Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Snälla hjälp. (bildskärmsfråga)

Produkter
(logga in för att koppla)

Ricku84

Aktiv medlem
Jag vet inte om jag inbillar mig eller inte, men på min skärm så ser det ut som att allt som skall vara vitt, har lite gult i sig. Väldigt lite, men det syns ändå.

T.ex den här textrutan där jag skriver forumtråden. Den ska ju vara vit, men på min skärm så är den ej 100% vit. Jag tycker mig se att det är en svag gulton i den vita färgen.

Vad kan detta bero på? Hur fixar jag?
 
Det här med skärmkalibrering är en hel vetenskap.

Man kan göra en halvdan kalibrering genom att leta reda på en testbild (ungefär en sådan man brukade få se på tv när de inte sände något program) med en rad gråskalor och färgkartor.

Sen skruvar man på ljus och kontrast tills vitt är vitt, svart är svart och nästan-svart inte är svart och nästan-vitt inte är vitt.

.. och så samma sak med färgerna. Det finns websidor som guidar dig genom det här, men jag kan inga på rak arm. Du hittar säkert mha google. :)


Om man ska vara riktigt seriös så ska man se till att skaffa en skärm med en bra panel och använda ett kalibreringsverktyg (hårdvara) med specialiserad mjukvara för att göra en färgprofil för just den skärmen. Men det är antagligen overkill för dig.
 
En snikvariant är att använda grafikkortets drivrutiner ("Egenskaper för bildskärm"). Bilden nedan är för ett Nvidia-kort. Följ guiden så gott det går, det brukar bli hyfsat.
 

Bilagor

  • skärm.jpg
    skärm.jpg
    26.2 KB · Visningar: 148
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.