Photocon
Aktiv medlem
dJb skrev:
För det första så håller jag med om att det finns brister inom psykiatrin. Jag har själv arbetat inom hälso- och sjukvården sedan början av 90-talet bland annat som vårdare på slutenpsykiatrisk avdelning, en psykavdelning med inriktning på ätstörningsproblematik, barn- och ungdomspsyk samt inom kriminalvården på en avdelning för sexualbrottslingar och en rättspsykiatrisk avdelning. Sen har jag studerat psykologi och medicin och har arbetat inom primärvården och andra delar av den somatiska sjukvården så jag har också rätt bra insikt och håller som sagt med om att det finns brister.
Däremot håller jag inte med om det totala svartmålning och problembeskrivning du gör. Ser man till antalet personer som var sjukskrivna längre än 60 dagar så ökade de från ca 13650 under åren 1992-94 till 242500 år 2001. Detta motsvarar en ökning på omkring 70%.
Det man måste fråga sig då är om detta verkligen motsvarar en reell ökning av faktiska sjukdomsfall eller om det finns annat som kan påverka den stora uppgången. Några saker:
- Doktorer sjukskriver längre perioder i dag än i början av 90-talet för samma symptom. Vad detta beror på är i sig något oklart, men det finns studier som pekar på det:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=418754
- Arbetsmiljö har förbättrats avsevärt under de senaste decennierna där de allra tyngsta jobben försvunnit och arbetstiderna minskat. Därtill har vi i ett internationellt perspektiv ett mycket omfattande skyddsnät och fackliga organisationer med stort inflytande på arbetsmarknaden. Under några decennier har den kollektiva arbetsbelastningen minskat och inte ökat.
- Ökad kunskap och förändrad syn på sjukdomar leder i sig till fler sjukskrivningar. För fyrtio år sedan var det i princip omöjligt att bli sjukskriven för t ex ångestsyndrom. Det är det inte i dag. Skillnaden är förutom det att i dag kan vi behandla det effektivt, men det kunde man inte göra för fyrtio år sedan.
Ytterligare intressant blir det om man studerar Sverige i ett internationellt perspektiv och frågor man måste ställa sig är varför är Svenskarna längre sjukskrivna än medeleuropéen? Här hjälper det knappast att hänvisa till några blå dunster eller chicagoekonomer eftersom Sverige i jämförelse med de flesta (alla?) Europeiska länder fört en traditionell välfärdspolitik som syftat till hög grad av trygghet.
Varför är det då så att Svenskar är sjukare än andra trots världens näst högsta (och under lång tid, världens högsta) skatter, en hög trygghet på arbetsmarknaden, generellt god välfärd och höga rankningar för sjukvården m.m.? Svenskar borde ju vara friska som nötkärnor efter ca70 år av socialdemokratiskt styre.
Nu är så icke fallet och vissa försöker skylla detta på "borgarna".
Man kan dock vända på resonemanget för att problematisera något. Kan det vara så att välfärdssystemet i sig ger upphov till icke-önskvärda effekter som t ex inlåsningseffekter och övertro på statens möjligheter att i varje situation sträcka ut en hjälpande hand?
Personligen vet jag inte även om jag lutar åt att så kan vara fallet. För ekvationen går helt enkelt inte ihop. Trots höga skatter med hög välfärd och hög säkerhet på arbetsmarknaden så är vi sjukskrivna i högre grad än i länder med mindre utbyggda välfärdssystem.
När det gäller ditt "slutligen" så är jag mycket väl medveten om det. Frågan är hur många som är medvetna om de negativa effekter långtidssjukskrivningar kan ha. Denna kunskap får man lära sig rätt tidigt på läkarutbildningarna; att sjukskriva för länge kan i sig leda till en rad problem främst av psykisk natur och leda till en permanentad situation. Restriktivitet skall gälla för sjukskrivningar och det bästa för den sjukskrivne är ofta att så fort som möjligt komma tillbaka till arbetet, om än i begränsad omfattning.
Ser man högerspöken överallt så är det ju dock lätt att vända på den kunskapen och hävda att man jagar de sjukskrivna. För övrigt har jag svårt med de beteckningarna som vissa använder dem; "de sjukskrivna", "de arbetslösa".. de används nästan som om de vore etniska grupper. Jag är själv arbetslös just nu. Dock så betraktar jag det inte som ett naturtillstånd eller att jag anser mig vara utsatt för någon borgerlig häxkampanj.
/David
Du är väl insatt i hur vårdapparaten fungerar. Vi kan nog respektera och hålla med varandras synpunkter till stora delar om jag nu läst mellan raderna rätt.
Skillnaden är att du pratar/skriver i siffror och jag refererar till den dagliga verklighet jag personligen ser samt människor jag möter.
Mina exempel är inte siffror utan människor jag har vetskap om. Har själv 9 års erfarenhet inom kurativ verksamhet.
Det handlar inte om imaginära vänsterspöken. Konstigt att så snart man nämner ord som solidaritet/empati/fördelningspolitik så klassas det som vänstersnack.
Gode Gud, isåfall måste man ju fråga sig vad högersnack går ut på. Logiskt rena motsatsen.
"Frågan är hur många som är medvetna om de negativa effekter långtidssjukskrivningar kan ha. Denna kunskap får man lära sig rätt tidigt på läkarutbildningarna; att sjukskriva för länge kan i sig leda till en rad problem främst av psykisk natur och leda till en permanentad situation. Restriktivitet skall gälla för sjukskrivningar och det bästa för den sjukskrivne är ofta att så fort som möjligt komma tillbaka till arbetet, om än i begränsad omfattning". (citat från dig).
Ursäkta, men det låter som samma mantra som Skattebetalarnas Förening ständigt kör med.
Behövs ingen läkarutbildning för att förstå sammanhanget. Behövs inte ens formuleras på annat sätt än att varje enskild person som drabbas av sjukdom ska ha en vård och sjukskrivningstid/rehabiliteringstid som just den specifika personen behöver. Och den tiden är läkare bäst på att bedöma. De ska inte styras av propåer som ger en ej medicinskt utbildad FK-tjänsteman rätt att ifrågasätta läkarens bedömning. Finns ingen exakt siffermässig mall som säger pungbråck 2,93 veckas sjukskrivning eller depression 5,5 veckor. Allt beror på individens konstitution, eller hur?
Min fru jobbar sedan 20 år tillbaks med rehabilitering av långtidssjukskrivna som vill tillbaks till arbetslivet eller finna annan sysselsättning som deras fysiska/psykiska handikapp tillåter.
Du skulle verkligen bli spökrädd om du hade en aning om vilka fördomar som lägger hinder i vägen för dessa stackars människor. Och var kommer många av fördomarna ifrån?
Tyvärr måste jag säga som det är: I huvudsak från människor med bestämmanderätt som just framhåller samma sak som du skriver. (det stycke jag infogade som citat i min egen skrivning).
Jag menar alltså inte att du skulle vara en sådan person, men vad jag skrivit om är ur verkliga livet.
Inser att du och jag inte kan debattera det här bra då vi talar olika språk, men jag vill bara framhålla min aspekt.
Det finns 5 potenser av lögner i stigande skala numera: 1/ Lögn 2/ Förbannad lögn 3/ Statistik 4/ Arbetsmarknadsstatistik och 5/ Vallöften.
Vill du debattera med mig ytterligare får du komma med exempel sedda från din horisont. Inte siffror för de säger egentligen ingenting om en individ.
Förutsättningen för att statistikföra är ju att skapa just det du säger dig vara emot: "etniska" grupper.
Så vi stannar väl här och respekterar varandras rätt att ha åsikter (det är ju fortfarande tillåtet i Sverige, även om man får ta konsekvenserna av sitt tyckande ibland)
Mvh/Lennart