Lennart: NX har en inbyggd skärpning i färginterpoleringsledet som du inte ser/kan påverka som användare, och den är beroende på kameratyp. Programmet skärper alltså rawinterpoleringen olika beroende på vilken kropp som raw-filen kommer från.
Tore, färgmättnaden beror på brusmängden. Ett enkelt faktum som baseras på bayerinterpoleringen som estimerar två av dom tre grundfärgerna per pixel. Högre brus i relation till signalnivå = lägre färgmättnad. Ju mindre brus som finns närvarande, desto säkrare kan färginterpoleringsmotorn vara på vilken färg som egentligen låg bakom det resultat som mätts in, och desto mer exakt blir gissningen. Mer exakt gissning = högre färgmättnad och bättre färgupplösning (urskiljning av färgtoner). Dubbla mängden brus är samma sak som att säkerheten på färginformationen minskar till ca en fjärdedel, så effekten är kvadratisk snarare än linjär dessutom.
Att säga att färgsäkerhet beror på att sensorn är en CCD-typ är ganska konstigt (och egentligen fullständigt irrelevant!). CCD/CMOS är exakt samma fysiska princip och fotodioderna fungerar EXAKT likadant - skillnaden ligger i hur man "sparar" och läser ut de elektroner man omvandlat fotonerna till. Färgsäkerheten beror på lägre brus, som är en sekundär funktion till sensortypen. Detta kan uppnås med både CMOS och CCD, det är helt enkelt en tillverkningsfråga var man vill prioritera sina brusmängder, svart, skugga eller mellanton. Sedan tillkommer basfärgsfiltreringen, hur skarp och exakt var i våglängd de tre grundfärgerna placeras. Detta påverkar också brus (skarpare och längre från varandra placerade "toppar" på filtret ger högre färgurskiljningsmöjlighet, men också mer brus när bara en av grundfärgerna finns närvarande, och mer krominansbrus ner mot svart).
Huruvida skillnaden i brus mellan D200 och D300 på basISO är synlig vid normal fotografering får väl vara upp till vara en, men den finns. Att säga nåt annat är ungefär som att hävda att "ultraviolett finns faktisktiskt inte, JAG kan ju inte se det".
Olika människor, olika sätt att se saker, olika sätt att behandla bilder, olika saker att använda bilderna till. Allt spelar in, men skilj på åsikt och fakta.
Säg att "för normal användning med normalhöga krav så finns ingen betydande skillnad" så är jag med. Men det finns skillnader, och situationer när skillnaden faktiskt görs synlig.