Annons

ljussättning för produktfoton, hjälp!

Produkter
(logga in för att koppla)

Plumeria

Medlem
Hej!

För första gången i min lilla fota värld skall jag börja fota produktion som är annat än smycken. Jag har läst och läst men kommer inte fram till något...

Det jag skall fota är kläder på en skyltdocka, mindre inredningsdetaljer, sittpuffar bla.

Platsen jag kommer fota på har INGET ljus alls, förutom en glödlampa.

Tanken är att jag ev. ska ha en beige bakgrund, jag har stativ och kamera (nikon d3100) som borde funka bra men just ljuset har jag problem med att komma på hur jag skall lösa.

Fotona vill jag ska ha mjukt ljus, så jag funderade på blixt med paraply på avstånd, hur lågt bort behöver den vara för att det skall funka? Eller skall man satsa på 1 eller 2 softboxar att ha närmare?

När jag ska fota en ljus produkt, behöver jag då ljus bakom produkten eller hur får jag den att inte se ut som den smälter ihop med bakgrunden?


Har även vart inne på att köpa ett ljustält för de mindre produkterna men känner att jag behöver råd från er med mer kunskap inom detta.

Jag har tyvärr inte så stor budget, vill försöka hålla det så billigt som går men såklart så får man satsa på det man behöver.

Jättetacksam för råd ♡
 
Eftersom det du ska fotografera inte skuttar runt är det mest hanterbara att använda fast ljus, alltså inte blixt. Då ser man hur ljuset faller, och det är aldrig något problem om ljuset är svagt. Med digitalfoto kan man ha lång exponering och ändå få bra färger. Till och med en enkel glödlampa fungerar.

Titta igenom Jim Talkingtons videosnuttar på Prophotolife så kan du få lite idéer om sånt man kan göra själv. För att få mjukt men riktat ljus använder man kanske helst diffusorer, och man reglerar styrkan på ljuset man lägger på bakgrunden för att få föremålet lagom isolerat. Ljusa produkter mot ljus bakgrund är knepigt, men inte omöjligt, men att visa ett vitt föremål frilagt på helt vit bakgrund är inte optimalt. Man kan ha en tonad bakgrund, typ grå fläck på helt vitt, bakom det vita föremålet.
 
Tack för svaret! Uppskattas :)

Hm nu blev jag fundersam. Tycker det låter bra med fast ljus haha speciellt iom att jag gärna just brukar föredra att se ljuset innan osv. Brukar ofta fota i dagsljus men det är svårt i lägenheten vi har nu.


Jag ska kika på videorna ikväll, tack för länken!

Ljus är en hel vetenskap...

Tror nog jag kör annan färg på bakgrund när det gäller vitt. Har tänk testa olika bakgrunder på olika saker på hemsidan ändå, för att den ska bli mer levande iom att sidan i sig kommer vara helt vit och stilren.
 
Om du gör ett par skärmar med genomskinlig väv, typ "scrim", så är det mycket användbart. Man kan mjuka upp en spot så att det blir ett mjukt riktat ljus med kärna.

Lägg märke till att Jim Talkington inte använder ljustält. Han är proffs, han vet vad som fungerar.

Så lite kan du spara på att inte köpa onödiga grejer som bara tar plats och vållar otrivsel. Jag har fortfarande inte sett någon riktigt bra bild gjord med ljustält, men det kanske finns...
 
Skulle tro att blixtljus har bättre färgspektrum än lågenergilampor. Jag har själv 85W lågenergi och som sägs så är fast ljus lättare att jobba med men fördelen med blixtljus är förstås slutartiden och att ljuskällan är punktformig men utsoftad. Lågenergilampor är från början en ganska utbredd ljuskälla.

Blixtljusen har väl inställningsljus så att man ser hur det blir?
 
Visst är dagsljuslysrör ofta lite mer färgriktiga än de billigaste lågenergilamporna, men det är en missuppfattning att man verkligen skulle behöva det för att få bra bilder. Om man ställer in sin vitbalans med hjälp av ett bra vitbalanskort, blir avvikelsen när man använder de simplaste lamporna väldigt liten, och priserna är klart mer tilltalande.

För produktfoto behöver man inte starkt ljus. Det räcker att det går att ställa skärpan. Man kan med de flesta kameror ta med lång exponeringstid utan problem, så enkla spotlights duger mycket bra för produktfoto, också när man ska ta stora produkter, även om man då kan behöva en scrim för att få ett "större" ljus.

Den billigaste klämspot jag känner till är Loke från Northlight som Clas Ohlson säljer för 79 kr. Den är bara på några ynka watt, men om msn vill ha starkare ljus finns andra alternativ som inte heller kostar skjortan. Det handlar mer om att lära sig hantera ljuset än att skaffa massor av ljus. Med tipsen på Prophotolife kommer man väldigt långt. Foto är inte i så hög grad en materialsport när det kommer till att ta bra bilder. Man klarar sig med enkla grejer, och en del dyra saker är rent kontraproduktiva.

Det är egentligen bara om man har tummen mitt i handen som det kanske skulle kunnat vara idé att köpa sig allting som man behöver, men med tummen mitt i handen kanske man ska ägna sig åt någonting mindre kreativt än fotografering?
 
Missade att ni hade svarat! (Uppdaterade och inget syntes förrän jag hade gjort en post)

Vilka bra svar!

Ska faktiskt ta och testa med några enkla lampor här hemma lite bara för att testa. Jag tror absolut man kan komma långt med lite kreativitet :) dockan ska inköpas snart så får testa då :))

Detta känns som en utmaning, kul dock :)

Började kolla på videorna du länkade till ingNer, tack, mkt intressant!
 
Sista paketet du länkade är bra om du inte vill mickla ihop lampstakar själv. Priset är rätt överkomligt också. En sak som är bra att veta innan man börjar använda såna saker är att de inte står särskilt stadigt, och att fötter och ben är klena. Man bör belasta den nedersta delen av stativet på lämpligt sätt, så att det står stadigt, men man kan inte slänga på för mycket vikt, eftersom det kan vika sig om det blir för tungt. En sandpåse som är formad så att man kan lägga den över de tre stagen nertill är lagom för att stabilisera. Om man gör sandpåsen som en korv med knapp i ena änden och knapphål i andra, eller kardborrband, kan man knäppa ihop den när man har lagt den runt mittstången, och den är lätt att hantera när man packar upp och packar ihop.
 
Tackar för länkarna! Skall sitta i veckan och plugga på:) köpte setet från kaffebrus iom att det underlättar med väskan osv. Jättebra info ska absolut fixa en sandpåse! Hade jag aldrig tänkt på annars haha.

Bakgrunden har jag funderat mycket på, tänkte snickra ihop en ställning som använda ett ljusbeige tyg.. visst är det snyggt med vitt, men känns mer passande med beige på vår site för att det inte ska bli för kliniskt och allt vitt vitt vitt liksom :)

Ser fram emot att komma igång med produktfoto nu! :D
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.