Niclasfoto skrev:
Vi rätt plats vid rätt tid.
Bilderna kräver sin fotograf men många hade vel kirrat det om man bara hade varit där just då, eller?
Många planerar ju tex sina safarireser under tider/säsonger då mycket ser tort ut i dessa länder. Jag skulle tro att denna fotograf och andra som lyckas mycket bra faktiskt också har möjlighet att vara där på rätt plats till rätt tid med den rätta guiden osv.. Ingen slump att bilderna blir bra.
Många av oss fotografer är ju bekväma av oss. Vi sitter hemma och väntar ut regnet och stormen, de som lyckas bäst är ju faktiskt ofta de som är där ute i vädret och är redo när det ändrar sig.
Typiskt är ju att allt som skall till för att en situation ur ett perspektiv skall bli perfekt ofta händer inom en väldigt kort tidsrymd. Alla, ja det kan ju vara 50 element helt plötsligt liksom på kommando och på beställning sker synkront i perfektion framför en. Den som inväntar finare väder inne i jaktstugan missar många sådana tillfällen i alla sin bekvämlighet.
Det är ju iaf några tankar.
Mvh Niclas,
Jag var i fyra parker i Tanzania (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire) förra vintern och kan bara konstatera att de är enormt olika. De som läst på vet ganska väl vad de kan förvänta sig av respektive park även om det finns ganska avsevärda årsvariationer.
Till Serengeti åker de flesta för den enorma savannen och den stora "migrationen" av miljoner gruer och zebror som rör sig medurs över året mellan Serengti och Masai Mara i Kenya. Men regnsituationen styr helt så det händer att de faktiskt inte migrerar när man planerat! Otroligt mäktigt! Under torrtiden är det annars lätt att få korn på lejonen efter Seronera-floden för de migerar inte så långt utan är mer stationära. Inte heller alla gnuer och zebroro migrerar.
Ngorongoro är känt främst för att man "garanterat" kommer att se noshörningar men också för sin koncentration av flamingos, stora elefanthanar och bufflar. Bilden av norshörningar är med största sannolikhet tagen i Ngorongro. Är det nånstans det är god prognos för både noshörningar och regnbåge (sol och regn samtidigt) så är det just där. Bergen runt Ngorongorokratern är mellan 2000-3000 meter höga så det driver ofta regn och dimmoln runt kratern.
Att det är torrtid är faktiskt ofta bra, om det exv. finns en bra flod som flyter genom parken som i Tarangire. Innan regnen kommer på senhösten så är denna park full med vilt. Vi kom dit när regnen precis börjat och då flyr alla som kan ut på Masai-steppen från de farliga vattenhålen. Det fanns inte många djur kvar utom elefanter, så det var bara tur att vi fick se resans mest fantastiska lejonmöte nere vid den utorkade flodfåran. Tarangire är exempel på en sån park som är verkligt bra när den är bra men ganska dålig om man kommer dit vid fel tidpunkt (och det gjorde vi som sagt). Men även utan djur är det en väldigt vacker park med mängder av stora baobab-träd.
Jag tycker annars också att bilderna är fantastiska men jag undrar hur många av dessa han tagit när han brutit mot parkernas regler. Det är egentligen bara tillåtet att åka på de vägar som finns i parkerna, så det kan behövas att man kör av vägarna om man ska komma så nära man vill och "behöver". Om man stannar på vägarna så behöver man ibland en del "tur" för att få drömbilderna och dessutom kunskap och handlag förstås.
Lockelsen att inte göra detta är stor och guiderna kan inte alltid säga nej till några extra dollar i dricks (men de sätter sina jobb på spel om de bryter mot reglerna)! I Masai Mara (Kenyas kanske bästa park) är det tydligt att parken tidvis är allt för hårt belastad med svår ersion som följd. Kamerautrusningen blir tidvis hårt åtgången av fint rött vägdamm som tränger in överallt.