Annons

Första stativ?! 055 el 190

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag bor själv i Umeå så jag har varit i deras fysiska butik några gånger. Tyvärr har jag själv haft otur med dem. Fel summa på kvittot, fel saker i lådan (inkompatibel batteriladdare som råkat hamna i fel kartong) och lite halvtaskiga kunskaper om tillbehör till studioblixtar är det jag råkat ut för. Hemsidan var nere en lång period så att man inte kunde beställa via nätet (någon hackattack som de inte fick bukt med tror jag). Handlar inte där om jag hittar produkten på annat ställe.

De flesta verkar nöjda med swefo så jag kanske bara haft otur.
 
swefo är en ok butik och dom har funnits så länge jag kommer ihåg minst 25 år ovh dom är nu en ihopslagning av fotohörnan och swefo sedan någta år så jag tror inte att det är någon risk köpte min första system kamera där i börja av 90 talet.
 
Är kanske Velbon Sherpa 535 ett värdigt stativ? Någon som har provat det?
Ifall det besitter någon form av "värdighet" vet jag inte, men jag förmodar att du frågar efter ifall det är ett stativ värt att överväga.

Det är det i och för sig, men det är klenare än Velbon Sherpa Pro 630.

I Sherpa Pro-serien betecknar den första siffran hur maffigt stativet är - ju större siffra, ju maffigare. 6XX är alltså kraftigare och högre än 5XX. Andra siffran betecknar antalet bensektioner - X3X är bra. Är lite stabilare och lite snabbare att fälla ut och in än X4X, vilket i sin tur förstås blir lite kortare hopfällt. Sista siffran betecknar typ av benlås. XX0 betyder muff/vridlåsning och XX5 betyder klämlås. Själv tycker jag att muff/vridlåset har alla fördelar och inga nackdelar (det låser MYCKET snabbare än många Gitzo-stativ), det hakar inte i någonstans, och man slipper helt ifrån det s.k. "Manfrotto-nypet", dvs man klämmer sig inte (vilket man naturligtvis kan göra med alla stativ som har klämlås, inte bara Manfrottos). Klämlås tenderar att försvagas med tiden, vilket vridlås inte alls drabbas av. Man drar bara åt så mycket som behövs. Vridlåsen klarar också utrustningar med högre vikt. Klämlåsen har en bestämd belastning som de tål innan de börjar glida, medan man bara behöver dra åt vridlåsen lite extra ifall man har monterat på en tung utrustning.

Man kan få tjata lite mera ifall man vill ha ett stativ med vridlås - de flesta tycks välja klämlås eftersom de tror att dessa är bekvämare (fel när det gäller de snabbvridlås som Velbon har) så en del distributörer tycker att det är bekvämare för dem att tillhandahålla enbart klämlåsstativ.
 
Av användarerapporter att döma håller Velbon jämn och hög kvalitet, medan Giottos är lite mera varierande. Giottos är ju också en färskare tillverkare, belägen i Taiwan. Velbon har funnits med sedan mitten av förra seklet, och har förstås oerhört mycket större erfarenhet att vila på. Velbon har ju också utvecklats under en tidsperiod när det inte var enbart ett lågt pris som betydde allt...
 
Tack för info och länken Malin.

Men vad nu??? CF-630 är bort från Cyberphoto! Enda butiken enligt prisjakt som har haft den, iaf senaste tiden.

/Johan
 
stativköp

Har följt tråden lite, funderade själv på ett nytt stativ, ett manfrotto 055 plus en kula.

Men jag förr för denna:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130240853532&ssPageName=ADME:X:BOCOR:US:1123

Kanske är en chansning, men det blev med stativet och 2 st paraply/blixtfästen samt frakt strax över 2000kr

Får återkomma med en liten utvärdering när det har dykt upp.

Satsade på stativet med bara 3 bensektioner som gick högst samt att det tålde en del vikt.
 
Senast ändrad:
Fick hem mitt stativhuvud med snabbgrepp idag, en kulled från manfrotto:
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=4495

Mitt första intryck är mycket bra, kan bara stämma in med alla de övriga nöjda recensenterna. Jag kan tänka mig att det är lite väl jobbigt grepp för de som är svaga i nyporna men för normalstarka och starka händer blir kulleden väldigt smidig att jobba med. När man släpper greppet sitter kulleden förbluffande stadigt! Extra plus för att den har inbyggt vattenpass och för att snabbplattan är kompatibel med min andra kulled från manfrotto.
 
Tack för info och länken Malin.

Men vad nu??? CF-630 är bort från Cyberphoto! Enda butiken enligt prisjakt som har haft den, iaf senaste tiden.

/Johan

Nej!!! Skoja, dom kan ju inte bara ta bort den sådär hur som helst!!! Shit, trodde först att du hade sett fel lr missuppfattat på nåt sätt men nu har jag ju kollat själv oxå! Nu sprack ju hela min plan som jag gradvis byggt upp & jag får väl läsa igenom hela denna tråd igen för att bilda mig en ny uppfattning om bästa stativet i denna soppa! Typiskt oxå, nu behöver jag hjälp igen!!!
/MB
 
någon som har erfarenhet av benro stativ verkar vara en rätt prisvärd gitzo kopia som tex M-257n6 2100 för ett kolfiber stativ + kulled
 
Fråga CyberPhoto om dom kan beställa hem till dig, jag tror inte att det är några problem för dom. Jag har för mig att CyberPhoto från första gången tog hem CF-630 för att någon/några här på FS frågade dem.

Sedan finns ju också Scandinavian Photo med kit, fast CF-635 istället. De borde också kunna ta hem CF-630 och sätta ihop ett kit till dig.
https://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=5580404
 
Till Christer. Från sida 4:)
/MB



Anders Östberg skrev: Det är ganska många problemrapporter på nätet om Benbo, gängor och skruvar som ger sig och ben som inte går att låsa riktigt efter ett tag. Det låter inte alltför förtroendeingivande, och har fått mej att inte handla även om några modeller ser väldigt intressanta ut.


Jag tror att du tänker på stativ från Benro. Kan bara hålla med om att det är stativ som man gör bäst i att undvika. Det handlar om asiatiska kopior av Gitzo, fast kvaliteten ligger mellan dålig och undermålig.

Benbo, däremot, är ett USA-tillverkat stativ, med en något udda konstruktion. Namnet har det fått efter den speciella centrallåsningen med en "BENt BOlt". Det kan "knycklas ner" till ett makroobjektiv.
Se http://www.photax.se/sttv/bnb/bnb.htm
Folk verkar vara tämligen nöjda med detta pga dess unika egenskaper, även om det knappast lär vara lika stabilt som t.ex. CF-630.

Namnen Benbo och Benro är ju så intill förväxling lika, att alla riskerar att blanda ihop dem i början. Det är ju inte alls ovanligt att asiatiska (och andra) tillverkare av skräpkopior gärna väljer något namn som är snarlikt något annat namn, som har god status.
 
Fråga CyberPhoto om dom kan beställa hem till dig, jag tror inte att det är några problem för dom. Jag har för mig att CyberPhoto från första gången tog hem CF-630 för att någon/några här på FS frågade dem.

Sedan finns ju också Scandinavian Photo med kit, fast CF-635 istället. De borde också kunna ta hem CF-630 och sätta ihop ett kit till dig.
https://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=5580404

Jo... Tack. Men nu verkar det ju lite så som om de har slutat tillverkas & om det då är slut på alla ställen så...! Gör en sökning på prisjakt.se så får du se:)
/MB
 
Hmm, kan mycket väl vara så att jag förväxlat namnen, eller att dom som rapporterat problemen gjort det ...

... jag kollade lite (FotoVideo bla annat) och det är Benro jag menar.
 
Jo... Tack. Men nu verkar det ju lite så som om de har slutat tillverkas & om det då är slut på alla ställen så...! Gör en sökning på prisjakt.se så får du se:)
/MB

Att det inte finns på prisjakt är inte så konstigt...Det gjorde det inte för ett halvår sedan heller. Kärt barn har många namn heter det ju. Just Velbonstativen verkar vara kära grejor för varje modell tycks ha en hel rad olika benämningar. Från början tror jag att det egentligen bara är två olika namn för varje stativ. Ett för Europa och ett annat för asien, eller något i den stilen iallafall. Men i folkmun har sedan dessa båda namn blandats till en hel rad med olika kombinationer. Bara kolla recensionssidorna här på FS tex. Om jag inte missminner mig så står el carmagne för knäpplås medan neo carmagne står för vridlås. Men idag har det alltså blivit en salig röra på namngivningen och även många butiker har blandat ihop namnen så det gäller att kolla så det verkligen är rätt grejor man beställer. 3 eller 4 delat. Vrid eller knäpplås.

Jag valde iallafall till slut att beställa mitt från KG-Hobbie på eBay. Jag sparade ganska många kr, men då stod dollarn i ung 6 kronor förstås. Att tänka på om du beställar härifrån är att det tillkommer moms på grejorna. Kommer inte ihåg om det även tillkom tull, men den avgiften var isåfall ganska låg. Men momspåslag på 25% märks ju på slutsumman....
 
Sedan finns ju också Feisol, som också är lättare kolfiberstativ. www.feisol.com
Men vad jag sett där så verkar stativen generellt vara ganska mycket kortare, så det passar kanske inte mig lika bra som Velbon 630 ? Lite jobbig hemsida dom har...
 
Feisol är ytterligare en av alla dessa sydostasiatiska företag som växer upp som svampar ur jorden, och vars affärsidé är att kopiera befintliga högkvalitativa produkter och sälja dem till lägre priser genom sina lägre löner och lägre kvalitet på material och produktion.

Av deras hemsida framgår att de började tillverka stativ år 2002, så de är ganska färska. De har däremot inte skrivit ut var någonstans i världen de är belägna (en anledning i sig till att känna sig tveksam). Letade lite på andra ställen, och fick då fram att företaget ligger i Taiwan.

Det finns en del klagomål på från användare av Feisol-stativ, t.ex. på glapp i leder. Skulle definitivt mycket hellre välja ett Velbon Sherpa Pro (även om Feisol i och för sig kanske kan vara lite bättre än Benro).
 
Att det inte finns på prisjakt är inte så konstigt...Det gjorde det inte för ett halvår sedan heller. Kärt barn har många namn heter det ju. Just Velbonstativen verkar vara kära grejor för varje modell tycks ha en hel rad olika benämningar. Från början tror jag att det egentligen bara är två olika namn för varje stativ. Ett för Europa och ett annat för asien, eller något i den stilen iallafall. Men i folkmun har sedan dessa båda namn blandats till en hel rad med olika kombinationer. Bara kolla recensionssidorna här på FS tex. Om jag inte missminner mig så står el carmagne för knäpplås medan neo carmagne står för vridlås. Men idag har det alltså blivit en salig röra på namngivningen och även många butiker har blandat ihop namnen så det gäller att kolla så det verkligen är rätt grejor man beställer. 3 eller 4 delat. Vrid eller knäpplås.

Jag valde iallafall till slut att beställa mitt från KG-Hobbie på eBay. Jag sparade ganska många kr, men då stod dollarn i ung 6 kronor förstås. Att tänka på om du beställar härifrån är att det tillkommer moms på grejorna. Kommer inte ihåg om det även tillkom tull, men den avgiften var isåfall ganska låg. Men momspåslag på 25% märks ju på slutsumman....


Va? Men det gjorde det ju visst. Senast för en vecka sedan!!!
/MB
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.