Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Skillnad objektiv för SLRs och DSLRs

Produkter
(logga in för att koppla)
Beror lite på.
DSLR-kameror som har 1.6x beskärningsfaktor finns det vissa speciella "digitala" linser för. Dessa tecknar ut en mindre bildcirkel och är därför lättare att tillverka. Speciellt om det är vidvinklar. I vissa fall kan också objektiven vara optimerade för digitalt genom att konstruktionen är gjord så att ljuset som faller in mot sensorytan kommer relativt rakt framifrån då sensorerna kan ha problem om vinkeln på det infallande ljuset blir för snäv. Men många av dessa passar även fulla 135 formatet.

Förutom dom speciella objektiven så är det samma objektiv som används.
 
Angående de objektiv med fullstor bildcirkel som lanseras i nya ”DSLR-versioner” så handlar det nog om att man lagt större vikt vid utformningen av de bakre linserna. Eftersom sensorer reflekterar tillbaka mer ljus än film så kan man i olyckliga fall få ströljusfenomen p g a att detta ljus speglas i en bakre linsyta. I många fall är nog den enda skillnaden mot äldre versoner att dessa nya DSLR-objektiv har fått en förbättrad antireflexbehandling på de bakre linsytorna.
 
Innebär detta att man utan vidare kan använda "vanliga" objektiv även till en DSLR? Kan man i efterhand förbättra antireflexbehandlingen på de bakre linsytorna för att på så sätt minimera de nämnda ströljusfenomenen?
 
I regel kan du utan problem använda samma objektiv, och nej, jag tror inte det är värt att försöka förbättra antireflexbehandlningen på något sätt.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.