Urban Domeij
Avslutat medlemskap
Har haft några bilder jag inte alls varit nöjd med, sen ändrat skärpa, kontrast och lite sånt i photoshop och blivit skitnöjd. Men då har det känts som fusk på något vis.. Eller gör även proffsfotografer ändringar i program?
Ja, i stort sett alla proffsfotografer, och amatörer också, justerar bilderna efter att de är tagna. Oftast handlar det om ganska små justeringar, som berör främst färg, kontrast och skärpa. Det är helt normalt att göra så. Väldigt sällan kommer bilden ut precis som man vill ha den direkt ur kameran.
Kanske värt att nämna att "direkt ur kameran" (SOOC i engelskspråkiga forum) också är bilder som är behandlade, men att bildbehandlingen då sitter i kamerans inbyggda program, det som kallas firmware. Hur firmware ska hantera bilden kan man ställa in i kameran, och en inställning som ofta behövs för att bilden ska komma ut bra är vitbalans. Ingen kamera kan klara att göra vitbalansen rätt själv när ljuset avviker från det som programmerarna har gissat att det borde vara.
Så vare sig du ställer in färg, kontrast och skärpa direkt i kameran eller gör det efteråt med ett program i datorn, så görs det med program. Det är helt enkelt elementärt för fotografering, och det finns inte någon omväg. Antingen kan man ställa in kameran precis så som man vill att bilden ska bearbetas och vara väldigt noga med exponeringen för att få den precis som man vill ha, eller så väljer man att göra de nödvändiga inställningarna efteråt i datorn.
Den senare metoden ser många som bekvämare, och den ger mer utrymme för att korrigera sådant som inte blev alldeles rätt när man tog bilden. Många av oss väljer att spara RAW, som är obehandlade data direkt från sensorn. Då får man det allra största utrymmet för att justera utan att tappa i kvalité.
Tänker på alla bilder man ser här liksom, såna som är helt perfekta. Går det att få de så perfekt med bra kamera, objektiv och gjort rätt inställningar? Eller är en bra bild 80% hur man fotar...
Det är aldrig så enkelt som att man skulle ḱunna uttrycka det i procent. En bra bild betyder egentligen något helt annat än att den har rätt kontrast och färger och dessutom är skarp.
Adjektivet bra betyder mycket sällan en bestämd teknisk egenskap, och det är inte de tekniska egenskaperna som främst gör en bild bra, utan bildens innehåll, och hur bilden talar till den som betraktar den. En välkomponerad bild med perfekt skärpa och tonomfång är tekniskt "bra", men om den är intetsägande kan den också samtidigt vara ytterligt tråkig.
De allra flesta av oss ställer också andra krav på en bild för att den ska vara bra, och några av de tekniska bitarna får gärna svikta lite utan att bilden för den skull blir dålig. Den behöver inte vara helt skarp för att ha ett intressant budskap. Perfekt skärpa kan till och med någon gång dra bort fokus från det som man vill säga med bilden.
Fotografier, på samma sätt som målningar, bygger ofta på ett spel mellan ljus och skugga och samspelet mellan färger. Väldigt sällan när man talar om målad konst hänger man upp sig på hur skarpt eller exakt små detaljer är återgivna. Det händer visserligen, men det intressanta med en bild, oavsett hur den har kommit till, är vad man känner inför den. Budskapet i bilden förloras inte av att skärpan inte är hundra procent.
... och 20% photoshop tex?
Jag är glad att du tillför "tex" där. Som jag nämnde innan tar många av oss bilden som rådata från bildchipet, RAW, utan att fundera över hur kamerans firmware måste ställas in för att färg och kontrast ska bli rätt. Vi fixar till det efteråt, och programmet är inte Photoshop. Visserligen är det många som gör omvandling genom att helt enkelt "öppna den i Photoshop", men det är inte Photoshop som vitbalanserar och gör andra grundinställningar, utan om man använder Adobe Photoshop för att behandla sina råfiler, så är det ett annat program, ett insticksprogram, Adobe Camera Raw, oftast förkortat till ACR. Photoshop kan inte, och är inte till för, den sortens grundläggande bildbehandling, men Adobe har fixat att det kan göras, genom att koppla till programmet ACR.
Själv använder jag Darktable, och många fler använder Adobe Lightroom till att göra de grundläggande inställningarna för bilden. Det finns också många andra program som kan ha för- och nackdelar jämfört med de som jag har nämnt här, så det finns också fotografer som föredrar andra råhanterare. Det är i hög grad en smaksak vilken man använder.
Och som du säkert redan har gissat. Du kan utgå från att ungefär hundra procent av bilderna som du ser är efterbehandlade med hjälp av olika slags program. När man spar sina bilder som råfiler från kameran, RAW, måste man göra det, eftersom det inte blir någon bild annars. Men att göra grundinställningarna i ACR, Lightroom eller Darktable är inte att manipulera bilden, inte att egentligen ändra den, utan bara att framställa den på ett sätt som ser bra ut. Utan att man gör det, blir det egentligen ingen bild alls.
För vidare bearbetning efter att man har gjort grundläggande bearbetning, använder många av oss Photoshop eller liknande bildbehandlingsprogram. Jag använder Gimp. De programmen används ibland för att ta bort saker ur bilden eller lägga till, och då kan man tala om att förändra bilden till någonting som inte beskriver verkligheten framför kameran när man tog bilden.