Annons

Så var det dags för skolfoto...

Produkter
(logga in för att koppla)

Jeppe

Aktiv medlem
Idag när man var och hämtade sina barn från dagis, så låg dom där..Skolfotografen hade varit där. Glad i hågen tog man upp bilderna och.......

Va ???

Nog för att det är fint ibland med kort skärpedjup.. men att fotografen använt så stor öppning att skärpan låg precis bara på näsa och ögon (som den naturligtvis ska) men sen blev det bara blurrigt. Jag vet inte hur ni ser på det, men just skol/dagisfoto tycker jag bör spegla hela barnets utseende... fast det kanske bara är jag som tycker det..

Vidare har fotografen lyckats klippa av min dotters ena tofs, vilket stör mina ögon ganska ordentligt...

Annars är det ju ett fint porträtt där fotografen lyckats med att placera ena ögat precis i diagonallinjen som sig bör.

Vidare till gruppfotot.. Här ställer vi dem mot väggen och bryr sig inte om att ställa upp kameran i linje med bakgrunden, vilket får till följd att hela bilden tycks luta, tiull råga på allt har han klippt av några barns fötter, men lämnat rejält med luft ovanför...

Det finns säkerligen många duktiga skolfotografer här i Sverige, men om det inte krävs mer än såhär så kanske detta är ett yrke att satsa på ;)

Ps..märks det att jag är lite irriterad?? ;)

Ja..jag vet.. det är bara att lämna tillbaka bilderna.. det kostar inget.. Men som företag i branschen så måste man väl ändå vara mer intresserad av att sälja bilder än att få tillbaka dem?
 
Jepps.. Kom en pall med kataloger till skolan idag. Förvisso har vi i personalen fått ett ex i måndes förra veckan men man kan ju inte säga att dom e perfekta.

Massor av foton, dock inte alla togs utomhus eftersom vädret vissa dagar var fint men blixten har tagit överhand. Syns klart och tydligt det skarpa blixtljuset på utomhusbilderna, innomhus blev dom bra.
Men ljusa och en del dassiga foton e lite väl dåligt. Så visst har man en del att klaga på.
Vi har haft bättre.
 
Jag har retat mig på det oerhörda slarv som förekommer inom denna yrkeskår i många år. Jag drar inte på något sätt alla över en kam men har sett så mycket dålig skolfotografi under de år mina barn gått i skolan så att jag nuförtiden returnerar rubbet osett.

Jag förstår att det ska gå fort o.s.v men man kan i alla fall begära att kamera & barn ska placeras så att kompositionen blir hyfsad i alla fall. Förra året så hade fotografen klippt vänster axel på alla barn i min dotters klass (på fotot alltså!) + huvudet på vissa, skandal!

Det finns säkert bra skolfoto också, eller?

Larsa
 
Jesper> Får jag föreslå att du kontaktar dagisfröknarna och frågarom du får föreviga din dotters grupp på ett gruppfoto och göra en serie enskilda porträtt av de små telingarna?

Blir det bra så är jag övertygad om att du är välkommen tillbaka även nästa år och nästa år och nästa år.
 
Efter 4 år som specialiserad dagisfotograf kan jag tänka mig att ställa upp i SM i dagisfoto.

Det tar tid att bli duktig dagisfotograf - särskilt gruppbilderna kräver erfarenhet. Problemet är att de flesta fotografer säsongsanställs och börjar bli hyffsade först när terminen var över.

När det företaget jag jobbade startade dagisfotoverksamhet var vi bara erfarna fotografer som fick plåta dagis - kvaliteten är SÅ viktig om man vill vara framgångsrik i längden.

Min specialitet var gruppfoto utomhus och ögonblicksbilder när de lekte.

En gång tog jag en gruppbild på 16 spädbarn under ett halvt år - utan några vuxna alls på bilden.. huuuu

Bästa betyget jag fått var när vi skickade ut bilder till ett stort dagis och de köpte precis alla och efterbeställde som galningar.

Skryt, skryt...

Nå... är det någon som antar utmaningen?
 
Roland: Hehe..jo.. det räcker dock inte att kontakta dagisfröknarna, man måste kontakta varje enskild förälder.

Magnus: Tvivlar jag inte alls på. Som sagt, det finns med all säkerhet många duktiga barn/skolfotografer. Men inte den här, och som du säger.. de börjar bli bra när säsongen är slut ;)

Håller fullständigt med, det är svårt att fotografera barn. Men bilderna brast inte i det, utan i det tekniska planet, kanske är det så att jag som fotograf är mycket mer kritisk mot bilderna än "vanliga" svensson, som tycker det är hur bra som helst..
 
Jag tror att det kan ligga en bristande motivation från fotografens sida som antagligen är proportionell mot dess lön. Ofta är det ju inte en fotointresserade som åker runt på dessa jobb.

Det värsta jag har sett var en av syrrans skolkataloger. Där skolans avgående mediaklass hade producerat katalogen. Det var ju tur att de var avgående. De hade totalt missat med ljuset så alla mörka personer typ afrikaner vart kolsvarta och det enda som syndes var ögonvitorna och tandraderna. I övrigt såg de ut som spökplumpen i Kalle Anka. Tyckte synd om de eleverna som producerat denna katalog, hade det varit en firma så hade garanterat fått göra om jobbet.

Mvh
Maverick
 
Jobbet har en väldigt låg status, och många som tar det har ingen som helst fotovana. Det förklarar en hel del tycker jag.

/Joakim
 
Skolfoto är ofta vägen in för många blivande fotografer. Listan på kända fotografer som varit skol/barnfotografer är lång.

Vid första anblicken känns det kanske inte så utvecklande, men man lär sigmycket om att hantera människor i alla åldrar - flera och enskilt samt att man blir snabb. Men kreativ är man då inte...
 
Har också ett skräckexempel från min tid i skolan.
Företaget som gjorde skolkatalogen hade retuscherat vår bild med tushpenna och tippex!!!
Resultatet blev att alla med glasögon såg ut som Stevie Wonder och där det tidigare fanns texter på plakat och t-shirtar var nu stora vita fläckar.
Behöver jag säga att vi returnerade katalogerna?

Problemet är också som Magnus säger, att fotograferna hinner inte bli bra, för de jobbar bara en säsong.

Ta Skolfoto Norden tex.
De anställer folk som får gå en intensivkurs i någon vecka.
Sen skickas de ut till skolorna och jobbar ett par månader fram tills årsskiftet.
De flesta får sen sluta och så börjar det om från början igen med nyanställningar.
Det är så de flesta företag i branchen funkar.

Dessutom är det fruktansvärd tidspress att plåta skolor.
Det är inte ovanligt att man skall hinna med en klass på trettio elever med enskilda porträtt och gruppbild på förtiofem minuter!
Då måste allt funka och har man ingen rutin så kan ni ju tänka själva hur det blir.

Sen finns det ju givetvis folk som medvetet slarvar och tror att de skall komma undan med det. Men de brukar inte bli så långlivade i företaget.

Joakim:
Jag får väl ta på mig rollen att försvara yrket eftersom jag just nu håller på med dagisfoto.
Jag förstår att yrket har en låg status bland såkallade "riktiga" fotografer.
Förmodligen eftersom dagisfotografen inte har en egen atiljé att skylta med och reser från plats till plats och jobbar.
Sen är det väl en liten töntstämpel på jobbet också.

Men om jag säger så här:
Hur många "riktiga" fotografer klarar av att plåta ungar i 0 till femårsåldern i en stökig miljö som en dagis? Under tidspress?
Hur många "riktiga" fotografer har över tretusen bilder som sitter hemma hos folk och som beundras och uppskattas år efter år?

Och Magnus, när vi ändå är inne på skryt:
Mitt rekord är 93 ungar med tagna gruppbilder och enskilda på fyra timmar.
Alla bilder kom ut perfekta och föräldrarna köpte som galningar.
Skall jag anta utmaningen? ;)

Nä, skämt å sido.
Som magnus säger så är de många som går vidare från barnfotograferandet.
Det är en jättebra grund att stå på.
 
Senast ändrad:
Jeppe skrev:
...kanske är det så att jag som fotograf är mycket mer kritisk mot bilderna än "vanliga" svensson, som tycker det är hur bra som helst..

högst troligt... som i allt man kan själv är man extra kritisk när man granskar andras jobb... jag har sett nylackade bilar som jag tycker är jättefina, så kommer min mer kunniga bror o dömer ut jobbet fullständigt o totalt... o när han pekar på bristerna så ser jag dem också.
 
Apropå kvalitet

Det finns firmor som satsar på kvalitet. Ta Elevbild i Hörby som exempel. De har en fast stab av fotografer och några årligen återkommande säsongsfotografer.

De kör med mellanformat på de enskilda bilderna! Mamiya RB med magasin för 70 mm-film i 30 meters rullar och 4,5x6-format.

Den firman jag jobbade på började med dagisfotografering 1995 och satsade på duktiga fotografer. Tyvärr glömde ledningen snabbt bort att duktiga fotografer är en förutsättning och tog in för många färskingar som gjorde bort sig. Kvantiteten fick gå först.

Istället fick man dålig lönsamhet pga många returer och många omfotografering. Inte kom kunderna tillbaka heller. De gamla duktiga fotograferna hade man inte vett att behålla. Så kan man förstöra en god och lönsamverksamhet när man är för girig. Färre duktiga ger mer pengar än många halvtaskiga som bara jobbar tillfälligt.
 
I dag fick jag bilderna på min son, som var tagna senare i veckan. Klart mycket bättre, med vad jag anser vara ett perfekt skärpedjup, bra placering av min son och fotografen (en tjej) har verkligen lyckats fånga min son. Dessutom ver deras gruppbild klart bättre genomtänkt och genomförd.

Måste varit olika fotografer, vilket jag kan tycka är lite konstigt då de olika fototillfällena bara skiljdes åt av två dagar. Eller kanske var det så att fotografen var mindre stressad när bilderna på min sons avdelning togs?

Hursomhelst.. Jag tvivlar inte på att det finns många otroligt duktiga skolfotografer därute. Det är bara synd att det blir dåligt resultat ibland.
 
Jag önskar att det bara var *petitesser* som skärpedjupet som fanns att klaga om på min dotters skolfoton...

Det finns garanterat mycket bra skolfotografer runt om i landet med tidspress mm kan nog göra att det inte alltid blir så bra.

Jag har kollat på lite platsannonser emellanåt & upptäckt att man här i Västragötalands län ofta söker skolfotografer, inga krav ställs & firman som annonserar står för utbildning.

Detta låter i mina öron inte så lovande...
 
suck ja

Äldste sonens foto var såååå bra (sexårs) på alla sätt, medans dagisfotot på de yngsta var det sämsta någonsin :-(. Fotat digitalt med så dålig upplösning någonstans så pixlarna syntes i håret på barnen. På syskonfotot var det skärpa på sonens ögon, inget annat (dvs inte på dottern). Det var dessutom trist komponerat, barnen satt bara bredvid varann rätt upp och ner, liggande format. Gruppfotot var taget utomhus och himlen blev så utfrätt så fröknarnas blonda hår försvann i himlen (den bilden var annars bra på barnen) ... Så trist och jag övervägde att inte köpa bilderna, men ... tillslut gjorde jag det i alla fall, enbart av "samlarskäl" ... Det är väl vad de lever på kanske.

Jag ska leta reda på adress till fotografen för på något sätt måste h*n få veta att det inte var bra ... dessutom ska jag föreslå dagis att välja någon annan fotograf nästa år, t ex den som fotade på skolan ...
 
Re: Apropå kvalitet

froderberg skrev:
Det finns firmor som satsar på kvalitet. Ta Elevbild i Hörby som exempel. De har en fast stab av fotografer och några årligen återkommande säsongsfotografer...

De som tog bilderna på min dotters dagis var från Hörby, bör ha varit Elevbild.

Riktigt, riktigt bra gruppbild.
Kände kvaliteten stråla från fotopapperet, billigt var det också.
 
Jag har också varit med om samma sak.

Årets porträttbilder var ovanligt bra till min stora glädje. Men något annat borde det inte vara frågan om.

Jag får känslan av att det är lätt. Dom har mått och vinklar och allt redan klart. Ställer upp allt efter mallar och bränner av. Det jag förstår är hela skickligheten är ifall dom är duktiga på barn.

Ni som fotat för skolfoto får gärna rätta mig om jag har fel.


Men när samma fotograf ska stå ute och fota klassbilderna är det i det närmaste ett stort skämt. Mellanformatskamera (antar jag), normalobjektiv, stativ och solljus. Ändå lyckas dom få kort skärpedjup, sneda bilder och rörelseoskärpa!!!!!!!

Ljuset måste erkännas är inte det bästa med tanke på hårt solljus under ett träd. Men de fel som uppstår kan ju inte härledas till dom problemen.

Katalogerna för två år sedan var dåligt digitalt framställd (antingen digital kamera med halogenljus, eller dåligt scannat), vilket gjorde alla röda tröjor och detaljer platta och såg ut som dom var "färglagda", ni vet troligtvis vad jag menar.

Isch, bättre självkritik tack.

/Efwa, som hoppas hon inte kastar sten i glashus nu!
 
Photomic

Jobbar själv för 4:e året som skolfotograf på Photomic med säte i Karlshamn, tycker våra bilder är riktigt bra både grupp samt porträtten. Bra ljus och fin bakgrund i porträtten. samt väl uppställda grupper.
 
Ska man sammanfatta diskussionen så kan man kanske säga:

Problemet med skolfotobranchen är att kvaliteten är ojämn. Många fotografer jobbar bara tillfälligt och hinner få erfarenhet och träning.

Vill man måna om kvaliteten bör man se till att skolan/förskolan bokar samma fotograf som de tidigare varit nöjd med och inte bara samma företag.

Bokar man för första gången bör man få garantier om att man får en erfarenhen fotograf och gärna ta referenser på denne.

/magnus

PS. Min kompis som jobbar på att av skolfotoföretagen har 95 procent ombokningar... Det är ett bra betyg. Men sedan har han ju jobbat i nio år.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.