Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fota poliser?

Produkter
(logga in för att koppla)
jorgene skrev:
Fråga till Daniel:

Hur mycket våld och tvång får egentligen en väktare utöva, när det misstänkta brottet är så trivialt som snatteri faktiskt är (med tanke på att du sa att väktare därvidlag inte har större befogenheter än vilken person som helst)?

Ser väktaren att det är en chokladkaka som stjäls -- för inget ingripande sker ju på misstanke, sa du -- så ingår ju faktiskt inte fängelse i straffskalan. Då är inte envarsgripande tillåtet, och väktare hade ju som sagt inga ytterligare befogenheter därvidlag?
Snatteri (ringa stöld) har fängelse i straffskalan och är därför OK att gripa på. Detta är det i särklass vanligaste brottet en väktare griper för.

Man får använda det våld som är försvarligt i proportion till brottet och situationen i övrigt.

För ett snatteri kan det vara aktuellt att hålla personen i armen eller liknande.

Gör personen fysiskt motstånd och slingrar sig undan gör han sig skyldig till brottet "våldsamt motstånd" vilket gör att mer våld från vaktens sida är försvarligt för att möta motståndet.

Att PASSIVT motverka gripandet är inte våldsamt motstånd. Exempel på detta är att "göra sig tung" och sätta sig på golvet. Det måste vara ett FYSISKT motständ för att bli våldsamt motstånd.

Nu är det inte bara snatteri utan alltså även brottet våldsamt motstånd som personen grips för.
Observera att vi ännu inte talar om slag/sparkar utan om fasthållningar och nedtagningar.
Nu är det alltså OK att brotta ner personen och koppla ett lämpligt grepp om tex handleden för att kontrollera den gripne.

Börjar däremot personen att slå mot den som griper hamnar man i en nödvärnsituation och plötsligt är allt våld som inte är UPPENBART oförsvarligt tillåtet för att avvärja angreppet.
Nu får man plötsligt använda mer våld än vad som faktiskt behövs och det får vara lite oförsvarligt men inte uppenbart oförsvarligt.

Det finns ingen bortre gräns på vad som är uppenbart oförsvarligt men det måste vara i proportion till vad man utsätts för.

Så ett mindre brott som snatteri kan alltså plötsligt eskalera till ett våldsbrott med medföljande "våldsrätt" från vaktens sida.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.