Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Framtiden för yrkesfotografen?

Produkter
(logga in för att koppla)

Magnus Nyman

Aktiv medlem
Startar en tråd om framtiden för yrkesfotografer.

Min uppfattning är att det blivit svårare att sälja arkivbilder via bildbyråer.
CD-skivor med royaltyfria bilder säljs till priset av en ordinarie bild.
Det poppar upp bildbyråer som säljer bilder billigare och billigare och det är helt klart att de priserna inte täcker produktionskostnaden för bilden.

Från att nästan alla brudpar i tidningen varit fotograferade av "fotograf" så är nu nästan hälften amatörbilder.

Ska fotografyrket bli ett hobby yrke?

Vad tror ni som är yrkesfotografer om framtiden?

MVH
Magnus
 
Svar från en amatörfotograf.

Tror det går samma "öde" till mötes som de flesta andra yrken: med smartare tekniska lösningar blir det allt mer tillgängligt för allt fler människor. Skillnaden kommer ligga i indvidens känsla, talang och intresse.
 
Lite dystert om man inte har stora fasta kunder, men även dom börjar dra åt:( Många kollegor som har det tufft idag:(
Tyvärr så tror jag inte att det är nåt att satsa på idag för unga förmågor....hårt men sant!

Björnen, yrkesfotograf sen -64
 
Inget framtidsyrke

Det ser helt klart dystert ut ;), men det behöver ju inte betyda att det är så negativt egentligen.

Det är väl kul o ha det som hobby, men helt klart är det så att det inte är ngt framtidsyrke.


/ Jim
 
Dystert är det för alla yrkeskollegor som har problem idag, visst har man det som hobby så...inga problem!

Jag menar alla som har det som yrke och har sin inkomst därifrån!
 
Det är rätt glad att jag gav upp mina försök att försörja mig på fotografering i början av 90-talet, och i stället började arbeta med datorer och Internet.

Inte så kul för de som vill bli fotografer nu ...

En yrkesgrupp jag antar så gott som helt gått i graven redan är väl för övrigt kopisten.
 
Man kan anlita en programmerare i Baltikum för 5 000 kr/mån.

Man kan anlita extremt kompetenta ingenjörer i Indien för en spottstyver.

Och varför ska finansanalytiker nödvändigtvis sitta i Sverige? Det finns billigare utomlands.

Säg mig, *vad* är framtidsyrket?
 
MomentMan skrev:
Man kan anlita en programmerare i Baltikum för 5 000 kr/mån.

Man kan anlita extremt kompetenta ingenjörer i Indien för en spottstyver.

Och varför ska finansanalytiker nödvändigtvis sitta i Sverige? Det finns billigare utomlands.

Säg mig, *vad* är framtidsyrket?

Ja visst allt är nattsvart ;-)
Men finns det inget ljus borta i tunneln?

Ska alla bilder i framtiden tas av ammatörer?

MVH
Magnus
 
Framtidsyrket i västvärlden är att sälja en massa skit producerat under förjävliga omständigheter till folk som inte vill ha skiten, Men man får väl kämpa för att få göra det man vill ändå, försöka uppvakta förlag, magasin, starta egna kanaler för att få ut sina alster, men att tjäna rikligt med kulor utan att sälja sin själ, Glöm det! fats det verkar iof svårt det med nuförtiden.
 
klart det är svårt. men är man tillräckligt jävla bra så finns det jobb.

jag ser positivt på min framtid iallafall. tänker inte bli knäck av alla gnällfisar.

just nu är jag iallafall sommaranställd på en tidning som aldrig skulle ersätta sina fotografer med amatörmässiga bildbyråer.
 
amatör

Magnus Nyman skrev:


Ska alla bilder i framtiden tas av ammatörer?



Det blir ju bara mer o mer av det, och bara för att det är en "amatör" så betyder det inte att bilden blir sämre på ngt sätt utan billigare för kunden, och det är klart att tex företagare väljer det billiga alternativet. Det finns ju så många duktiga amatörer! mkt o välja på

Molniga hälsn/ Jim
 
Hörde någon som för en tid sedan spådde att det skulle bli mer amatörbilder i nyhetstidningar. Tidningarna vill ha bilder exakt när det händer, det räcker inte bara att skicka dit en fotograf en kvart senare. Här trodde de att bilder från mobiltelefoner med kamera skulle bli mer och mer vanligt, speciellt när dessa mobiler får bättre kameror hela tiden. Exempel på detta har vi sett i tidningarna t ex vid bombsprängningar runt om i världen.
Men jag tror att det finns utrymme för fotografer ändå, tror att man uppskattar bilder med kvalité. Ta t ex olika kataloger, där är ofta mycket arbete bakom bilderna.

/Gunnar
 
Hittar man sin nisch och är riktigt bra finns det alltid möjligheter.

Min poäng är att fotografer inte är mer illa ute än andra yrkesgrupper. Den andra poängen är att t.ex. IT-jobb kommer att betala sig allt mindre för de flesta. Och de tror ju sig vara trygga. Jobbar själv med IT men har en nykter syn på tillvaron.

Så, visst fasen kommer det finnas plats för vassa proffsfotografer även i framtiden.
 
Självklart kommer det också framöver att finnas jobb för duktiga fotografer, men det är nog svårare nu att leva på sin fotografering innan man gjort sig ett namn (inte för att det var så lätt förut heller, fast i mitt fall var jag nog helt enkelt inte tillräckligt bra).

/Anders
 
Såg nyss ett inslag på TV4 Nyheter om krisen inom fotobranschen. Det var om fotolabb som sedan de digitala kamerorna kom har tappat rejält.
Lofoto hade tappat hälften av omsättningen och nu stod maskinerna tomma och omöjliga att sälja.
Kodak skulle säga upp en massa personal på sina labb runt om i världen.

MVH
Magnus
 
Pratade nyligen med en bildbyråfotograf som tykcer sig märka en liten uppgång i bildbyråförsäljningen igen.

Vissa saker kommer och andra går inom fotografin. Nytt för bröllopsfotograferna är den amerikanska trenden med påkostade bröllopsreportage som kostar många gånger mer än en normal fotografering.

Som i många andra brancher så klarar sig dem bäst som är duktiga och som kan anpassa sig efter nya förhållanden. Den som tidigare levde på bildbyråförsäljning får nu göra mer uppdrag, men det kan ju innebära en positiv utveckling.

I storstäderna är det svårt att klara sig som bred allmänfotograf utan det går ofta lättare om man är specialiserad på något, men då gäller det att kunna förnya sig när väl kunderna vill ha något nytt eller annorlunda.

För tidningsfotograferna finns ytterst få anställningar. Frilans ska man vara och jobba för magasin. Antalet magasin har ökat och just nu har distributionsfirman Tidsam sagt stopp för fler tidningar på marknaden. Men budgetarna har krymt och priserna pressas.

Jag tycker mig generellt märka att en fotograf idag måste ta egna initiativ och själv komma med idéerna. Det går inte att vänta på att telefonen ska ringa. Kom själv med förslag om vilka jobb du vill göra.

Den hårda konkurrensen idag har antagligen också lett till att kvaliteten höjts och en del dåliga fotografer slagits ut. Samtidigt märker man inte sällan att förmågan att vårda sina kunder och tala för sin sak är lika viktigt som att ta bra bilder.

Själv frilansade jag under ett år och det gick hur bra som helst. Att jag nu bara frilansar vid sidan av beror på att jag blev erbjuden ett jobba på Allt om Digitalfoto.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.