Nu på sommaren så finns de bästa förutsättningarna om du har haft kraftiga regnskurar gärna sent på kvällen och sedan en klar och vindstilla natt efter. Då har du fortfarande fukt kvar på marken och temperaturen sjunker under natten när solen går ner. Det gäller dock att vara morgonpigg, då solen går upp rätt tidigt igen och solen bränner bort dimman rätt snabbt under sommarmånaderna. Denna typ av dimma kallas strålningsdimma. Ibland kan det bildas dimbankar redan under sena kvällen om förutsättningarna är de rätta.
En bit in på hösten är dimförutsättningarna bättre, du har en längre natt och dimman kan växa sig tjockare och blir därför liggande under längre tid. Inte allt för torr luft och klara och vindstilla nätter gäller fortfarande. Regn dagen innan så att marken är fuktig är en fördel. Fördelen på hösten är att du inte behöver vara lika morgonpigg.
Dimman hittar du gärna i lågterräng, dalgångar, svackor osv där den kallaste luften samlas. När luften kyls ner så mycket att den inte mer klarar av hålla vattenångan, kondenserar vattnet och vi får dimma/moln.
Närhet till vatten är ett plus. Du har fukt och dessutom ofta en temperaturskillnad mellan luft och vatten. På vintern bildar varmt vatten (förutsatt ej fruset vatten) och kall luft sjörök, på våren och försommaren kan tät dimma bildas över det kalla vattnet och denna dimma kan ligga kvar länge, tex i skärgården.
På vintern kan du (framför allt i södra Sverige) ha dimmor som ligger i flera dagar i samband med varma och fuktig luft som kommer in över den kallare marken.
I samband med dåligt väder (fuktigt, regn) kan du också ha dimma uppe i högre terräng, berg. Detta är ingen "egentlig" dimma utan dimmoln som är så låga att de går i bergstopparna.
Lycka till med dimman!