fotobollfoto
Aktiv medlem
Ja exakt det jag menadeVilket man är om man läst föregående inlägg
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Ja exakt det jag menadeVilket man är om man läst föregående inlägg
Ibland borde jag gå och lägga mig tidigtJa exakt det jag menade
Den såg mycket fin ut, helst hade jag velat ha en svart.Analoga Kameror har en begagnad FE med en normal för 1995:-. Han är mycket seriös, och servar just analog och mekanisk utrustning.
Han har även en MD12 som passar till bland annat FE.
Ja, svart är ju snyggast. Men den verkar vara i bra skick; servad och med optik. Jag hade en exakt likadan FE på 80-talet.Den såg mycket fin ut, helst hade jag velat ha en svart.
. Bra skick med nya ljustätningar och spegeldämpning låter trevligt.
Från slutet av 1970-talet och början av 1980-talet fasades kvicksilverbatterier ut av de allra flesta kameratillverkare. I stället började man använda silveroxidbatterier, som har liknande urladdningskaraktäristik som kvicksilverbatterier men lite högre spänning (cirka 0.2 V högre nominellt). Man kan kompensera för den högre spänningen genom att justera ISO, men det finns även luft/zink-batterier i samma format som de gamla kvicksilverbatterierna (spänningen skiljer med cirka 0.05 V vilket inte spelar så stor roll). Nackdelen med luft/zink-batterier är att de tar slut fort efter aktivering även om de inte används.Det kanske har varit uppe i tråden tidigare men de flesta kameror i den här kategorien drivs, eller snarare, drevs ljusmätaren med ett 1,35V kvicksilverbatteri. Såna finns inte längre. Det blir att skaffa zink-luftbatterier, dyra och med relativt kort livslängd. Eller så använder man moderna NiCad 1,5V och räknar om felutslaget på grund av för hög spänning. Jo, det går faktiskt att göra det om än lite pyssligt.
Nikon F2 använder silveroxidbatterier på 1.55 V redan från första versionen av Photomicsökaren (DP-1) 1971.Från (Nikon) FM och framåt, ev tidigare är det LR44/SR44 på 1,5 volt. Två sådana eller den där dubbla varianten på 3 volt som är lika stor som 2 st LR44. Men äldre kameror än så kan vara tillverkade för kvicksilverbatterier som inte längre finns att köpa. F2 vet jag inte vad den tar för batterier då jag aldrig köpte någon.
Hittade ingen Nikon för film där.Fotosidans Köp & Sälj kan vara lämpligt att titta i ibland. Priserna där tycker överlag är mer realistiska än på Tradera.
Nikon F2 använder silveroxidbatterier på 1.55 V redan från första versionen av Photomicsökaren (DP-1) 1971.
Nikkormat FT3 tror jag är den första "amatörkameran" från Nikon som använder silveroxidbatterier.
LR44 är inte ett så värst bra substitut för SR44. SR44 är ett silveroxidbatteri medan LR44 är ett alkaliskt batteri med annan urladddningskaraktäristik.
En apparat som är konstruerad för urladdningskarakteristiken hos ett sliveroxidbatteri kommer inte att bete sig rätt med ett alkaliskt batteri. Om apparaten är en ljusmätare så kommer den att visa fel allteftersom spänningen i det alkaliska batteriet minskar. Silveroxidbatterier har en ganska rak urladdningskurva tills batteriet mer tvärt tar slut.
Om mätaren har en bryggkoppling och därför inte är känslig för varierande batterispänning så klarar den förstås att visa rätt även med ett LR44-batteri.
Se inlägg #165. Där hade jag tydligen fel om att inga Nikonkameror har en sådan mätare.
Man kan dock inte generellt utgå från att LR44 och SR44 är utbytbara.