Annons

Hjälp, Skrivare

Produkter
(logga in för att koppla)
Ett annat perspektiv på livslängd, hur länge håller bläcket utan att torka in?

Jag var (lite för) tidigt ute med fotoutskrifter med en bläckstråleskrivare från HP, problemet med denna var att bläcket torkade in och gjorde skrivaren oanvändbar. Det kostade en förmögenhet att byta bläckpatroner (som oftast fick kasseras fulla av färg) och skrivarhuvuden, men problemen återkom så till sist gav jag upp helt. När skrivaren användes dagligen var den relativt problemfri, men lät man den stå oanvänd en tid var den helt körd.

Nu känns det som tekniken borde vara lite mer stabil varför jag åter har funderingar på att köpa mig en fotoskrivare. Jag undrar naturligtvis om de ovan beskrivna problemen är historia, eller om jag skall ge upp tanken på utskrifter hemma.

Jag är medveten om att kostnaderna är ganska stora, varför det borde vara billigare att lämna bort utskrifterna om det bara handlar om ett fåtal utskrifter. Om skrivaren klarar att stå oanvänd en längre tid utan att börja krångla med intorkat bläck så kanske glädjen att få resultat direkt överväger investeringskostnaden, så länge jag håller mig till enstaka utskrifter i månaden bör inte bläckkostnaden bli allt för avskräckande.

Jag ställde denna fråga hos Canon under fotomässan, fick där svar att de hade haft demoskrivare som stått nedpackade i ett år som fungerat oklanderligt efter uppackning (avsåg en Pixma Pro 9500 II). Någon representant för Epson fanns inte på mässan så jag undrar om deras skrivare klarar att stå oanvända lika bra?

Så vad är era erfarenheter!?

Ett annat alternativ borde annars vara att hitta ett labb som gör bläckstråleutskrifter för rimliga pengar, någon som känner till ett sådant labb?
 
Min skrivare (Canon) står ibland oanvänd i 3-4 månader. Har inte varit några problem met igentorkade munstycken eller torkat bläck.
 
angående intorkat bläck o krångel med tex epson skrivare så har väl jag låtit mina stå upp till 8 veckor när jag haft mycket utlandsjobb. Då får man köra en rengöring o nozzle check etc så brukar det alltid funka. Oftast så brukar jag börja med en nozzle check o sedan en rengöring o efter det så printar jag ut en bild med många olika färger i så brukar det fungera. Man brukar lära sig trixen efter ett tag med dom flesta skrivare. Jag började med Epson 2200 skrivare en A3 pigmentskrivare. Med den kunde man rätt var det var få ränder på bilderna om man skrev ut mycket o det var oftast bara att starta skrivarn o när den började flytta skrivhuvudet dra ut strömkabeln o flytta skrivarhuvudet o sedan rengöra färgkudden som sitter längst in till höger på skrivarn med fönsterputs/torky papper o tops efter det så gick den igen utan problem.

Om man ska få ut bra bilder så räcker det inte med att bara köpa en skrivare. Du måste gå hela vägen. Och vad jag menar med det är att om du tex skaffar en epson 2880 så har du en bra skrivare men det räcker inte med det. du behöver bla
-bra profiler till det papper du ska använda ( jag köpte två profiler till dom papper jag tänkte använda till min epson 2200 skrivare så det funkade bra.
- behöver kalibrera skärmen för att veta att bilden stämmer med det du ser
Jag tröttnade på att bara kunna köra dom två papper jag hade profiler till så jag köpte ett profil program så jag kan använda vilka papper jag vill o köra svartvitt med bra kvalitet. Så jag köpte ett program som heter image print från colorbyte software inte billigt men har du kalibrerat din skärm o det stämmer så är det bara att tuta o köra. men.............
en liten skrivare epson 2200 är A3 med pyttesmå bläckpatroner om jag inte minns fel så var dom på 11ml o kostade runt 160 kr styck. Till en större skrivare som tex min Epson 7800 så är patronerna på 220ml till ett pris på ca 800kr det är betydligt billigare samt att man tex kan köra rullpapper till bra pris o kvalitet. Jag kör tex tetenal semi portrait papper som jag betalar 900
kr för en rulle på 24 meter.
tex epson 3800 skrivare kör med 80ml patroner medans 4900 skrivaren kör med 200ml patroner.

Nu ska jag inte rekommendera dig till en stor skrivare det lönar sig bara om du säljer mycket bilder o behöver kunna ta ut proffsbilder på en gång. Däremot så tycker jag att ska du köpa en skrivare så köp en bra som tex epson 2880 o skaffa profiler till dom papper du ska använda helst gjorda proffsprofiler annars få du kolla med dom som kör med profiler från papperstillverkarna vilka som funkar bra sam att du har en kalibrerad skärm för att kunna veta vad du ska få ut.
Sedan så har vi det med betrakningsljus jag har i mitt arbetsrum speciella lysrör i dagsljustempratur för att kunna se bilderna i rätt ljus oavsett tid på dygnet. Nu finns det skrivbordlampor med dagsljus som tex solux tillverkar dom är inte heller billiga men då kan du se hur din bild ser ut i dagsljus.

En förutsättning med egen skrivare är att du har en bra profil till dom papper du ska använda samt att din skärm är kalibrerad o att du har ett vettigt ljus att bedöma dina utskrifter i. Om du inte ordnar en bra profil så kommer du aldrig få dina utskrifter att stämma o då kan du lika gärna bara lämna in bilderna på ett labb.
här är lite länkar till vad jag skrivit om
http://www.colorbytesoftware.com/
http://www.luminous-landscape.com/index.shtml
http://www.profiler.nu/farghantering/skrivarprofiler/
http://www.mattonbutiken.se/produkter/SOLUX ALU/SOLUX-DAGSLJUSLAMPA-SILV-ALU
 
Det här med profiler är inget större problem idag. Dom profiler som levereras med ex v Epsons skrivare är tillräckligt bra. Proffs kanske har lite större krav. Har visserligen köpt en profil till min Epson Pro 3800 av Stefan Olsson, men det var till ett epsonpapper som Epson inte hade profil till.
Jag har haft ett antal Epsonskrivare sedan 1999 då jag köpte en Photo 700 millenium.
Det har aldrig varit ett problem med igentorkade munstycken. Visst har munstyckena torkat, men aldrig värre än att det gått att åtgärda med det inbyggda rensningsprogramet.

Tycker absolut att du skall köpa en skrivare. Visst så kostar bläcket lite för mycket, speciellt till mindre skrivare, men känslan att ha en bild i handen bara 30 min efter att man tryckt på avtryckaren, är "obetalbar".
 
Ser nu att den skrivare som jag har själv Canon Pro 9000 nu finns i version II. Kostar "bara" 4.800 på Dustin.

http://www.dustin.se/pd_5010304653.aspx

Visserligen lite över din budget men en ritkigt trevlig skrivare. Möjligheten till A3/A3+ är inte fel.

Den har jag allt gått och sneglat på, lite över budgeten men den kanske är värd priset?
Halva släkten bor i Usa så man kanske till och med kan be dom köpa den åt mig och skicka, det skulle bli betydligt billigare och det borde väl inte spela någon roll om man köpter den i sverige eller usa mer än väggkontakten.
 
Den har jag allt gått och sneglat på, lite över budgeten men den kanske är värd priset?
Halva släkten bor i Usa så man kanske till och med kan be dom köpa den åt mig och skicka, det skulle bli betydligt billigare och det borde väl inte spela någon roll om man köpter den i sverige eller usa mer än väggkontakten.

Har ingen aning om hur mycket du kan spara på köp från USA men med tanke på frakt (moms och tull om du är ärlig) och vägguttag och eventuellt garantikrångel tycker jag inte det låter som just en skrivare är det idiala objektet för att köpa via USA men det är bara min personliga reflektion.

Jag kan inte jämföra denna skrivare gentemot Epsons motsvarande. Det enda jag kan säga är att den fungerat bra för mig och ger mig en bildkvalité som jag är mycket nöjd med.
 
Senast ändrad:
Angående profiler för skärm och skrivare. Den problematiken är väl mer eller mindre den samma oavsett om man skriver ut i egen regi eller med lab. Har man en skärm som visar fel färger kommer det ju aldrigt att bli rätt oavsett om man skriver själv eller skickar iväg.

Jag tror att det här med utskrifter beror väldigt mycket på vilka krav man har. En del av er är proffsfotografer med väldigt höga krav. Andra av oss är glada amatörer och nöjer oss med att det ser "bra ut". Jag minns när jag var på kurs hos Stefan, vi gick runt i hans lokaler och i ett av rummen låg en riktigt fin print i stort format. Stefan förklarade att den var man inte nöjd med och skulle göra om och så visade han på någon brist i printen. Jag tyckte det såg helt fantastiskt bra ut och skulle gladeligen ha hängt den på väggen! :)

Alltså, det som är minimikrav för den ene kanske är overkill för den andre.

Eller?
 
Den har jag allt gått och sneglat på, lite över budgeten men den kanske är värd priset?
Halva släkten bor i Usa så man kanske till och med kan be dom köpa den åt mig och skicka, det skulle bli betydligt billigare och det borde väl inte spela någon roll om man köpter den i sverige eller usa mer än väggkontakten.

Efter mycket forskande om skrivare så beställde jag i dag en Canon Pixma 9000 MK ii. Efter mycket läsande föredrog jag den framför storebror 9500 då den troligen ger bättre utskrifter på den typ av papper som jag nog i första hand kommer att använda (Canons blanka och halvblanka fotopapper) Pigmentbläck verkar enligt många fungera bäst på papper av lite mer avancerad typ.

Många klagar på Internet på att Epsonskrivarna förbrukar mycket bläck och blir dyra i drift. Jag chansar därför på Canon.

Kan också tipsa om att den kostar 4390 kr på Cyberphoto. Förmodligen blir det både dyrt och krångligt att ta hem en från USA då det ju är ett ganska stort och tungt paket.
 
Senast ändrad:
Det stora problemet med bläckpumparna tycker jag är att det är så himla dyrt. Bilderna blir ju bra, men är det värt det. Det kostar skjortan om man ska göra många bilder, särskilt om man gör stora format. Nu nöjer jag mig med A4, och det drar ju lite mindre bläck, men jag har tröttnat på att fylla på patroner som kostar omkring 700 för några droppar bläck.

Så min nya skrivare, är en Xerox Phaser 8550, som använder vax. Den är bra mycket dyrare i inköp, men efter ett par år lär den ha betalat sig om man jämför. Bläcket (Xerox solid ink) är små kuber av vax, som rivs i skrivaren och sprutas på ungefär samma sätt som en bläckstråleskrivare. Den har täckande färg som fäster på i stort sett allt som man kan stoppa in i skrivaren. Man kan till och med göra transfer till tyg genom att skriva ut spegelvänt och pressa med strykjärn. Kostnaden per utskrift är ungefär samma som en svart laser. Och det går att få fotokvalité på nästan allt slags papper.

Och vill jag ha större bilder så kan jag ju vända mig till proffs.
 
Jag är också på jakt efter en vettig fotoskrivare.
Har en gammal Pixma IP6700D som sjunger på sista versen.
Bilderna blir randiga och mörka trots upprepade kalibreringar och rengöringar.
Frågan är om man vågar satsa på en Canon igen? Den gamla är 3 år gammal och och borde inte vara utsliten.

Har tittat lite på Canon Pixma 9000mkII som nämns flitigt här i tråden.
Du som handlade en i december, vad tycker du när du har använt den lite?

Mvh

Ola
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar