Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Skanna negativ

Produkter
(logga in för att koppla)

Henkan

Aktiv medlem
Hej,

Går det att skanna negativ med en vanlig flatbäddskanner (utan läsare för dia e. dyl.) och få ett gott resultat? I så fall - hur gör man?

Jag har testat lite oloka varianter och tycker inte att resultatet blir speciellt bra (snarare skitdåligt).

Hälsningar,

Henkan
 
Det finns flatbäddsscannrar som antingen har ett dia lock, altså en lampa i locket för genomlysning, sedan finns en ännu sämre variant som har en spegel som tar ljus nedifrån och vänder det. Båda är dåliga eller urusla, utom kanske dom allra nyaste flatbäddarna. Samt att dom kräver stöd för dia/negativ i drivrutiner etc. Men generellt sett har en dia scanner åtminstone dubbla upplösningen mot en flatbädd, samt ofta ett högre dynamiskt omfång. För att inte tala om programvaran som följer med, som är anpassad för detta. Det kan också vara svårt att få bra focus på negativ och dia på en flatbädd. Kan vara svårt med en diascanner också, men klart lättare.

Så nej, det går inte.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.