Objektivet blir inte kortare (det har den längd det har enkligt den tabell du visar ovan), men däremot så har du möjlighet att köra med ett tunnare kamerahus (sedan om man ergonomiskt tycker det är en god idé för att bära upp tunga ljusstarka 2,8-zoomar, är kanske en annan sak).
Nähä, är objektiven verkligen så långa som det står
Det jag menar -förstås- är "kortare" i den meningen att det mäts från sensorplanet!
Det intressanta är hur långt avståndet från objektivets bakre pupill till sensorn. Man kan få ett hum om det genom att studera objektivens längd, men måste då förstås göra det med ett lite större urval än ett enda som Ola gjorde med 24-70/2,8GM och Canon 24/702,8 och utifrån det gör långtgående slutsatser.
Registeravståndet, som t.e. Lennart lyfter fram, har ingenting alls med detta att göra, det är bara ett mått på hur långt från sensorn som den mekaniska skarven mellan kamerahus och objektiv ligger. Det viktiga är på vilket avstånd som ljuset samlas ihop och bryts längst bak i objektivet eftersom det är det som bestämmer vinkeln som det träffar sensorn med.
Tydligen så är det inte lika känsligt i en separat AF-array som används i SLR-kameror. Dels täcker de inte lika brett fält som Sony har placerat AF-punkterna på sensorn och dels är det större mottagare som mäter fasförskjutningen. Därför har objektivtillverkare inte behövt ta lika stor hänsyn till det för att AF ska fungera. Det skiljer en del mellan olika objektiv hur långt bak utgångspupillen ligger, men det har inte så stor betydelse för AF-funktionen på en SLR.
På Sonys sensorbaserade AF däremot så verkar det ha avgörande betydelse och det finns ett snävare spann på hur långt detta avstånd kan vara. Därför skiljer det en del mellan vilka objektiv som går bra att anpassa med adapter och de som inte gör det.
Det är också svaret på Sten-Åkes funderingar på varför vissa Canon-objektiv funkar bättre med MC-11 än Sigmas objektiv. Det har inte med fabrikatet att göra, utan hur den optiska konstruktionen råkat göras i de olika objektiven. Det visar också varför vissa adapterade bara funkar med AF-punkten i mitten.
Detta är fundamentalt och kan inte åtgärdas med programvara om inte AF-sensorerna på sensorn ändras eller om den optiska konstruktionen i objektiven görs om.
Visst hade Sony kunnat välja ett längre avstånd som skulle gjort att Sigmas adapterade objektiv hade fungerat bättre, men nu har de inte gjort det och de själva vet ju om det och konstruerar sina egna objektiv utifrån det och där har de ju visat att det går hur bra som helst med alldeles fantastiskt bra objektiv alltifrån vidvinklar som 16-35/2,8 och teleobjektiv som 100-400.
Det ska bli väldigt intressant att se hur deras annonserade 400/2,8 blir. Jag kan tänka mig att det blir avsevärt mindre än motsvarande objektiv från de andra tillverkarna och kommer att ha bländande optiska prestanda samtidigt med ypperlig AF på A9, A7Riii och A7iii.
Jag tror mycket väl att både Sigma och Tamron kan göra - och kommer att göra - native E-mount objektiv av hög klass som stödjer alla AF-funktioner i de nyare Sony-kamerorna, men de kommer inte att få det att fungera mer än möjligen marginellt bättre med adaptrar annat än för objektiv som råkat konstruerats för lämplig placering av utgångspupillen.
/Mats