Det hela handlar väl som vanligt om vilken ambitionsnivå man skall ha. Vill du ta en bild på 1m djup, 20 cm avstånd i tropiskt vatten mitt på dagen så funkar en vanlig vattentät kamera helt OK. Blir det lite avstånd så börjar ljuset ställa till det. Färger försvinner och bilden blir inte riktigt som man kanske hoppas.
Skall man dyka och få full färg i bilden så behöver man normalt tillföra naturligt ljus. De olika färgerna i solljuset försvinner, som Surgeon säger, allt eftersom man går djupare. Då kommer knix nummer två. Den inbyggda blixten lyser rakt framifrån och reflekterar då partiklar i vattnet. Beroende på hur mycket partiklar det är i vattnet så blir bilden allt mer "snöig". Därför behöver man belysa motivet snett från sidan. Det är därför man har långa armar med blixt på undervattenskameror. De mer avancerade har TTL medan övriga blixtar justeras manuellt. Kräver också lite övning att få ordning på. Sedan gäller det att ha kontroll på sin avvägning och kunna hålla sig still i vattnet när bilden skall tas, utan att beröra känsliga korallrev eller på annat vis sätta tassarna på fel ställe. Ju ljusstarkare objektiv ju bättre.
Så det hela handlar som sagt om ambitionsnivå. Det är rätt onödigt att hoppa i med en kamera för 60.000:- med två blixtarmar om man inte är duktig dykare och man skall inte hoppa i med en 4.000:- utan blixt och hoppas att man skall komma upp med vackra färgrika bilder som grabbarna grus med riktiga grejer. Så ta det som en kul grej och välj en kompaktkamera med UV hus vettja och var beredd på att alla bilder inte kommer hålla toppklass men att du får en kul upplevelse. Din fundering på att välja blixt eller lampa... ja, innan du vet om UV foto är din grej så ta i så fall en enkel UV lampa för 400:- och lys upp objektet med den och fota med andra handen? Jag började själv så och det går även om det är ganska meckigt.
Ett vanligt start-kit för dykare här hemma är Canon G10, G11, G12 med någon form av blixtarm. Sea&Sea blixt (strobe) är rätt vanliga. Härhemma är stroben ett måste men i tropiska vatten kommer du lite längre utan den.
Så om vår fotohobby är dyr på land kan man multiplicera med faktor 3 eller 4 under ytan. Men kul är det. Lycka till!!