Annons

Olympus E-1 efterföljare ?

Produkter
(logga in för att koppla)
Long live the King

TBStoor skrev:
Nu har E-1:an försvunnit från listan ...
http://www.olympus-esystem.com/dea/index.html
Ja, då kommer det väl en efterträdare då snart...

Jag ser fram emot en efterträdare som kan matcha de bästa Zuiko Digital objektiven. En 35mm sensor skulle behöva minst 40 Megapixel, för att plocka fram de detaljer som idag är möjligt med en 10 Megapixel på en Four Thirds sensor, som ju är en fjärdedel i ytan av en småbildssensor. (Jag häpnar ibland över detaljrikedomen från min E-400 som ju har 10 MPix).

Jag hoppas du har kvar ZD ED 50mm/2.0 Macrot för att matcha den kommande E-1'ans efterträdare!
 
Re: Long live the King

Sundvisson skrev:
Ja, då kommer det väl en efterträdare då snart...

Jag ser fram emot en efterträdare som kan matcha de bästa Zuiko Digital objektiven. En 35mm sensor skulle behöva minst 40 Megapixel, för att plocka fram de detaljer som idag är möjligt med en 10 Megapixel på en Four Thirds sensor, som ju är en fjärdedel i ytan av en småbildssensor. (Jag häpnar ibland över detaljrikedomen från min E-400 som ju har 10 MPix).

Jag hoppas du har kvar ZD ED 50mm/2.0 Macrot för att matcha den kommande E-1'ans efterträdare!

hur stora blir pixlarna med 40MP på en four-thirds sensor?

risken är ju att det blir samma brus-syndrom som hos digitalkompakter,
 
Re: Re: Long live the King

cmyk skrev:
hur stora blir pixlarna med 40MP på en four-thirds sensor?

risken är ju att det blir samma brus-syndrom som hos digitalkompakter,

Min E-400 är väsentligt bättre än hos min gamla E-300. De nya E-410/E-510 är visst ännu bättre enligt alla tester.

P.S.
Beträffande 40 Mpix på en 4/3-sensor, så tror jag vi kommmer dit också, men inte under detta decennium.
 
Olympus E-system: Passion for Best: Episode #6-#8

MichaelAlster skrev:
http://www.olympus-esystem.com/dea/special/passion/episode8_02.html

Vet inte om sidan har blivigt postad, men det är info om E-1's efterföjare, o lite fina bilder.

Tack för tipset. Ser att Episode #6 #7 #8 presenteras, så nu bör ju inte efterträdaren till E-1'an vara långt borta. Jag skulle tro att inom en månad, så bör vi kunna få ett bättre hum om hur den kommer att materialiseras.
 
Hur bra kommer E-1'ans efterträdare att sälja?

Kanske borde man vänta med att spekulera om detta tills Canon och Nikon presenterat sina efterträdare till EOS-30D och D200? Vad jag förstår har dessa två företag kameror inom segmentet för avancerade amatörer att lansera inför hösten. Så även Sony, om de nu beslutar sig för att vara ekonomiskt tillräckligt uthålliga och satsa på dSLR inom fler segment än med den nuvarande modellen Alpha 100?

Pentax har ju med sin K10D redan visat att man kan ta marknadsandelar från Canon och Sony inom segmentet för avancerade amatörer.

En tålig och robust yrkeskamera, samtidigt som den är prismässigt överkomlig även för avancerade amatörer bör ha mycket goda förutsättningar på marknaden, förutsatt att andra komponenter i systemet matchar, jag tänker främst på objektiv-parken.

Canon EOS-x0D serien har troligen sett sina bästa år; 10D var unik genom att det var den första kameran som var prissatt inom räckhåll för avancerade amatörer. Canon stod på toppen med sin 20D, som tillförde både snabbhet och bildkvalitet inom detta segment. EOS-x0D seriens popularitet dalar med 30D och 40D, främst genom likvärdiga eller bättre alternativ från Nikon och Pentax, snart även från Sony och Olympus.

Nikon med sin D200 har ett avancerat blixtsystem, har en utmärkt autofokus, är snabb, samt ger en tillfredställande bildkvalitet inom sitt segment. Dessutom är den miljötätad, samt är fullt kompatibel med Nikons övriga komponenter. I mina ögon, är det just D200 som är den intressantaste kameran idag för en avancerad amatör.

Sony har ju tillgång till Minoltas patent på Anti-Shake (AS), samt att man gör egna sensorer. Det skulle inte förvåna mig om Nikon i sin kommande D300, även lade till Anti-Shake för att att kunna stabilisera en stor del av sitt nuvarande objektiv-sortiment. Nikon har ju även sin egen Vibration Reduction (VR) för de längre brännvidderna.

Om E-1'ans efterträdare utrustas med *säker* och snabb autofokus (värdsledande med de nya SWD-försedda objektiven), med tillgång till flera fina ljusstarka och miljötätade zoomar på F2.0 och F2.8, klarar snabba bildsekvenser, får en ny trådlös blixtstyrning, en effektiv Image Stabilization (IS) baserad på CCD-shift, en artikulerad Live View, förbättrad optisk sökare och ergonomi, samt ger en tillfredställande bildkvalitet som redan visats med E-410/E-510, utökad med HDR-exponering, så finns det tekniska förutsättningar för en inbrytning på marknaden för avancerade amatörer också.

Det unika med E-1'ans efterträdare är sammantagen vikt och optiska prestanda, såsom t.ex. visas med denna unika objektiv-trio, samtliga miljötätade och som bör täcka in en väsentlig del av mångas fotograferingsbehov, fortfarande till en överkomlig summa för en avancerad amatör. Det bästa av allt är att det då inte behövs så stor fotoväska, för att ta med hela fotoutrustningen.

Objektiv-trio:
  • ZD ED 7-14mm/F4.0 Diameter 86.5 x 119.5mm Vikt 780g
  • ZD ED 12-60mm/F2.8-4.0 SWD
  • ZD ED 50-200mm/F2.8-3.5 SWD Diameter 83 x 157mm Vikt 1070g (incl. Tripod Adapter)
Även om objektivsortimentet med ca 35 Four-Thirds objektiv är heltäckande, så finns det visserligen plats för några ljusstarkare fasta objektiv än vad som zoomarna tillhandahåller på några väl valda brännvidder. Ett ljusstarkt 100mm makro är dessutom med på listan över planerade utgåvor. Leica D Panasonic har även ett bildstabiliserat 45mm F2 OIS MACRO inplanerat.

Ref:
 
Olympus E-1 replacement! @ www.biofos.com

Här är en någorlunda bra summering med kommentarer från John Foster om den kommande ersättaren till Olympus E-1. Artikeln kan rekommenderas för den som vill veta lite mer om den nya kameran som förväntas presenteras i höst.

I cannot see the new machine competing with the top gun Canikon offerings, but rather offer an alternative to the mid-way 'pro' level users, and Olympus' other major customer at this level, the advanced amatuer. That's not to say professionals will not be tempted by the new model from Olympus, many will. And in doing so they'll give themselves access the superb range of 'designed for digital' ZD's; in particular the wide angles especially the ZD7-14mm zoom, which is unsurpassed.

Ref:
 
Intressant länk!

Han nämner ju bla priset, och att det inte får vara för högt (jmf med när E-1 introducerades). Hoppas det blir hyfsat överkomligt.
 
Ein heißer Herbst; Wahrsage-Serie von PhotoScala

Här finns en summering av spekulationer över höstens förväntade nyheter på kameramarknaden. Med tysk grundlighet går man igenom de olika kamerafabrikanterna var för sig. Visserligen klarar man sig gott på skoltyskan, men några nya ord har nog tillkommit som för all del inte är så svåra att gissa betydelsen av, såsom t.ex.Anti-Wackel-Lösungen för Anti-Skak.

Vill man läsa mer om vad som Sony förväntas presentera i höst och till PMA2008 nästa vår, så är den engelska Photoclub Alpha ett välinformerat ställe.

Bob Atkins är väl inte den man förknippar med att skriva särskilt mycket om Olympus, men han har även skrivit lite om E-330, som ju var unik med att i början av förra året introducera LiveView med sina två sensorer.

Den amerikanska FourThirdsPhoto är annars i mitt tycke det bästa engelsk-språkiga forumet. En sprillans ny engelsk site Four Thirds User blandar nyheter och forum i sitt innehåll. Avslutningsvis kan jag nämna den utmärkta tyska siten oly-e.de som även ansvarar för Olypedia - das oly-e.de Olympus-Wiki.

Om alla rykten stämmer, så blir det ett stort utbud för den avancerade amatören i höst på kamerafronten. Förhoppningsvis för konkurrensen och oss konsumenters bästa, får man hoppas att Sony, Olympus och Pentax (SOP), om än inte sopar banan med Canikon, ändå tar en betydande del av deras nuvarande marknadsandelar.

Klart är i alla fall att en modern ersättare till E-1'an både är efterlängtad och behövlig, åtminstone för att kunna matcha alla de fina och vädertätade objektiven ur PRO och SUPER PRO serien, HG och SHG kallas serien bl.a. i USA.

Ref:
 
E-3 (äntligen ett namn)

E-1'ans efterträdare heter faktiskt rätt och slätt E-3, om man får tro dessa aktuella bilder från en koreansk pressvisning.

Den ser visserligen ut att bli en aning större än E-510, men blir den lika stor som E-1? Ergonomin ser ypperlig ut, den har både inbyggd blixt samt artikulerad skärm för Live View, hoppas det inte menligt påverkar väderbeständigheten?

 
Roligt med lite fler detaljbilder. Den aer nog inte lika taet som E1:an. Inbyggd blixt, vikskaerm och billig lucka vid USB/firewire. Batteripacket har fatt en stor lucka bak.
Den ser billigare ut aen E-1, men den presterar nog mycket baettre.
E-1 riktade sig mot ett proffsigare kundsegment aen E-3 och byggdes daerefter.
Hoppas E-3 inte blir lika tjock som E-1.
1 manad kvar?
 
Tycker den ser ut som en E-510 på steroider.
Habegäret ökar.
 

Bilagor

  • e3_1-400.jpg
    e3_1-400.jpg
    39 KB · Visningar: 289
Jag undrar om och vad Olympus har som nästa "finess". Spekulationerna om en ev ny typ av sensor eller sensorarrangemang flödar just nu (TRINE) pga av en sida i en spec som fotats. Den kan vara ett påhitt, naturligtvis, men eftersom Olympus brukar introducera någon ny finess så är det förmodligen något nytt även i kommande flaggskepp.

Det som spekulerats är:

- HDR (SAT)
- Tre 4/3 sensorer/beamsplitter för äkta RGB (icke troligt, får knappast plats i en sådan kamera)
- Två 4/3 sensorer för HDR/två avläsningar + en mindre sensor för live-view. Kanske skulle detta få plats.
- En ny typ av sensorteknik som fått namnet "TRINE" av Olympus. Kan vara vad som helst.


Från de tidigare läckta specen är E-3 så sticker E-3 inte ut speciellt. Om det bara vore dessa skulle Oly kunna släppt en uppföljare tidigare.

De flesta rykten pekar på släpp i november. Den som lever får se.

T
 
1,5 månad kvar. Jag hade hoppats att det skulle vara den 17e september, men har man klarat sig såhär länge så gör väl 1 månad inte så mkt. Undrar om den beräknas vara ute i affärerna vid samma tidpunkt eller om den kommer nån gång i november?
 
E-P1 & Tillbehör

Med introduktionen av E-systemet för drygt fyra år sedan, så lanserades förutom E-1 kameran även ett antal objektiv och tillbehör. Kan man förvänta sig samma volym på introduktionen i och med deras "FourThirds - 2nd wave" lansering senare i höst/vinter? Ur marknadsföringssynpunkt torde det vara fördelaktigt att dels bygga upp ett bredare sortiment och samtidigt kunna skeppa detta inom kort efter lanseringsdatumet.

Vad som är officiellt annonserat är:
  • fem nya objektiv (varav en telekonverter) samt
  • en ny kamera (ersättaren till E-1).
  • 70-300mm/F4-5.6
  • 50-200mm/F2.8-4 SWD
  • 12-60mm/F2.8-4 SWD
  • 14-35mm/F2 SWD
  • EC-20
Följande nya tillbehör har omnämnts i en intern presentation från Olympus som läckt ut i form av en .pdf.

Accessories - Wireless Flash Systems

Via infrarött ljus kommunicerar E-P1 med de nya blixtarna:
  • FL-36R
  • FL-50R
Flera nya blixttillbehör till FL-serien såsom:
  • FLBA-1 Bounce adaptor
  • FLRA-1 Reflector adaptor
  • FLST-1 Flash stand
Ett nytt batterigrepp, med flera olika alternativ till strömförsörjning:
  • Power Battery Holder for E-P1 (Sealed Anti dust/All weather)
  • GS-3 Optional Grip Strap
Batteri/Vertikal-greppet tar två standardbatterier av typen BLM-1, som ju används till alla Olympus dSLR förutom till den lilla E-400/E-410. Alternativt AA-batterier via den nya hållaren AABN-1, eller den tidigare LBH-1 som tar 3x CR 123A batterier av typen PhotoLithium.

Olympus verkar ha standardiserat sökar-tillbehören, så att även den nya E-P1 får samma fäste som till Panasonic, Leica, samt till de övriga nyare kamerahusen från Olympus, förutom då till åldringen E-1. Med de nya korrigeringsglasen för både när- och översynthet, så utökas möjligheterna att anpassa den optiska sökaren ytterligare.

Extended diopter range with DE-1 and DE-2 is -6.0 to +4.0 m^-1

  • DE-1 Optional eyepiece shifts the diopter +3 m^-1
  • DE-2 Optional eyepiece shifts the diopter -3 m^-1
Från denna översikt, kan vi se att ytterligare två objektiv är inplanerade till 2008, nämligen ett Fixed Focal Length 100mm Telephoto Macro i klassen Pro, samt i klassen Standard en Ultra Wide Zoom 8~16mm.

Min bedömning är att ovanstående system är väl så ambitiöst att lansera under den närmaste tiden, så jag skulle bli mycket förvånad om det dyker upp ytterligare någon komponent.

Förhoppningsvis, när dessa 7 nya objektiv sjösatts under 2007/2008, så finns det ånyo R&D-resurser lediga, att komplettera i det annars så mycket vältäckta zoom-objektiv-sortimentet med ett par lämpligt valda fasta objektiv, både till en liten E-410 och till den större E-P1. Men då i ett tidsperspektiv 2008/2009 och det är den enda spekulationen jag vågar mig på i dagsläget.
 
Lite offtopic här, men jag hade önskat mig en ny fast ljustark vidvinkel! Men det verkar som det inte finns marknad för det.(Förutom olys fisheye för 8000;- vilket jag inte är intresserad av :()
 
OT - Retrofokus om f < bajonett-sensor avstånd

peter6611 skrev:
Lite offtopic här, men jag hade önskat mig en ny fast ljustark vidvinkel! Men det verkar som det inte finns marknad för det.

Med en vidvinkel-zoom i varje kvalitetsklass: 7-14 (SHG), 11-22 (HG), och den stundande 8~16 (Standard), så får man väl anse att vidvinkelområdet är väl så täckt med zoomar i tre olika prestandaklasser.

Dock blir varje objektiv med en brännvidd kortare än bajonett/sensor avståndet av typen retrofocus, se t.ex. Leica D 25mm/F1.4, som vad jag förstår ju är det enda retro-fokus objektivet på marknaden för APS-C sensorer och mindre med fast brännvidd, om man räknar bort Fisheye och zoomar. (Glömde just Prime-specialisten Pentax, som ju faktiskt har både en jätte (stor som en zoom) med sin 14mm, samt en tunn pannkaka på 21mm. Personligen väljer jag helt klart den ljusstarka ZD 11-22mm/F2.8-3.5 som har väsentligt bättre prestanda än dessa två primes tillsammans).

Hur som helst, det blir nog en konstruktions-mässig utmaning mest angeläget att lösa för Olympus, speciellt eftersom så många av oss vill se kompakta objektiv som matchar kamerahus i E-400/E-410 storleken. Tills dess är det zoomar som gäller upp till fokallängden 35mm (<=flange mount), med undantag då för det redan existerande Leica D Summicron på 25mm/F1.4.

Ref:
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.