Man häpnar ju över hur denna debatt fortsätter i samma spår och att vissa individer inte kan förstå den simpla skillnaden mellan en FOTOGRAFISKT framtagen bild och en DIGITALT framtagen bild (ursäkta känsloutbrottet men det börjar gå över styr).
Bild som bild säger vissa och det håller jag med om till hälften. En bra bild är alltid en bra bild oavsett hur den skapats. MEN någon gång måste man bestämma sig för vad man ägnar sig åt. Om dina huvudsakliga verktyg är av fotografisk karaktär (kamera, objektiv, film, fotopapper, osv) och om ditt mål är att skapa fotografiska bilder, ja då sysslar du med fotografi. Men om du däremot ser fotograferandet som ett litet steg i ett större process mot ett slutgiltigt resultat där datorn är det viktigaste redskapet, ja då sysslar du INTE med fotografi. Men det betyder inte på något sätt att detta är sämre än fotografi, bara att det är något annat. Observera detta alla ni vars hjärtan slår för bildbehandling.
Men du lägger ju på skärpa och ställer in färgerna i PS säger någon smart kille då, det är ju också manipulering! Nej det är inte manipulering. Att skärpa upp en bild för att den ska vara så lik orginalet som möjligt när den tex visas på webben är inte manipulering, och att ställa in färgerna för att förmedla den känsla som orginalet har är inte heller samma sak som manipulering. Men om jag däremot lägger på lite schysst rörelseoskärpa i PS och färgar vattnet rött och molnen lila, ja då är det manipulering.
Kontenta: man måste skilja på olika konstformer. Fotografi är en konstform och digital bildbehandling en annan. Och sysslar man med fotografi vill man inte höra att bilden är skapad i PS, för det underminerar allt det arbete man lägger ner på en bild. Det tar också ifrån en alla de kunskaper man förvärvat under flera års slit, allt ifrån hur olika objektiv påverkar slutresultatet, till hur olika filmer reagerar i olika sammanhang.
/Joakim - Fotograf
P.S. Slutligen måste vi här på fotosidan.se bestämma oss för om detta är en site för fotografiska bilder eller bilder i största allmänhet. Och gäller det sistnämnda borde även oljemålningar, motivlackade bilar, broderade tavlor, teckningar osv få finnas med här.