Jag kan kanske inte tillföra så mycket men bidrar med det jag kan.
Jag har en enkel lamineringsapparat för A4 av märket Peach, köpt på C.O.
Den klarar av 0,6 mm tjocka objekt. Jag har mest använt den till enklare laminering med 90 -110 grams papper, dvs ej fotopapper, och har inte haft några problem med bubblor eller delaminering. Den tar dock god tid på sej att uppnå arbetstemperatur vilket ar viktigt för resultatet oavsett fabrikat.
Lamineringfickorna till apparaten av samma fabrikat är 2x0,1 mm=0,2 mm
Ett Canon Matte Photo Paper (MP-101) har ytvikten 170 g/m2 och är 0,22 mm tjockt.
I det ovannämnda exemplet är totala tjockleken 0,42 mm, men har man tjockare fotopapper (det är inte säkert att tjockleken anges på förpackningen) så kan det bli kritiskt och risken för delaminering ökar.
Canon Photo Paper Plus Glossy (PP -101) har ytvikten 270 g/m2 och är 0,27 mm tjockt (270 mikrometer eller tusendels mm, jag kan inte skriva den lilla grekiska bokstaven "my"). Med ovannämnda fickor blir då tjockleken nästan 0,5 mm
Jag har dock använt en del andra apparater och har lärt mej att det är viktigt att använda rätt lamineringsfickor, helst av samma fabrikat som laminatorn samt att inte överskrida max tjocklek på det som ska lamineras. Dessutom ska utskrifter med bläckstråleskrivare vara fullständigt torra annars finns det stor risk för bubblor eller delaminering. Det kan innebära ett par dars torkning om inte luften är väldigt torr i lokalen och luftcirkulationen god.
Ett tips kan vara att fråga någon fotograf i trakten som du misstänker håller på med laminering. Andra som använder sådana apparater är skolor och förskolor.