Annons

Bästa kompaktkameran just nu på marknaden?

Visst är det spännande!! Biter lite på naklarna faktiskt. Skall vi komma fram till att det finns en kamera som i dag är det mest prisvärda "genomsnittsverktyget" i kompaktformat för att få det mesta ut av sina surt investerade stålars?
 
"Men om man lugnar sig lite och väntar ett par månader så kommer säkert Panasonic med en ny modell... "

Eller varför inte Nikon? Var håller dom hus egentligen?
 
Det handlar om kompromisser

Ja, vistt skulle man vilja ha en Leica, superkompakt, minst 5x zoom, fast ljusstyrka 1,8, 20 Mpix, helt brusfri, fullformat, allt till priset av 5 000 kr...

När det inte går, så får man kompromissa. Vad egentligen viktigt? Själv har jag haft LX3 drygt ett år som andrakamera. Den är helt ok och ger bra bilder i de flesta lägen.
 
Är det så att "dagens" bästa kompakt heter Canon S90 ???

Glöm inte bort att vi snackar kompromiss, och inte önskemål.
 
S90 rocks

Jag har en S90 och är supernöjd. Tar mycket bra bilder och en bra komplement till mina större systemkameror.

Har provat LX3 and också men är mer nöjd med S90.

Det enda som jag tycker är knöligt är att vissa knappar är väl små men det har ju med formatet att göra.

Köp en S90 och njut

Lars
 
Det enda som jag tycker är knöligt är att vissa knappar är väl små men det har ju med formatet att göra.
Fast de små knapparna tycker jag kompenseras av den underbara "bländarratten" runt objektivet!

Största felet med S90 -- och det är ju inte kamerans fel -- är att mina händer är lite för stora. Fast jag kanske vänjer mig.

Och att den inte har nån optisk sökare, förstås.
 
Jag har en LX3 sedan ett år tillbaka och är mycket nöjd med bildkvaliten. Håller med om att zoomomfånget kunde varit större, men man kan inte få allt.

Fördelen med det korta zoom-omfånget, är att den optiska kvaliteten ökar. Det korta omfånget är alltså något jag anser vara en stor fördel med LX2:an jämfört med långzoomarna. / FiCa1
 
Men iom att det är en kompromiss vi snackar om, så är det ok att "bildkvaliteten" minskar något.. Bara prestanda överlag är bra och att det i sina bästa lägen faktiskt överpresterar.
 
Vi diskuterar väl både 1. vilken av dagens kompakter som är "bästa köp" och 2. hur den ideala kompakten skulle vara beskaffad. Ingen av de kameror som finns idag har tydligen "allt", och den som vill köpa nu, måste vara beredd att kompromissa. Den som prioriterar ljusstyrka och bildkvalitet pratar Leica och Panasonic, zoom-vännen har lite mer att välja på men Canon S90 verkar ligga bra till.

Men man måste ju också få önska! Uppenbarligen finns ett allmänt utbrett behov av en kompaktkamera som kombinerar dessa två egenskaper/funktioner.
 
Jag är kanske ensam om det, men känner att mitt intresse är fördelat ungefär 90/10

90% kul att ta bilder
10% viktigt med tekniken


Om jag på något sätt summerar det så blir det ungefär att jag verkligen gillar att ta kort och jag vill ha bra bilder (d.v.s bilder som inte behöver redigeras i efterhand) utan att behöva specialisera min utrustning mer än till en enda kompaktkamera.

Fortsätter med denna för många förmodat meningslösa logik genom att lägga in ytterligare en parameter, pris.

max 4000:-



Nu har jag nog vänt helt på begreppen för några?

- Pris max 4000:-
- Bilder som inte behöver redigeras i efterhand
- Naturtrogna färger
- Tydlig detaljrikedom och skärpa
- Klarar allt från en mygga i macro till panoramabilder på ett vindpinat havslandskap i kvällning och givetvis både människor och djur inblandade i olikaaktiviteter.


Finns det fler parametrar man kan klämma in i en PnS -kamera??


(jag gillar mao "live"-bilder, där man kan ta på situationen för att den även i bilden är sååååå levande.)
 
För att det ska vara kul att ta bilder (= man kan ta de bilder man vill ha) så måste ju kameran uppfylla vissa tekniska krav?

Såg att Fuji kommit med en ny långzoom, hur är det med ljusstyrkan där måntro? x30 var ju rätt extremt, men om man nöjer sig med x18?
 
Precis,, någon stans så övergår det till att bli för mycket?!

14-140mm 2,8f borde täcka rätt mycket?

Hellre att man kompromissar med storleken något. Snabbare och effektivare = större effektåtgång = större batteri.
 
Med kompakten jag har (och som legat i det närmaste oanvänd sedan jag skaffade min systemkamera) saknade jag oftare möjligheten att zooma ut mot mer vidvinkel än möjligheten att zooma in långt. Det händer t.ex. när man turistar i nån ny stad och vill ta lite bilder på byggnader och sånt. Kameran är en Nikon S210 med 3x optisk zoom med brännvidder som motsvarar 38-114mm på 35mm format. Jag tycker den tar trevliga bilder men det kräver bra ljus som det var på denna bild, tagen en vacker sommardag: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1731670.htm?set=mp

Nikon släppte ju förra veckan en drös nya kompakter som jag tror kunde vara högintressanta: http://www.fotosidan.se/cldoc/42305.htm
 
vilken är den bästa bilen ?

Det beror på vad man efterlyser
tror inte någon kamera är bäst på allt det du skriver
Bäst:

Bildkvalité
Bildsensor
Brännvidd
Digital zoom
ISO
Optisk zoom
Rekommenderad i tester
osv..

Det är nog så att en kamera är bäst på en sak & en annan på en annan sak, och vad är bäst bildkvalitet ? i vilket läge ? solsken ? mörka rum ? mm mm ...

Tror att man får kompromissa på nått vad man än väljer så det enda är nog att testa dom i dom hörgre prisklasserna sen utgå därifrån.
 
Givetvis skall man kompromissa!

Man kan ju önska men med den minsta realistiska insikt så kan en kompakt inte prestera som en Nikon D3X Eller en Canon Eos1d

Men,,

Vad skall en allroundkamera innehålla?

Zoom 28-140 är det vettigt?
f2,8 rakt igenom
Pris 4000:- lagom?
Naturliga färger i alla situationer
ISO 100-3200
3b/s
12mpix
Kallstart 2 sek
Vridbar LCD skärm
3" LCD 430.000punkter

Finns denna kamera? Vad är det mer för parametrar som behövs?
 
Jag skulle vilja påstå att Ricoh GR3 (eller deras nya GRX om den räknas som kompakt) är den bästa kompaktkameran på marknaden om man är ute efter en "kompromisslös" lite kamera. Den har mycket skarp optik, snabb, bra handhavande, greppvänlig och RAW-format.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.