteripaket i t.ex. bältet med en sladd till kameran. Det löser batteriproblemet ganska bra, tror jag.

Alternativet är väl att använda det redan befintliga batterigreppet, men det räcker inte lika länge.

Det finns inget sådant batteripaket till A7-serien. Inga kameror med E-fattning jag testat går att fotografera med när ström anslutits till USB-kontakt. För att få till detta krävs ett batteripaket där man lurar kameran att tro att det är ett vanligt batteri som kopplats in.
 
Jo, jag var rätt säker på att så var fallet. Det var mer ett förslag på lösning som vore acceptabel för sportfotografer, men kanske inte lika mycket för naturfotografer, gatufotografer eller reportagefotografer.
 
För de flesta sportfotografer kan det knappast vara något större problem att ha ett batteripaket i t.ex. bältet med en sladd till kameran. Det löser batteriproblemet ganska bra, tror jag.

Alternativet är väl att använda det redan befintliga batterigreppet, men det räcker inte lika länge.

Jag har fotat några dagar med en Sonyfotograf. Batterierna tar slut hela tiden och att ha en kabel till ett bälte, visst det kan funka i vissa situationer.

Jag nämnde tidigare att jag fotat mycket D810, med stora batterierna, jag har tagit över 3000 bilder och batteriet är långt ifrån slut. Har faktiskt aldrig lyckats ladda ur det/dem, resan eller helgen har tagit slut innan. Det är batterier inköpta 2012 till D4 så de har varit med ett tag.

För nya Sony, det pratas om 300 bilder och tom färre än 200. Men å andra sidan, iPhone har ett batteri som inte klarar en dag.
 
Dubbla minneskortsplatser och bättre batteritid lär komma (strömförbrukningen lär sjunka med tiden). EVF får alltjämt kortare uppdateringsfrekvens så även detta problem vid sportfoto lär minska. Det förefaller även som om de senaste spegellösa har blivit bra mycket bättre med följande AF så många problrm lär lösas på sikt även om det är en bra bit kvar till de rena sportkamerorna D4s och 1DX men dessa är specialiserade instrument.
 
Bockar och bugar Fredrik. Ett inlägg som jag väntat på under dom senaste veckorna, balansvågen har haft en alldeles för stor slagsida, där missyttringar och önskemål staplats så till den milda grad på en sida av vågen, att det nog skulle ta flera år innan vågen hittar sin jämvikt. Vilket osökt kommer mig att tänka på dom drömmar som fans ett halvt år före släppet av första A77, man önskade en kamera som inte gick att tillverka för tekniken fans bara inte, man ville ha en modell 2011 som var tillverkad 2018, och det går ju bara inte.


Man önskar egenskaper från Fuji ( Fujifilm spelar en ovanligt central roll i utvecklingen av Sony kameror ) Man vill ha batteriet från D810, man vill ha Autofokus från 1DX, OVF-sökaren är jag inte säker på, men den gamla från A900 skulle nog duga bra, samma firma till och med.


Ditt inlägg känns så befriande i sin enkelhet, du har i ett enda svep rakat bort några minusposter så ena sidan till och med lyft sig från bordet, på grund av att allt kan inte göras på en gång, men kritik är viktig som påpekats, önskar många plats för flera minneskort för att ta något ur den stora önskehögen, så får man hoppas att Sony lyssnar.


Priset är knepigt för Sony borde förstå att då ökar givetvis kraven och blir också mera rimliga att kräva, jag lägger tillbaks en liten bit på vågen, och den är märkt priset.


//Bengt.
 
Dubbla minneskortsplatser och bättre batteritid lär komma (strömförbrukningen lär sjunka med tiden). EVF får alltjämt kortare uppdateringsfrekvens så även detta problem vid sportfoto lär minska. Det förefaller även som om de senaste spegellösa har blivit bra mycket bättre med följande AF så många problrm lär lösas på sikt även om det är en bra bit kvar till de rena sportkamerorna D4s och 1DX men dessa är specialiserade instrument.

Nu pratar du om framtida modeller, inte denna kameran :)

Ingen tror att utvecklingen kommer stå still men nu är jag spekulant på denna kameran så jag är nyfiken på vad den kan och inte kan.
 
Intresset för sport och fågel fotografering ser ut att ha ökat en hel del dom senaste åren, ser nästan ut att dominera nu för tiden, så tillhör man den skaran av fotograf så går många kamera modeller bort tyvärr, urvalet minskar vilket gör kamera valet enklare och skapar mindre huvudbry. Tyvärr så ligger A7RII där bland modellerna som är mindre lämplig för sport/fågel. Är man mera åt stilleben/landskap så fungera nog dagens A7RII bra. ( med extra batteri bakfickan då )



//Bengt.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.