egaeci skrev:
Det var inte länge sedan det var stor uppmärksamhet kring att papporna blir missgynnade när man beslutar om delad vårdnad vid skilsmässa. Nyligen läste jag en lång artikel på DN om att betygssystemet missgynnar pojkar. Och för några veckor sedan talades det om att göra värnplikten könsneutral. Så jo, jag tycker absolut att det talas om dessa ämnen. Vad det inte talas om däremot, är hur könsrollerna också påverkar männen. Det talas väldigt lite om hur det är att vara man och inte leva upp till mansidealet. Men det betyder inte att vi ska släppa fokus på t.ex. det onåbara kvinnoidealet och vad det gör med människor, men vi ska lägga till männens perspektiv också där det behövs. Det är en balansgång att göra detta på ett sätt som gör att man fortfarane kan tala om problemen, i stället för att ge upp, säga "alla har det ju svårt" och sen inte bry sig om att göra något åt varken det ena eller det andra.
Det tycker inte jag att det gör. Dels för att 90% av befolkningen läser inte DN och dels för att en artikel inte är definition för vad jag är "att tala om". För om det vor de så så skulle jag kunna säga att det faktiskt talas om vad könsroller och mansideal påverkar män som inte lever upp dem. För det har jag läst, men det står i sån liten proportion till det övriga att det är ointressant.
Sedan vet jag inte om jag tycker att ideal är något negativt. Det negativa tycker jag snarare är en bristande verklighetsuppfattning hos dem som stenhårt försöker bli lika dana som idealen. OCh det hela handlar verkligen inte om att ge upp utan nyansera debatten och ge lite balans åt problemen.
Kvinnor i Sverige idag har det väldigt bra, om man jämför med många andra länder. Men det betyder inte att det inte återstår problem att åtgärda. Det värsta exemplet är väl hur domstolen frågar tjejen som blivit våldtagen om hon inte egentligen ville för hon hade ju så kort kjol, men ingen frågar killen som blev misshandlad varför han hade röd tröja, han fattar väl att rött skapar aggression! (som exempel)
Håller fullständigt med och den enda invändningen jag har är att det fokuserar alldeles för mycket på våldtäkter när det enligt statistik är jag som man på 35 som löper störst risk att utsättas för våld.
Jag håller inte med om att feminismen idiotförklarar de som inte håller med om mainstreamteorierna. Du ser Feminismen som en enda teorisamling som bara handlar om den vita heterosexuella medelklasskvinnan, men det finns väldigt många olika riktningar, och räknar man alla dessa tycker jag att det är en väldigt inkluderande teorisamling. Men stirrar man sig blind på det som skrivs i Aftonbladet så är den inte så inkluderande nej.
Thx for proving my point. I detta kan man utläsa en svag insinuation mot att faktainhämtningen skulle ske från kvällsjournalistikens tidningar som är en hyfsat vanlig förolämpning när man vill misskreditera opponentens trovärdighet. Jag har dessutom blivit uppläxad i hur jag ser på feminism...
Hur som helst, så anser jag att det är mainstreamfeminism med en radikala inslag som överlägset dominerar den politiska arenan och även den mediala arenan. De övriga får komma med lite på ett hörn för skapa en diskurs.
Men det är ju för att media gärna vill ha enkla lösningar, annars tror de att folk inte läser.
Om en person pga religion är fullt övertygad om att hon är värd mycket mindre, inte räknas som vittne, inte får ärva på samma villkor osv osv som verkligheten är i många länder, ja då kan det vara svårt att förklara vad förtrycket består av. Religion är ju oerhört starkt. Man kan ju också se tankarna om mänskliga rättigheter och jämlikhet som en slags religion. Det är lika främmande för oss att behandla kvinnor och män olika som det är för vissa religionsutövare att inte göra det.
Jag vet inte hur man överbryggar den klyftan, rent argumentationsmässigt. Relativismen är inte alltid ens vän, och tillsammans med de postmoderna samhällsteorierna ger man sig själv ordentliga bojor så man varken kan säga bu eller bä. För vilka är egentligen vi att komma och säga vad andra ska göra? Nykolonialism ropar de nyfrälsta postmoderna teoretikerna, och fortsätter sedan att rasera i stället för att bygga upp, för det är ju så mycket lättare. Där har jag fastnat lite grann.