Hej!
Jag har en S3 IS själv. Jag skulle vilja att du förtydligade några saker.
1. Vad menar du med "problem att fokusera"? Vill den inte fokusera alls, eller fokuserar den fel, alltså att det blir dålig skärpa på bilderna?
2. Du skriver "använder zoomen". Menar du att du får problem när du överhuvudtaget zoomar eller t ex större problem ju kraftigare du zoomar?
3. Vad menar du med "superbra ljus"? Ge exempel på hur ljusförhållandena är när du får fokusproblem.
4. Är det bara vid kombinationen zoom plus dåligt ljus du får fokusproblem, eller räcker det med den ena av faktorerna?
Sedan undrar jag, har problemet börjat ganska tvärt, eller har det kommit gradvis? Om problemet börjat tvärt tyder det på kamerafel, men om det kommit gradvis skulle det kunna bero på att du ändrat dina fotovanor med tiden mer än du kanske tänkt på. Det kan ju naturligtvis röra sig om kamerafel även om problemet kommit smygande.
Jag har svårt tro att det skulle kunna vara någon inställning du kommit åt. De inställningar jag kommer på nu är i så fall att du råkat välja något av närbildslägena eller manuell fokus. Men dessa återställs när kameran slås av och på igen, såvida man inte använder C-läget och medvetet sparat de inställningarna.
En inställning som inte återställs är AF-hjälpbelysning på/av. Men det ska vara rätt dunkelt där man fotar för att hjälpbelysningen ska behövas så att kameran inte kan fokusera utan. Dessutom är räckvidden inte så stor. Den är bara till hjälp för att fokusera på objekt på relativt nära håll, kanske upp till högst två, tre meter eller så. Men jag är inte säker på avståndet. Jag har aldrig testat räckvidden noggrant.
Vad brukar du förresten använda för läge på fotograferingslägesratten? Om du t ex brukar använda något av de automatiska lägena, Auto, Landskap, Porträtt etc, och råkat slå över till ett läge som fungerar på ett annat sätt kan det ju få alla möjliga konsekvenser.
Det finns fokustester man kan göra själv, men jag känner inte till något gör-det-själv-test där zoom och olika ljusförhållanden är inblandade.
Själv brukar jag alltid vilja ha god koll på under vilka omständigheter felet uppstår innan jag lämnar in en sak för reparation eller koll. Men det kräver samtidigt att man är tillräckligt insatt i hur apparaten fungerar, vilket inte alltid är helt lätt. Det har hänt mig ganska många gånger att jag fått tillbaka tekniska produkter utan anmärkning från verkstaden fast det verkligen har varit fel på dem. Detta på grund av att felen varit för luddiga för att kunna framkallas avsiktligt och/eller på att jag inte hade kunskaper nog att kunna beskriva felet tillräckligt exakt. Det är verkstadsfolket och inte användarna som ska behöva vara experter. Tyvärr fungerar det inte alltid så i praktiken.
Mvh.
Lasse C