Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur fota med givna proportioner?

Produkter
(logga in för att koppla)
Vill ju inte kladda ner min kamera med tejp-klister... Finns det någon tejp som är särskilt lämplig i så fall?

/Eric

Vanlig maskeringstejp som sitter där i en timme lär knappast ställa till problem. Låter du den sitta kvar i ett halvår och lägger kameran med baksidan upp i solen under tiden, lär det vara en annan femma! :)

Per.
 
Men att ta med vidvinkel (som du inledningsvis föreslår) är inte lösningen på trådskaparens fråga. Det skapar en distortion som måste hanteras på något sätt - givet att bilden inte är tänkt att tas med vidvinkel redan från början.

Att ta bilden med vidvinkel och sedan beskära ger EXAKT samma resultat som att använda längre brännvidd från början, men skillnaden att man har mer möjlighet att "justera" bilden genom beskärning i efterhand (inom rimliga gränser) om man har fler pixlar runt om.
 
Just 600x338 är ju exakt samma proportioner som en vanligt tv, dvs 16x9 så det är kanske inte så svårt att "visualisera". Vissa moderna kameror kan man också ställa in så att de plåtar i 16x9-format.

Storleken på bilden ger dessutom, som redan påpekats i tråden, väldigt stort utrymme för beskärning utan kvalitetsförlust.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.